Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου 2015

«Δεν θέλουμε να κάνουμε την Ευρώπη οχυρό»

Αισιόδοξος ότι κατά τη σύνοδο των υπουργών Εσωτερικών της Ε.Ε. την επόμενη Τρίτη «θα σημειωθεί πρόοδος και θα υπάρξει συμφωνία για μια αλληλέγγυα κατανομή των προσφύγων» δηλώνει ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για τη Μετανάστευση Δημήτρης Αβραμόπουλος στη γερμανική εφημερίδα Die Welt.
«Όλοι πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Είναι απολύτως επείγον να καταλήξουμε σε μια απόφαση και να βρούμε μια κοινή ευρωπαϊκή λύση», επισημαίνει.
Ερωτηθείς για τη στάση ανατολικοευρωπαϊκών χωρών που αρνούνται να δεχθούν τις αναγκαστικές ποσοστώσεις για την υποδοχή μεταναστών, ο Επίτροπος σημειώνει ότι «είναι μια πρόκληση για όλους να καταλήξουμε σε έναν κοινό συμβιβασμό». «Κανείς δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τη μεταναστευτική κρίση μόνο του. Μπορούμε να το κάνουμε μόνο από κοινού», αναφέρει προσθέτοντας ότι «σημαντικές αποφάσεις, όπως αυτή, θα πρέπει να υποστηρίζονται από όλες τις χώρες».Ο κ. Αβραμόπουλος εξηγεί ότι εφόσον επιβληθεί το καθεστώς των ποσοστώσεων, οι πρόσφυγες δεν θα μπορούν να μετακινούνται σε άλλες χώρες. Πέραν όμως του καθεστώτος των ποσοστώσεων η Ευρωπαϊκή Ένωση προετοιμάζει ένα ολοκληρωμένο πακέτο μέτρων, σημειώνει: «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προτείνει τη δημιουργία κέντρων καταγραφής για τους πρόσφυγες που έρχονται, τα λεγόμενα hot spots, στην Ελλάδα και την Ιταλία. Αυτό θα γίνει σύντομα. Εκεί θα πρέπει επίσης να εφαρμόζονται μέτρα για την επιστροφή στην πατρίδα τους των παράτυπων μεταναστών. Θα δημιουργηθεί ένα ταμείο ύψους 1,8 δισ. ευρώ για τις αφρικανικές χώρες, ώστε να καταπολεμηθούν οι αιτίες της μετανάστευσης και να καταστούν πιο σταθερές οι υποσαχάριες χώρες και οι χώρες στο Κέρας της Αφρικής. Επιπλέον η Ε.Ε. θα ενισχύσει την υποστήριξή της προς την Τουρκία, τον Λίβανο και την Ιορδανία, όπου βρίσκονται πολλά εκατομμύρια πρόσφυγες κυρίως από τη Συρία», διευκρινίζει.
Σε ό,τι αφορά τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε., ο κ. Αβραμόπουλος ξεκαθαρίζει ότι «δεν θέλουμε να κάνουμε φρούριο την Ευρώπη» αλλά «επιθυμούμε να βελτιώσουμε σημαντικά την προστασία των συνόρων μας». Προς αυτή την κατεύθυνση, όπως λέει, θα ενισχυθεί η Frontex οικονομικά και με περισσότερο προσωπικό.
Ο Επίτροπος τονίζει ακόμη ότι «η ελεύθερη μετακίνηση των προσώπων στην Ευρώπη είναι μια από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές κατακτήσεις» και σημειώνει ότι το σύστημα Σένγκεν δεν κινδυνεύει.Αυτό που έκαναν η Γερμανία και άλλες χώρες, να επαναφέρουν δηλαδή τους ελέγχους στα σύνορά τους, «είναι απολύτως νόμιμο και το Βερολίνο δεν έβλαψε με αυτό τον τρόπο τη Συνθήκη Σένγκεν», εξηγεί ο ίδιος, τονίζοντας όμως ότι οι έλεγχοι στα σύνορα μεταξύ κάποιων κρατών της Ε.Ε. «θα πρέπει να ισχύουν για δύο μήνες, το ανώτατο, όχι περισσότερο».

Ερωτηθείς σχετικά με το αν θα επιδεινωθεί η κατάσταση στα σύνορα μεταξύ Ουγγαρίας και Σερβίας, ο κ. Αβραμόπουλος εκφράζει την ευχή να μη συμβεί κάτι τέτοιο, προσθέτοντας πάντως πως υπάρχει ο κίνδυνος να οξυνθεί η κατάσταση στα σύνορα. «Πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να αποφύγουμε μια σοβαρή σύγκρουση. Γι’ αυτό τον λόγο θα επισκεφθώ σύντομα την Ουγγαρία για να συνομιλήσω με τους αρμόδιους. Η Σερβία συμπεριφέρεται σωστά και ελπίζω ότι και η Ουγγαρία έχει επίγνωση των ευθυνών της», αναφέρει.
«Το ερμητικό κλείσιμο των συνόρων και η δημιουργία φραχτών για αποθαρρυνθούν οι αιτούντες άσυλο δεν είναι οι σωστές απαντήσεις. Δεν συνάδουν με το ευρωπαϊκό πνεύμα», καταλήγει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου