Παρασκευή 31 Μαΐου 2013

Διδάκτορας, για πρώτη φορά, σε ελληνικό πανεπιστήμιο ο Θεόδωρος Τερζόπουλος (ΦΩΤΟ)

Θεόδωρος-Τερζόπουλος copy
«Η ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΤΟΝ ΕΧΕΙ ΤΙΜΗΣΕΙ ΚΑΘΟΛΟΥ»
Μπορεί στο Πεκίνο να έχει λάβει τον τίτλο του επίτιμου καθηγητή της κεντρικής Ακαδημίας θεάτρου, ωστόσο στην Ελλάδα παρόμοια διάκριση δεν είχε γνωρίσει...


Της Φωτεινής Παπαδάκη

Ο παγκοσμίου φήμης σκηνοθέτης, ερευνητής του θεάτρου και ιδρυτής από το 1985 στους Δελφούς της θεατρικής ομάδας Άττις, Θεόδωρος Τερζόπουλος, αναγορεύθηκε  επίτιμος διδάκτορας του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.
Όπως μας είπε η Άλκηστις Κοντογιάννη, πρόεδρος του Τμήματος και καθηγήτρια της σχολής, «στο εξωτερικό τον έχουν τιμήσει πολλαπλά, η Ελλάδα όμως δεν τον έχει τιμήσει καθόλου».
Η ξεχωριστή εκδήλωση πραγματοποιήθηκε παρουσία του αντιπεριφερειάρχη Αργολίδος κ. Α. Χειβιδόπουλου, του βουλευτή Αργολίδος κ. Δημήτρη Κοδέλα, του Προέδρου του Δ. Σ.  Ναυπλίου κ. Π. Μπούκουρη,  οι οποίοι απεύθυναν χαιρετισμό, δέκα επτά καθηγητών και διδασκόντων του τμήματος.
Ο Θεόδωρος Τερζόπουλος παρέδωσε ένα master class στους φοιτητές, στους οποίους προσπάθησε να μεταφέρει κομμάτια της εμπειρίας του. Ακολούθως, η κ. Κοντογιάννη έκανε την αναγόρευσή του σε επίτιμο διδάκτορα και τον περιένδυσε με τήβεννο στο Βουλευτικό του Ναυπλίου- το κτίριο όπου γίνονται όλες οι επίσημες τελετές.
Προσφωνήσεις απηύθυναν η Άλκηστις Κοντογιάννη, ο Αντικαταστάτης Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Αναπληρωτής Καθηγητή κύριος Κωνσταντίνος Μασσέλος και έπαινο του τιμώμενου ο Επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος κύριος Ιωάννης Λεοντάρης.
Το  ψήφισμα  και ο τίτλος επιδόθηκαν  από τον Αντικαταστάτη Πρύτανη του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Αναπληρωτή Καθηγητή κύριο Κωνσταντίνο Μασσέλο.
Σε κλίμα συγκίνησης και ιδιαίτερης θέρμης πραγματοποιήθηκε η αντιφώνηση του κ. Τερζόπουλου, ο οποίος μίλησε κι εκείνος για το έργο του, για τη σημερινή εποχή και για τους νέους στο θέατρο.
Για τη λήξη της τελετής  η Λορένα Λευκοκοίλου, φοιτήτρια του ΤΘΣ  εκτέλεσε στο πιάνο  μουσικές συνθέσεις  του Villa Lobos  Rodion Sh Schedrin  προς  τιμήν του.
«Είναι ιδιαίτερη τιμή για εμάς που ο κ. Τερζόπουλος δέχτηκε να γίνει επίτιμος διδάκτορας του Τμήματος. Νιώσαμε πραγματικά ότι το έργο μας αναγνωρίζεται μέσα από μια τέτοια αναγόρευση», τόνισε η Άλκηστις Κοντογιάννη.
Η πρόεδρος μίλησε για έναν άνθρωπο με ιδιαίτερη ικανότητα επικοινωνίας και ευαισθησίας.
Όπως τόνισε η ίδια, πριν από 1 μισι χρόνο είχε αποφασιστεί να αναγορευθεί επίτιμος διδάκτορας ο Λευτέρης Βογιατζής, αλλά τότε δεν κατέστη δυνατόν καθώς ο ίδιος δήλωσε πως δεν μπορούσε να παραστεί στα μαθήματα. Μετά το θάνατο του Βογιατζή, η ομάδα καθηγητών θεώρησε πως μόνο ένας άνθρωπος θα άξιζε να τιμηθεί στη θέση του και αυτός δεν μπορούσε να είναι άλλος από τον «υμνητή του αρχέγονου σώματος», Θεόδωρο Τερζόπουλο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου