Τρίτη 18 Ιουνίου 2013

Αλέξης Σταμάτης: «Έχεις 1μισι λεπτό να ζήσεις-Μπορείς να κλάψεις μες στο νερό;»

Σταμάτης-πολιτιστικό-στέκιΜΙΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ-ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΨΥΧΗΣ...
«Η ελληνική οικογένεια έχει πολλά κακά», επισημαίνει και με απόλυτη ειλικρίνεια περιγράφει τη δική του. «Στην οικογένειά μου υπήρχε τρομοκρατία κι αυτό γιατί ήταν ευκατάστατη. Εγώ απέκλινα γιατί ήμουν ροκάς », δηλώνει ο Αλέξης Σταμάτης και μέσα από το νέο του βιβλίο επιδιώκει να θίξει εκ νέου το θέμα οικογένεια...

Της Φωτεινής Παπαδάκη

Το «Π» βρέθηκε στην παρουσίαση του βιβλίου του που πραγματοποιήθηκε στο Πολιτιστικό Στέκι ΚΕΘΕΑ ΔΙΑΒΑΣΗ. «Μπορείς να κλάψεις μες στο νερό;», είναι ο τίτλος του πρωτότυπου έργου του, που έρχεται να προστεθεί σε μια πληθώρα ποιητικών έργων, μυθιστορημάτων και διηγημάτων. O γνωστός συγγραφέας έχει ασχοληθεί και με το θέατρο στο παρελθόν παρουσιάζοντας επτά θεατρικές παραστάσεις. Άλλωστε, μην ξεχνάμε ότι μητέρα του είναι η σημαντική ηθοποιός και πρωταγωνίστρια ταινιών της Φίνος Φιλμς, Μπέτυ Αρβανίτη, την οποία ο ίδιος χαρακτηρίζει ως «την πιο αυστηρή κριτή» στα έργα του. Στην πολυετή καριέρα του έκανε και ένα μικρό πέρασμα από τον κινηματογράφο, γράφοντας το πρωτότυπο σενάριο για την ταινία «Καταιγίδα».
«Μπορείς να συγκινηθείς μέσα στο νερό;»
Ο ταλαντούχος δημιουργός στην παρουσίαση του τελευταίου βιβλίου του μίλησε επί παντός επιστητού ξεκινώντας από το βιβλίο του, στο οποίο επιχειρεί να αποκαλύψει τις ρωγμές μιας αστικής οικογένειας που δείχνουν τελικά να «καθρεφτίζουν» τη σημερινή ελληνική πραγματικότητα.
«Μπορείς να συγκινηθείς μες στο νερό ;», ρώτησε τους θεατές που κατέκλυσαν την αίθουσα εκδηλώσεων του Πολιτιστικού χώρου και συμπλήρωσε «έχεις 1μισι λεπτό για να ζήσεις. Σε αυτό το λεπτό συμβαίνουν πολλά πράγματα».
Ο Αλέξης Σταμάτης, γιος του αρχιτέκτονα Κώστα Σταμάτη και της γνωστής ηθοποιού, διαγράφει τη δική του πορεία στην ελληνική πεζογραφία. Έχοντας αφήσει στο παρελθόν την περιπέτεια αλκοολισμού που είχε περάσει την περίοδο μεταξύ του 1986-1996, ο βραβευμένος πεζογράφος άνοιξε τα χαρτιά του και μίλησε με αφοπλιστική ειλικρίνεια για την εμπειρία του αυτή και τη μεγάλη του αγάπη∙ τη συγγραφή.
Ο αλκοολισμός και η παραδοχή
«Είμαι αλκοολικός υπό ισόβια αναστολή», δήλωσε και τόνισε πως ο φόβος της επιστροφής είναι υπαρκτός. Με βλέμμα «χορτασμένο» από εμπειρίες-καλές και άσχημες- δήλωσε πως είναι πολύ δύσκολο να πει κανείς πότε ένας γερός δότης γίνεται αλκοολικός, σημειώνοντας πως την περίοδο που ήταν εξαρτημένος από το αλκοόλ συμπεριφερόταν εντελώς φυσιολογικά. Το αποτέλεσμα, όπως είπε, ήταν κανείς από το στενό και ευρύτερο κοινωνικό του περίγυρο να μην καταλάβει το πρόβλημά του, που βρίσκει τις ρίζες του-όπως εξήγησε ο ίδιος-σε παιδικά και οικογενειακά βιώματα.
Χάρη στην επιμονή μιας πρώην κοπέλας του, η οποία μίλησε ξεκάθαρα στους γονείς του, ο ίδιος συνήλθε και έκτοτε συνειδητοποίησε πως πρέπει να αλλάξει. «Πέρασαν μήνες από την παραδοχή και αποδοχή του προβλήματός μου. Τσακώθηκα με την κοπέλα μου και ύστερα ξύπνησα ένα πρωί και είπα στον εαυτό μου “Τέρμα”», δήλωσε χαρακτηριστικά και σημείωσε πως από τότε δεν έχει πιει «ούτε γουλιά».
Ο ίδιος ανέφερε πως τα βιβλία του έχουν πολλά στοιχεία από αυτά που έχει περάσει και πως οι χαρακτήρες του πάντα βρίσκονται σε συγκρούσεις και κινούνται στα όριά τους. «Το μεγαλύτερο όριο είναι το να βρίσκεσαι σε εξάρτηση», ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Δεν θέλω να παραδειγματιστούν οι άλλοι από τις εμπειρίες μου αυτές, αλλά να αποθαρρύνω τους ανθρώπους να εμπλακούν με το αλκοόλ και παρόμοιες αρρώστιες», τόνισε μεταξύ άλλων και δήλωσε πως στην Ελλάδα πρέπει να σπάσει το ταμπού του αλκοόλ.« Υπάρχουν άνθρωποι που κάνουν τα στραβά μάτια και δεν το πολυπειράζουν το θέμα. Κινούμαστε στα όρια και το ελέγχουμε και καλά», είπε χαρακτηριστικά.
Το υγρό στοιχείο στα βιβλία του και η μεταφυσική εμπειρία
Όσο για το υγρό στοιχείο, που παρουσιάζεται έντονα στο τελευταία του βιβλίο δήλωσε πως ο ίδιος όταν έκοψε το ποτό στράφηκε στη θάλασσα. «Θυμάμαι μια μεταφυσική εμπειρία που βίωσα. Είχα πάει στην παραλία και αγκάλιασα το βράχο και τότε έγινα ένα μαζί του», είπε χαρακτηριστικά και τόνισε πως το υγρό στοιχείο είναι καθαρτικό.
Αναφερόμενος στα έργα του, δήλωσε πως «τα βιβλία μου δεν είναι Χόλιγουντ» και πρόσθεσε πως για εκείνον η καλή λογοτεχνία πρέπει να αφήνει ανοιχτά ερωτήματα, τα οποία καλείται να απαντήσει ο αναγνώστης.
«Το βιβλίο περνάει τεράστια κρίση»
Ο ίδιος εκτός από μυθιστορήματα έχει γράψει και αρκετά ποιήματα. Για την ποίηση είπε πως «μάλλον είναι μια σπουδαία τέχνη» και ανέφερε πως είμαστε μια χώρα με μεγάλους ποιητές, αλλά ταυτόχρονα «διαλυμένη και εξορισμένη».
«Το βιβλίο, όπως και η Τέχνη, περνάει τεράστια κρίση», ανέφερε και πρόσθεσε πως οι εκδοτικοί οίκοι δεν πληρώνονται και δεν μπορούν να εκδώσουν έναν ποιητή με αποτέλεσμα να τον αναγκάζουν να πληρώσει ο ίδιος για να εκδοθεί.
Τα σεμινάρια συγγραφής
Όμως, επειδή ο πεσιμισμός δεν ταιριάζει στο χαρακτήρα του, κάτι το οποίο αποδεικνύει έντονα η ανοδική πορεία του, τόνισε πως η κρίση τον οδήγησε σε μια νέα εμπειρία, που για εκείνον είναι ανεκτίμητη. «Έγραφα σε εφημερίδα και από τη στιγμή που με έδιωξαν, όπως και άλλους συναδέλφους, σκέφτηκα τη διδαχή. Ανακάλυψα ότι τα σεμινάρια συγγραφής είναι πολύ δημιουργικά. Χαίρομαι ιδιαίτερα που μπορώ και βοηθάω κάποιους ανθρώπους».
Με ψυχικό σθένος κατάφερε να μετατρέψει τις άσχημες εμπειρίες του σε ωφέλιμες για τον ίδιο και με θάρρος μίλησε ενώπιον του κοινού χωρίς να κρύψει τίποτα. «Είχα τόση μεγάλη εξάρτηση από το να απεξαρτηθώ και είδα άμεση αλλαγή», σημείωσε και τόνισε πως αυτό που τον βοήθησε ήταν η αγάπη του για τη συγγραφή και η ανάγκη του να συνομιλήσει με τους ανθρώπους. «Από όλα κερδίζει κανείς εντέλει αρκεί να έχει θετική ενέργεια», είπε καταλήγοντας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου