Κυριακή 30 Μαΐου 2010

Το πρώτο σκάνδαλο της νέας βρετανικής κυβέρνησης

Δεσμεύτηκε πως θα προχωρήσει σε «αλλαγές» η νέα κυβέρνηση Συντηρητικών - Φιλελεύθερων Δημοκρατών στη Βρετανία, ωστόσο, ορισμένα πράγματα φαίνεται πως δεν αλλάζουν ποτέ. Το σκάνδαλο με τα βουλευτικά έξοδα που έπληξε την προηγούμενη κυβέρνηση, του Γκόρντον Μπράουν, φαίνεται πως βρήκε μιμητές στους διαδόχους της...





Ο υφυπουργός Οικονομικών Ντέιβιντ Λόους- ο οποίος θεωρήθηκε από τα πλέον υποσχόμενα στελέχη της νέας κυβέρνησης- παραιτήθηκε γιατί, όπως έγινε γνωστό, χρησιμοποίησε χρήματα των φορολογουμένων, για να πληρώσει «ενοίκιο» σε σπίτια που ανήκουν στον σύντροφό του. Όμως, από το 2006, η Βρετανία απαγορεύει στους βουλευτές να χρεώνουν ως έξοδα τα μισθώματα για διαμονή σε ακίνητα που ανήκουν σε συντρόφους τους.



«Ο υπουργός Οικονομικών χρειάζεται έναν υφυπουργό τον οποίο δεν θα τον αποσπούν προσωπικά προβλήματα. Δεν χρειάζεται να πως πόσο λυπάμαι που πρέπει να εγκαταλείψω μια τόσο σημαντική δουλειά, για την οποία νιώθω πως προετοιμαζόμουν σε όλη μου τη ζωή», επισήμανε ο Λόους σε ανακοίνωσή του.



Τα χρήματα τα οποία διεκδίκησε και καλείται τώρα να επιστρέψει ο Λόους ανέρχονται σε 40.000 στερλίνες.



Ο Λόους αντικαταστάθηκε από τον Ντάνι Αλεξάντερ, ο οποίος επίσης προέρχεται από το κόμμα των Φιλελεύθερων Δημοκρατών.

Αυτό ήταν και το πρώτο σκάνδαλο στο οποίο εμπλέκεται η νέα κυβέρνηση της Βρετανίας, που δεσμεύτηκε για γενναίες περικοπές ώστε να μειωθεί το δημόσιο έλλειμμα που ξεπερνά το 11%.



Με «λύπη» έκανε δεκτή την παραίτηση του υφυπουργού ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον ενώ επέστρεψε εσπευσμένα από το Παρίσι ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και ηγέτης των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, Νικ Κλεγκ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου