Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2014

Αναζωπύρωση βίας εν μέσω διπλωματικού αγώνα (LIVE σύνδεση – ΦΩΤΟ/ΒΙΝΤΕΟ)

Επιτεύχθηκε συμφωνία από όλες τις πλευρές, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές. Η συμφωνία θα υπογραφεί το μεσημέρι (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας), αλλά δεν γίνονται γνωστές λεπτομέρειες...
 Αστυνομικές πηγές αναφέρουν ότι στην πλατεία Ανεξαρτησίας κατέφθασαν ένοπλες ενισχύσεις όταν οι αστυνομικοί χρειάστηκε να υποχωρήσουν από πυρκαγιά που προκάλεσαν διαδηλωτές. Νωρίτερα tweet από το BBC ανέφερε την ύπαρξη ένοπλων διαδηλωτών.  Ακόμη, σύμφωνα με αναφορές, αστυνομικές δυνάμεις από την Δυτική Ουκρανία κατέφθασαν στο Κίεβο για να υπερασπιστούν τους διαδηλωτές ενάντια των ειδικών αστυνομικών δυνάμεων «Berkut» που φημίζονται για την βαρβαρότητά τους. Μαρτυρίες αναφέρουν ότι ένοπλοι αστυνομικοί έχουν εισέλθει στο Ουκρανικό κοινοβούλιο.
Στις 100 ανθρώπινες ψυχές (αστυνομικοί & διαδηλωτές) ανέρχεται ο απολογισμός από την Πέμπτη κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων στο Κίεβο, όπως αναφέρει το CNN, ενώ σύμφωνα με όσα αναφέρει το ουκρανικό υπουργείο Εσωτερικών, οι εξεγερμένοι κρατούν 67 αστυνομικούς  για ομήρους. Γιατρός Daniel Sandford ανέφερε στο BBC ότι οι αστυνομικοί πυροβολούσαν τους διαδηλωτές κατευθείαν στην καρδιά, τον λαιμό και τους πνεύμονες, κάτι που καθιστούσε αδύνατη τη σωτηρία τους.
Μάχη και στο κοινοβούλιο
Συμπλοκές ανάμεσα στους βουλευτές ξέσπασαν στον Ουκρανικό κοινοβούλιο κατά την ανάπαυλα των εργασιών, καθυστερώντας τη συζήτηση για ενδεχόμενη συνταγματική μεταρρύθμιση που θα περιορίζει τις εξουσίες του προέδρου της χώρας. Βουλευτές πιάστηκαν στα χέρια, ενώ οι διαπληκτισμοί συνεχίστηκαν και μετά την αποχώρηση του προέδρου Βολοντίμιρ Ρίμπακ.
Αυξάνονται οι συνωμοσίες περί εκθρόνισης του Προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς, ο οποίος εκλέχτηκε με δημοκρατικό τρόπο το 2010, και τώρα το Ουκρανικό Κοινοβούλιο κοιτάζει πώς θα τον αντικαταστήσει με νόμιμο τρόπο. Πολιτικοί αναλυτές κάνουν λόγο για ύπαρξη «μεταβατικής κυβέρνησης» η οποία όμως εγκυμονεί τον κίνδυνο του αυταρχισμού και της απολυταρχίας.  Χαρακτηριστικό είναι ότι η εικόνα της κόλασης στην Ουκρανία, ξεκίνησε από την άρνηση της κυβέρνησης να υπογράψει συμφωνία με την ΕΕ, και στη συνέχεια τη ψήφιση δρακόντειων μέτρων κατά των διαδηλωτών και τον περιορισμό της ελευθερίας του λόγου στα ΜΜΕ. Η απόδοση αμνηστίας στους συλληφθέντες διαδηλωτές με προϋποθέσεις, δεν κατεύνασε τα πνεύματα, αλλά αντιθέτως η αντιπολίτευση προχώρησε σε νέες κινητοποιήσεις.
Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας ανέφερε την Πέμπτη στους Ευρωπαίους υπουργούς Εξωτερικών ότι θα οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες εκλογές εάν αυτό θεωρηθεί λύση για την αποκατάσταση της ειρήνης.
Το πολιτικό τέλος του εκλεκτού του Βλαντιμίρ Πούτιν και προέδρου της Ουκρανίας, Βίκτορ Γιανουκόβιτς, προεξοφλούν πολιτικοί αναλυτές.
Κίεβο
Αυστηρές κυρώσεις και ολονύχτιες διαβουλεύσεις
Την επίτευξη συμφωνίας για τη διευθέτηση της κρίσης στην Ουκρανία κατά τις ολονύκτιες διαβουλεύσεις με συμμετοχή του προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς, της αντιπολίτευσης και τριών υπουργών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανακοίνωσε η προεδρική υπηρεσία Τύπου.
Στην ανακοίνωση αναφέρεται πως η συμφωνία θα υπογραφεί το μεσημέρι (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας), αλλά δεν γίνονται γνωστές λεπτομέρειες.
Η αντιπολίτευση και οι υπουργοί της Ε.Ε. δεν επιβεβαίωσαν αμέσως την επίτευξη συμφωνίας και διπλωματικές πηγές ανέφεραν πως οι συνομιλίες υπήρξαν «πολύ δύσκολες». «Οι διαπραγματεύσεις είναι πολύ δύσκολες και συνεχίστηκαν όλη τη νύκτα…Τώρα γίνεται ένα διάλειμμα. Οι συμμετέχοντες θα συναντηθούν και πάλι πριν από το μεσημέρι», δήλωσε νωρίτερα στο Reuters ευρωπαϊκή διπλωματική πηγή.
«Συμφωνήσαμε να μην ανακοινώσουμε τίποτε πριν από το μεσημέρι», είπε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς στο ραδιοφωνικό δίκτυο Europe 1 από το Πεκίνο, μετά τις διαβουλεύσεις. Ακόμη προειδοποίησε ότι όσο οι διαπραγματεύσεις δεν έχουν ολοκληρωθεί, «πρέπει να παραμείνουμε επιφυλακτικοί». Όπως επισήμανε, «η αντιπολίτευση θέλει να έχει τη δυνατότητα να διαβουλευθεί με ορισμένους από τους εντολείς της, πράγμα που είναι απολύτως κατανοητό».
Ο Πολωνός Πρωθυπουργός, Ντόναλντ Τουσκ, δήλωσε στο Πολωνικό κοινοβούλιο ότι πρέπει να δοθεί προσοχή στην Ουκρανία, σύμφωνα με το BBC. «Δεν έχει ακόμη επιτευχθεί συμφωνία, μόνο το περιεχόμενο μιας ενδεχόμενης συμφωνίας, δεδομένου ότι τα κατάλληλα υποκείμενα για τη σύναψη μιας τέτοιας συμφωνίας είναι οι άνθρωποι», είπε ο Πρωθυπουργός. «Είναι δύσκολο να σκεφτεί κανείς ότι σήμερα στην Ουκρανία, ιδιαίτερα στο Κίεβο, υπάρχουν υποστηρικτές του Γιανουκόβιτς».
Στο μεταξύ, η ΕΕ επέβαλε ήδη στοχευμένες κυρώσεις στο Κίεβο.
Κίεβο
Τηλεφωνική  επικοινωνία Μπάρακ Ομπάμα – Άνγκελα Μέρκελ 
Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπάρακ Ομπάμα συζήτησαν τηλεφωνικά τις τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία, μετά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να επιβάλλει κυρώσεις σε βάρος των προσώπων τα οποία ευθύνονται για τη βία στη χώρα καθώς και τις διαβουλεύσεις των υπουργών Εξωτερικών Γερμανίας, Γαλλίας και Πολωνίας με τον Βίκτορ Γιανουκόβιτς για ενδεχόμενη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών εντός του έτους.
Ο Μπάρακ Ομπάμα και η Γερμανίδα καγκελάριος συμφώνησαν ότι οι ΗΠΑ, η Γερμανία και η Ευρωπαϊκή Ένωση θα εξακολουθήσουν να παρακολουθούν στενά τις προσεχείς ημέρες τις εξελίξεις στην Ουκρανία προκειμένου να αποφασιστούν τα μέτρα που μπορούν να ληφθούν προκειμένου να μπει ένα τέλος στη βία και να δοθεί πολιτική λύση που θα είναι προς το καλύτερο συμφέρον του ουκρανικού λαού, σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.
Κίεβο
Δηλώσεις ξένων ηγετών
Την ανησυχία του για την κατάσταση που επικρατεί στην Ουκρανία εξέφρασε από την Αθήνα ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟΆντερς Φογκ Ράσμουσεν και απηύθυνε έκκληση σε όλα τα μέρη για τερματισμό της βίας. Ο Ράσμουσεν καταδίκασε την αιματοχυσία στη χώρα, τόνισε ότι «η κυβέρνηση της Ουκρανίας έχει ευθύνη να διασφαλίσει ότι δεν θα εμπλακεί ο στρατός» και τάχθηκε υπέρ μιας ειρηνικής λύσης.
Μετά από αίτημα του προέδρου της Ουκρανίας, ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλάντιμιρ Πούτιν αποστέλλει στο Κίεβο ειδικό μεσολαβητή της επιλογής του για να μεσολαβήσει μεταξύ του Γιανουκόβιτς και των ηγετών της ουκρανικής αντιπολίτευσης, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Reuters.
Ρώσος πρώην βουλευτής με το κόμμα της Ενιαίας Ρωσίας του Βλ. Πούτιν δήλωσε ότι οι φήμες περί πυροβολισμών από ελεύθερους σκοπευτές της αστυνομίας στην Ουκρανία «είναι 100% ψεύτικες». Μίλησε επίσης για πραξικόπημαεν εξελίξει, το οποίο ένας δημοκρατικά εκλεγμένος πρόεδρος πρέπει να αντιμετωπίσει με τη βία, αλλιώς θα πρέπει να παραιτηθεί και το πραξικόπημα να νικήσει.
Ακόμη, το συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησε το απόγευμα να προχωρήσει στην επιβολή στοχευμένων κυρώσεων, περιλαμβανομένης της απαγόρευσης έκδοσης ταξιδιωτικών θεωρήσεων και του παγώματος των οικονομικών πόρων σε ευρωπαϊκές δικαιοδοσίες, σε βάρος των προσώπων τα οποία ευθύνονται για τη βία στην Ουκρανία, δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας Έμμα Μπονίνο. Μιλώντας κατά την έξοδό της από την έκτακτη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών των χωρών – μελών της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες, η Μπονίνο δήλωσε ότι η θέση ελήφθη από κοινού και με τον Γάλλο, το Γερμανό και τον Πολωνό υπουργό – οι τρεις τους, Λοράν Φαμπιούς,  Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ και  Ράντοσλαβ Σικόρσκι βρίσκονται στο Κίεβο, όπου διαπραγματεύονται με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς και την αντιπολίτευση. «Η εφαρμογή της απόφασης θα προχωρήσει με πολύ μεγάλη ταχύτητα, μέσα στις επόμενες ώρες
Μήνυμα προς τον Γιανουκόβιτς έστειλε και η Μέρκελ λέγοντας: «Το να προσπαθεί κανείς να κερδίσει χρόνο κρύβει μεγάλους κινδύνους και μπορεί να αναζωπυρώσει αναπάντεχα τις συγκρούσεις». Μάλιστα σε τηλεφωνική συνομιλία της με τον Ουκρανό πρόεδρο, η καγκελάριος της Γερμανίας του πρότεινε να δεχθεί μεσολάβηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για συνομιλίες ανάμεσα στην αντιπολίτευση και τον ίδιο.
Κίεβο
Ιδιαίτερα ανήσυχος είναι ο πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον, λόγω της όξυνσης της βίας στο Κίεβο. Εντός της ημέρας θα επιδιώξει να έχει επαφές με άλλους ευρωπαίους ηγέτες, μεταξύ αυτών και με την γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ για το θέμα. Η Μεγάλη Βρετανία δεν θα ασκήσει βέτο σε επιβολή κυρώσεων κατά της Ουκρανίας, σύμφωνα με τον υπουργό Ευρωπαϊκών Θεμάτων Ντέιβιντ Λίντινγκτον.
Τον πρέσβη της Ουκρανίας στο Λονδίνο κάλεσε το υπουργείο Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου, στέλνοντας μήνυμα στην ουκρανική κυβέρνηση να σταματήσει τη χρήση βίας κατά των διαδηλωτών.
ουκρανια
Ο Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε ότι οι ΗΠΑ «καταδικάζουν απερίφραστα τη βία» στην Ουκρανία, και ότι η «ουκρανική κυβέρνηση πρέπει να σέβεται τα δικαιώματα των ειρηνικών διαδηλωτών». Ακόμη ο Λευκός Οίκος κάλεσε τον πρόεδρο της Ουκρανίας να αποσύρει τις αστυνομικές δυνάμεις από το κέντρο του Κιέβου και να αναλάβει πρωτοβουλία επίλυσης της κρίσης με πολιτικά μέσα.
Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Τζον Κέρι δήλωσε: «Οι πολίτες της Ουκρανίας αξίζουν πολύ καλύτερα από ότι αυτά που συμβαίνουν με τους παράλογους θανάτους και τη δυστυχία στους δρόμους μιας από τις ωραιότερες πόλεις της Ευρώπης. Η βία πρέπει να σταματήσει».
Κίεβο
Παραιτήσεις και δηλώσεις Ουκρανών
Την Πέμπτη το βράδυ η Ουκρανική Βουλή ενέκρινε με συντριπτική πλειοψηφία διάταγμα που καταδικάζει την άσκηση βίας εναντίον διαδηλωτών. «Όποιος αστυνομικός χρησιμοποιεί το όπλο του και δρα κάτω από παράνομες εντολές θα θεωρείται εγκληματίας μετά την ψήφιση αυτού του διατάγματος», δήλωσε από την αντιπολίτευση ο Αρσένι Γιατσένιουκ.
Για την τελική έγκριση του διατάγματος απαιτείται η υπογραφή του προέδρου της Βουλής.
Μάλιστα θα διερευνηθεί εάν ήταν νόμιμη η ψηφοφορία. «Οι βουλευτές του Κόμματος των Περιφερειών, που ήταν παρόντες στην αίθουσα υπερψήφισαν το νόμο και τώρα θα μελετήσουμε τις συνθήκες ψήφισης του διατάγματος», λέει ο βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος Νέστορ Σούφριτς.
Όπως μεταδίδουν τα ρωσικά ΜΜΕ ο δήμαρχος Μακαϊένκο παραιτήθηκε την Πέμπτη σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την αιματοχυσία των τελευταίων ημερών. «Είμαι έτοιμος να κάνω τα πάντα για να σταματήσω την αδελφοκτόνα σύγκρουση και το λουτρό αίματος στην καρδιά της Ουκρανίας, στην πλατεία της Ανεξαρτησίας. Η ανθρώπινη ζωή πρέπει να είναι η ανώτερη αξία στη χώρα μας και τίποτε δεν πρέπει να αντιφάσκει μ’ αυτή την αρχή», δήλωσε ο Μακαϊένκο προσθέτοντας ότι εγκαταλείπει το κυβερνών Κόμμα των Περιφερειών.
ουκρανια
Υποβάθμιση της χώρας
Η αξιολόγηση της Ουκρανίας μειώθηκε κατά μια βαθμίδα, στο «CCC», το οποίο αντιστοιχεί σε μια χώρα η οποία βρίσκεται κοντά στη στάση πληρωμών και συνδυάζεται με αρνητική προοπτική, πράγμα που σημαίνει πως ο οίκος εξετάζει το ενδεχόμενο νέας υποβάθμισης του αξιόχρεου της Ουκρανίας.
«Η υποβάθμιση αντανακλά την άποψή μας ότι η πολιτική κατάσταση στην Ουκρανία έχει επιδεινωθεί ουσιαστικά. Πιστεύουμε ότι αυτό αυξάνει την αβεβαιότητα αναφορικά με τη συνέχιση της παροχής χρηματοπιστωτικής στήριξης από τη Ρωσία στη διάρκεια του 2014 και θέτει σε αυξανόμενο κίνδυνο την ικανότητα της κυβέρνησης να ανταποκρίνεται στην εξυπηρέτηση του χρέους», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο οίκος.
Εκτιμά ακόμη ότι το μέλλον της σημερινής ουκρανικής ηγεσίας είναι τώρα περισσότερο αβέβαιο απ’ ό,τι ήταν σε οποιαδήποτε στιγμή αφότου άρχισαν οι διαμαρτυρίες το Νοέμβριο του 2013.
Σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης, η αρνητική προοπτική σημαίνει ότι υπάρχει τουλάχιστον μία στις τρεις πιθανότητες η αξιολόγηση της Ουκρανίας να μειωθεί εκ νέου μέσα στους 12 επόμενους μήνες.
ουκρανια

ουκρανια
ουκρανια
Κίεβο
Κίεβο
ουκρανια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου