Κυριακή 30 Μαΐου 2010

Ο Ερντογάν απέκτησε αντίπαλο...

Για πρώτη φορά μετά από οκτώ χρόνια το κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έρχεται δεύτερο σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση. Η ανάδειξη νέας ηγεσίας στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα (CHP) φαίνεται να αλλάζει τους συσχετισμούς, έναν χρόνο πριν από τις εκλογές...



Σύμφωνα με την δημοσκόπηση, του ινστιτούτου Sonar, το CHP θα αποσπούσε 32,48% των ψήφων εάν οι εκλογές διεξάγονταν σήμερα, έναντι 31,09% του AK του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Το εθνικιστικό κόμμα MHP συγκεντρώνει 18,59%, κατά την δημοσκόπηση σε δείγμα 3.000 ανθρώπων.

Η αύξηση των ποσοστών του CHP αποδίδεται στο «ρεύμα» που έχει ο νέος του πρόεδρος, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, που διαδέχθηκε στην ηγεσία του κόμματος τον βετεράνο Ντενίζ Μπαϊκάλ. Ο Μπαϊκάλ εξωθήθηκε σε παραίτηση μετά από 18 χρόνια στο τιμόνι του κόμματος, εξ αιτίας «ροζ» σκανδάλου.

Το CHP απέσπασε μόλις 21% των ψήφων το 2007, έναντι 47% του κόμματος που αποτελεί τον κύριο εκφραστή του πολιτικού Ισλάμ στην Τουρκία. Στις τοπικές εκλογές του Μαρτίου του 2009 το ποσοστό του AK έπεσε στο 38%, αλλά εκείνο του CHP δεν αυξήθηκε παρά μόνο δυο μονάδες, στο 23%.

Η οικονομική κρίση της περασμένης χρονιάς, το αδιέξοδο στις προσπάθειες της Τουρκίας να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση και άλλα προβλήματα, όπως η υψηλή ανεργία, έχουν πλήξει τα ποσοστά της κυβέρνησης Ερντογάν. Άλλη δημοσκόπηση, του ινστιτούτου Akam, εμφανίζει το AK να συγκεντρώνει 25,3%, το CHP στο 24,8%, το MHP στο 15,2% και τους αναποφάσιστους να φθάνουν το 19,2%, έγραψε χθες Σάββατο η εφημερίδα Cumhuriyet.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου