Δευτέρα 12 Αυγούστου 2013

Η Αθήνα νικάει την κρίση και «φωτίζει» τον κόσμο με το 23ο Παγκόσμιο Φιλοσοφικό Συνέδριο!

Της Φωτεινής Παπαδάκη

Είναι παγκοσμίως γνωστό ότι η Ελλάδα προσέφερε όλα τα φώτα του πολιτισμού στον κόσμο. Πολλοί λένε πως δεν κράτησε τίποτα για τον εαυτό της. Κάτι τέτοιο όμως δεν είναι αλήθεια και απόδειξη τούτου είναι ο μεγάλος «πυρσός» που κρατάει αυτή τη στιγμή στα χέρια της και η φλόγα του «ζεσταίνει» όλο τον κόσμο...

Πρόκειται για το 23ο Παγκόσμιο Συνέδριο Φιλοσοφίας που πραγματοποιείται στην Αθήνα από τις 4 μέχρι τις 10 Αυγούστου, υπό την εποπτεία της Ελληνικής Οργανωτικής Επιτροπής που συγκροτείται από την Ελληνική Φιλοσοφική Εταιρεία, με 72 εγκύκλιες συζητήσεων σε ταυτόχρονη ερμηνεία 7 γλωσσών...


Ανάμεσα στους 3.000 συνέδρους που δίνουν το δυναμικό παρών περιλαμβάνονται τα μεγαλύτερα «αστέρια» του φιλοσοφικού κόσμου, όπως οι: Γίργκεν Χάμπερμας, Ουμπέρτο Έκο, Αλέξανδρος Νεχαμάς, Μπιλλ Μακμπράιτ, Ντέρμοτ Μόραν, Λούκα Σκαραντίνο, Γιώργος Αναγνωστόπουλος, Εβάνδρο Αγγάτσι, Τζών Μακντάουελ, Ενρίκο Μπέρτι, Τζουλιάνα Γκοντσάλες, Γκέραντ Ζέελ, Μαριέτα Στεπανυαντς, Πασχάλ Εντζελ, Τόμας Κάλβο, Τόμας Ρόμπινσον, Τζέρεμι Ρήντυ, Μπουβάν Σαντέλ. Ακόμα, στη χώρα μας βρίσκονται περισσότεροι από 300 Ρώσοι και Κινέζοι, αλλά και πολλοί Ασιάτες και Αφρικανοί.

«Το συνέδριο αυτό είναι το μόνο σημαντικό επιστημονικό και πολιτιστικό γεγονός που γίνεται αυτό το καλοκαίρι», αναφέρει στο «Π» ο Κωνσταντίνος Βουδούρης, πρόεδρος της Ελληνικής Φιλοσοφικής Εταιρείας και μέλος της FISP (Fédération Internationale des Sociétés de Philosophie, στα ελληνικά: Διεθνής Ομοσπονδία Φιλοσοφικών Εταιριών) και δηλώνει υπερήφανος που η φιλοσοφία επιστρέφει στην πατρίδα της. Τονίζει μάλιστα ότι το Παγκόσμιο συνέδριο φιλοσοφίας πραγματοποιείται ήδη από το 1950. «Διεκόπη κατά τον Ά και ΄Β Παγκόσμιο Πόλεμο και από τότε κάθε πέντε χρόνια γίνεται συνέχεια», σημειώνει.

Η πανηγυρική έναρξη του Συνεδρίου στο Ηρώδειο και τα επεισόδια
Στις 4 Αυγούστου στην αυγουστιάτικη Αθήνα και σε μια λαμπρή εκδήλωση στο Ηρώδειο πραγματοποιήθηκε η επίσημη έναρξη του Συνεδρίου παρουσία χιλιάδων εκπροσώπων του επιστημονικού αλλά και απλού κόσμου.

«Το συνέδριο αυτό ανοίγει ένα παράθυρο στην ανθρωπότητα, είναι ένα αγαθό που έρχεται για να μείνει στη ζωή μας ειδικά σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία» ,σημείωσε εκείνο το βράδυ ο Κωνσταντίνος Βουδούρης και ευχαρίστησε για την συμπαράσταση τους φορείς που στάθηκαν αρωγοί στο δύσκολο αυτό εγχείρημα.

Ο Ουίλιαμ Μακ Μπράιτ στην ομιλία του αναφέρθηκε στη μεγάλη συγκίνηση που ένιωσε όταν άκουσε το 2008 στη Σεούλ ότι το επόμενο συνέδριο θα φιλοξενηθεί στην Αθήνα, «το λίκνο της δυτικής φιλοσοφίας», όπως σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ωστόσο, παρά το γιορτινό κλίμα δεν έλειψαν και τα μικροεπεισόδια. Συγκεκριμένα, την ώρα που ο Πάνος Παναγιωτόπουλος απηύθυνε το χαιρετισμό κάποιοι παρευρισκόμενοι αποδοκίμασαν τον υπουργό Πολιτισμού, ο οποίος αρκέστηκε να πει πως «δεν υπάρχει λόγος να χαλάμε μια τέτοια βραδιά».

Από την πλευρά του ο κ. Βουδούρης σε ανακοίνωσή του καταδίκασε την κίνηση «των ολίγων, που βρέθηκαν κατά την τελετή έναρξης στο Ηρώδειο και προέβησαν σε μεμονωμένες, ανεπίτρεπτες φωνασκίες, μη σεβόμενοι το χώρο ούτε τους χιλιάδες φιλοξενούμενούς μας από όλο τον κόσμο».
Όπως τόνισε ο πρόεδρος της Ελληνικής Φιλοσοφικής Εταιρείας «αυτές οι συμπεριφορές δεν έχουν καμία σχέση με το Συνέδριό μας, όπως και καμία σχέση δεν έχουν τα ολίγα πρόσωπα που τις εξεδήλωσαν».

Ευτυχώς, τα γιουχαΐσματα δεν έλαβαν περαιτέρω διαστάσεις και τα πνεύματα ηρέμησαν όταν ξεκίνησε η ορχήστρα του δήμου Αθηναίων το πρόγραμμά της με έργα των Κερουμπίνι, Μπετόβεν, Σκαλκώτα, Χατζιδάκι, Καλκάνη και Γκλουκ.

Η θεματολογία του Συνεδρίου ενώνει Ανατολή και Δύση

Εξαιρετικής σημασίας είναι ότι μέσα από τη θεματολογία του Συνεδρίου ενώνεται για πρώτη φορά η φιλοσοφία Ανατολής και Δύσης, καθώς ένα από τα βασικά θέματα που εξετάζονται είναι «η φιλοσοφία ως έρευνα και τρόπος ζωής». Ο πρόεδρος της Ελληνικής Φιλοσοφικής Εταιρείας κάνει μια αναδρομή και σημειώνει πως μέχρι την Αναγέννηση η φιλοσοφία ήταν απόλυτα συνδεδεμένη με τον τρόπο ζωής των απλών ανθρώπων. Από εκεί και έπειτα δεν ασχολούνταν με τη φιλοσοφία, με τον τρόπο και τη μορφή ζωής των ανθρώπων.

«Με τη συγκεκριμένη θεματική γίνεται μια τομή. Επαναφέρουμε τη φιλοσοφία όπως την έδωσαν οι κλασσικοί έλληνες φιλόσοφοι. Τότε που θεωρούσαν ότι ο φιλόσοφος έχει ενεργό ρόλο μέσα στην πολιτεία και ενδιαφέρεται για τον τρόπο ζωής των πολιτών», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Βουδούρης.
«Με αυτή την έννοια καταφέραμε να υπάρξει ένωση και της Ανατολής και της Δύσης. Είναι ένα συνέδριο με μεγάλη γκάμα θεματικών ενοτήτων. Σκεφτείτε ότι υπάρχει ακόμα και ενότητα για κομφουκιανή φιλοσοφία», τονίζει και επισημαίνει πως η θεματολογία ξεκινάει από τους προσωκρατικούς και φτάνει μέχρι χθες.

Το Συνέδριο δίνει «ανάσα» στον τουρισμό

Παράλληλα, το 23ο Συνέδριο Φιλοσοφίας έρχεται να δώσει «πνοή» στο συνεδριακό τουρισμό, καθώς-όπως επισημαίνει ο κ. Βουδούρης-οι άνθρωποι που έχουν έρθει για να παρακολουθήσουν το Συνέδριο βρίσκονται στην Αθήνα πολύ πριν την έναρξή του, συνδυάζοντας έτσι τις διακοπές τους και πολλοί από αυτούς πρόκειται να μείνουν ακόμα και μετά τη λήξη του. «Πολλοί είναι οι σύνεδροι που πραγματοποιούν ομιλίες και οι οποίοι δεν έχουν έρθει μόνοι τους στην Αθήνα. Ακόμα, έρχονται περισσότεροι νέοι από ποτέ άλλοτε, οι οποίοι γνωρίζουν για πρώτη φορά τη χώρα μας και πρέπει να τους υποδεχτούμε με καλοσύνη, ώστε να αποκτήσουν μια καλή και σημαντική ιδέα για τον τόπο μας», επισημαίνει ο πρόεδρος.

Σπουδαίες πολιτιστικές εκδηλώσεις

Εκτός από επιστημονική και τουριστική σημασία, το εν λόγω Συνέδριο έχει και πολιτιστικό ενδιαφέρον. Σύμφωνα με τον κ. Βουδούρη ταυτόχρονα με τις διαλέξεις πραγματοποιείται μια έκθεση ζωγραφικής και γλυπτικής στον 6ο όροφο της φιλοσοφικής σχολής, όπου εκτίθενται πολύ σημαντικά έργα από καθηγητές τριών σχολών: Της σχολής Καλών Τεχνών Αθηνών και αυτές των Πανεπιστημίων Θεσσαλονίκης. «Οι άνθρωποι έρχονται εθελοντικά χωρίς να ζητήσουν τίποτα για να εκθέσουν τα έργα τους και να τα θαυμάσουν οι σύνεδροι από όλα τα μέρη του κόσμου», τονίζει ο Κωνσταντίνος Βουδούρης. Παράλληλα, στο πολιτιστικό πρόγραμμα περιλαμβάνεται και μια θεατρική παράσταση του θεατρικού έργου «Σοπενχάουερ», που έγραψε και παρουσίασε ως ερμηνευτής ο πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Θεοδόσης Πελεγρίνης.

Επιπλέον, περιλαμβάνονται σημαντικές εκδηλώσεις σε υπαίθριους αρχαιολογικούς χώρους: Στην Ακαδημία Πλάτωνος, στο αρχαίο «βήμα» της Πνύκας, όπου αγόρευαν σπουδαίοι πολιτικοί, στρατηγοί και ρήτορες και στην Αγ. Φωτεινή στον Ιλυσσό, ενώ για πρώτη φορά μετά από 2.400 χρόνια εγκαινιάστηκε το Λύκειο του Αριστοτέλη.

Η Ελλάδα είχε προταθεί άλλες δυο φορές για το Παγκόσμιο Συνέδριο

Όπως αναφέρει ο Κωνσταντίνος Βουδούρης η Ελλάδα προτάθηκε για να αναλάβει τη διεξαγωγή του Συνεδρίου το 2008 από τη Γενική Συνέλευση της Παγκόσμιας ομάδας Φιλοσοφίας, στην οποία μετέχουν οι αντιπρόσωποι των θεσμικών εταιριών του κόσμου. «Εκείνη τη χρονιά υπήρχε παμψηφία στην περίπτωση τη δική μας και μεγάλος ενθουσιασμός για να έρθει το Συνέδριο στην Αθήνα, τη χώρα της φιλοσοφίας», δηλώνει χαρακτηριστικά.

Σημειώνει ακόμα ότι στο παρελθόν είχαν γίνει ακόμα δυο προσπάθειες για να έρθει αυτό το σπουδαίο γεγονός στη χώρα μας: Μια τη δεκαετία του ΄60 και μια του ΄80, αλλά τελικά δεν μπόρεσε να πραγματοποιηθεί το Συνέδριο, καθώς η τοπική επιτροπή που ήταν εδώ τότε δεν το επέτρεψε με αποτέλεσμα να διεξαχθεί σε άλλη χώρα.

Όπως εξηγεί ο κ. Βουδούρης εκείνα τα χρόνια δεν υπήρχαν οι κατάλληλες υποδομές. «Το Συνέδριο αυτό για να διεξαχθεί χρειάζεται από 50-80 παράλληλες συνεδρίες. Αυτό απαιτεί να υπάρχει ένα μεγάλο κτίριο με πολλές αίθουσες και στην Αθήνα το μόνο κτίριο είναι η Φιλοσοφική Σχολή, που είναι ο μεγαλύτερος σε έκταση χώρος μετά το Πεντάγωνο, το οποίο είναι 70.000 τ.μ.».

Το δίλημμα που δημιούργησε η οικονομική κρίση…

Εξομολογείται ωστόσο ότι η οικονομική κρίση δημιούργησε στην αρχή ένα μεγάλο δίλημμα: Να πραγματοποιηθεί στην Αθήνα το Συνέδριο ή να δοθεί σε κάποια άλλη χώρα με μεγαλύτερη οικονομική δύναμη;

«Εμείς επιμείναμε, διότι αν και για τρίτη φορά αρνιόμασταν θα μας διέγραφαν», δηλώνει χαρακτηριστικά και προσθέτει πως από το 2008 μέχρι σήμερα παρά την κρίση η Ελληνική Οργανωτική Επιτροπή και η Ελληνική Φιλοσοφική Κοινότητα έκαναν τα αδύνατα δυνατά να διαμορφώσουν τις κατάλληλες υποδομές για τη διεξαγωγή του τόσο σημαντικού γεγονότος.

Ο Κ. Βουδούρης σημειώνει πως με την προσωπική προσπάθεια των μελών της ελληνικής φιλοσοφικής και διεθνούς εταιρίας, καθώς και κάποια οικονομική ενίσχυση που προσέφεραν κατάφεραν να κάνουν πραγματικότητα το όνειρο πολλών ετών.

Όπως αναφέρει, η Πολιτεία δεν μπόρεσε να βοηθήσει, λόγω της οικονομικής δυσπραγίας της χώρας, ενώ τεράστια υπήρξε η προσφορά του Ιδρύματος Ωνάση, αλλά και της FISPΑ, η οποία για πρώτη φορά δέχτηκε να γίνει χορηγός βάζοντας ως κατώτατο ποσό χρηματικής ενίσχυσης τα 10€.

«Τα πάντα οργανώθηκαν με πολύ μικρά έξοδα και με συνεργασία των συναδέλφων και όλων των νέων ανθρώπων που δεν θέλουν να μείνουμε πίσω και να χάσουμε την ευκαιρία αυτή να έχουμε ένα παγκόσμιο συνέδριο φιλοσοφίας», δηλώνει χαρακτηριστικά ο κ. Βουδούρης.
Τονίζει δε πως φοιτητές, μαζί με καθηγητές ανέλαβαν να βάψουν τη Φιλοσοφική Σχολή προκειμένου όπως λέει να δημιουργήσουν ένα καλό κλίμα.

Η δυσφήμηση του BBC παραλίγο να πλήξει το Συνέδριο

Εκτός από την οικονομική κρίση, τα μέλη της Ελληνικής Φιλοσοφικής Εταιρίας είχαν να αντιμετωπίσουν ακόμα έναν «εχθρό»…
Ο πόλεμος που δέχτηκε η χώρα μας από πλήθος κακόβουλων δημοσιευμάτων των ξένων ΜΜΕ παραλίγο να καταστρέψει τη διεξαγωγή του 23ου Παγκόσμιου Φιλοσοφικού Συνεδρίου. Ιδιαίτερα το BBC ωθούσε τους ξένους να μην έρθουν στην Ελλάδα λόγω της εκτεταμένης λαθρομετανάστευσης, ενώ τόνιζε πως «ο Σαρωνικός είναι τόσο βρώμικος, ώστε αν κάνετε μπάνιο θα έχετε πρόβλημα στην υγεία σας».

Παράλληλα, διαμήνυε εν μέσω τουριστικής περιόδου πως τα ελληνικά ξενοδοχεία είναι ακριβά και αφερέγγυα.

Παρόλο που όπως λέει ο κ. Βουδούρης τα δημοσιεύματα αυτά δεν αφορούσαν το φιλοσοφικό συνέδριο, ήταν δυνατόν να προκαλέσουν σοβαρό πλήγμα, ωστόσο κάτι τέτοιο ευτυχώς δεν συνέβη.
Το 23ο Συνέδριο είναι ένα μεγάλο στοίχημα για την Ελλάδα να δείξει ότι ονειρεύεται και έχει στόχους και όπως τονίζει ο κ. Βουδούρης μια ευκαιρία «να μην μείνουμε πίσω στη μιζέρια και να προχωρήσουμε με αισιοδοξία για το μέλλον...»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου