Κυριακή 30 Μαΐου 2010

Νέες ταραχές στο Κόσοβο

Ταραχές συγκλόνισαν σήμερα την διαιρεμένη σε αλβανικό και σερβικό τομέα πόλη Μιτρόβιτσα του Κοσόβου...





Αστυνομικοί έρριξαν δακρυγόνα και σπρέι πιπεριού για να αποτρέψουν συγκρούσεις μεταξύ χιλιάδων Αλβανών και Σέρβων στη διάρκεια διαδήλωσης στο νότιο τμήμα της πόλης, κατά της διεξαγωγής τοπικών σερβικών εκλογών.



Περίπου 2.000 αλβανοί, με επικεφαλής της πορείας βετεράνους του πολέμου (1998-1999) κατά της Σερβίας, διαδήλωσαν κατά των σερβικών εκλογών γιατί θεωρούν ότι παραβιάζουν την κυριαρχία του Κοσόβου. Η Σερβία, που υποστηρίζει τις εκλογές, δεν αναγνωρίζει την ανερξαρτησία, στην κήρυξη της οποίας προέβη το Κόσοβο, το 2008.



Δυνάμεις του ΝΑΤΟ και κοσοβάροι αστυνομικοί αναπτύχθηκαν κοντά στη γέφυρα του ποταμού Ιμπάρ που χωρίζει το νότιο, αλβανικό τμήμα της πόλης από το βόρειο που κατοικείται κυρίως από Σέρβους.



Οι αλβανοί διαδηλωτές φώναζαν εθνικιστικά συνθήματα και προσέγγισαν τη γέφυρα, ενώ, στην αντίπερα όχθη του ποταμού 10.000 Σέρβοι φώναζαν «Σερβία, Σερβία».



Τουλάχιστον δυο άνθρωποι στη σερβική πλευρά τραυματίσθηκαν από πέτρες. Ελικόπτερα του ΝΑΤΟ και μη επανδρωμένα αναγνωριστικά εθεάθησαν να πετούν πάνω από την περιοχή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου