Δευτέρα 29 Απριλίου 2013

«Μόνο με αίμα θα αλλάξει η κατάσταση»


Κώστας-ΒουτσάςΤΙ ΔΗΛΩΣΕ Ο ΑΓΑΠΗΜΕΝΟΣ ΗΘΟΠΟΙΟΣ ΣΕ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΣΤΟ «Π»                                                                   Το 1965 έγινε «Το πρόσωπο της ημέρας», ύστερα μεταμορφώθηκε στον «Ξυπόλητο πρίγκιπα». Την ίδια δεκαετία, μας προσκάλεσε να πάμε μια βόλτα με... το κότερο και το 1963 αναφώνησε… φσστ μπόινγκ.
Ο Κώστας Βουτσάς, που αγαπήθηκε από μικρούς και μεγάλους, ο αγαπημένος κωμικός ηθοποιός, ο οποίος άφησε τη σφραγίδα του στον ελληνικό κινηματογράφο, μιλάει για όλους και για όλα...
Στη συνέντευξη που μας παραχώρησε αναφέρεται στους πολιτικούς, που, όπως λέει, «κατέστρεψαν τον τόπο», στους... Παγκαλέους και στους Ελληνες, τους οποίους χαρακτηρίζει «επαναστάτες του καναπέ». Θυμάται τη χρυσή εποχή του κινηματογράφου, τότε που –όπως λέει– έπαιρνε 6.000 δραχμές μεροκάματο και τονίζει πως «μόνο με επανάσταση, μόνο αν χυθεί αίμα» θα αλλάξουν τα πράγματα.

Συνέντευξη στη ΦΩΤΕΙΝΗ ΠΑΠΑΔΑΚΗ
Φωτογραφίες Δέσποινα Ζιτάκη (Studio Nikos Reskos)

Τι μηνύματα θέλει να περάσει στους Έλληνες της κρίσης η παράσταση «Ο παππούς έχει πίεση»;

Το έργο αφορά κυρίως τις γυναίκες, καθώς τους δίνει λύσεις για να ξεπεράσουν μια δύσκολη προσωπική κατάσταση. Στο έργο «Ο παππούς έχει πίεση» βλέπουμε ότι η μια γυναίκα δεν μπορεί να κάνει παιδιά, η άλλη θέλει να χωρίσει και η άλλη ψάχνει τον άντρα της ζωής της. Υπάρχουν και πολιτικά μηνύματα, όμως, αφού ένας νεαρός επαναστάτης, τον οποίο υποδύεται ο Πέτρος Λαγούτης, ιδρύει, με τη βοήθεια του παππού, δηλαδή εμένα,
το κόμμα «Ψάξου».

Είναι ένα έργο για τις γυναίκες, όπως λέτε. Οι γυναίκες τι ρόλο παίζουν στη ζωή σας;

Οι γυναίκες είναι τα πάντα για εμένα. Είναι πολύ δυνατό κεφάλαιο στη ζωή μου και πολύ δυνατό ον γενικά. Το ασθενές φύλο πλέον είμαστε εμείς. Σήμερα, οι γυναίκες κάνουν όλες τις δουλειές, κάτι που δεν φανταζόμασταν παλιά.

Σχετικά με τα πολιτικά μηνύματα της παράστασης πιστεύετε ότι ένα κόμμα, όπως το «Ψάξου», θα ήταν σωτήριο για τον ελληνικό λαό;

Το κόμμα αυτό μας παροτρύνει να ψαχτούμε εσωτερικά και να δούμε τι θα κάνουμε, γιατί εμείς οι Ελληνες είμαστε ωχαδερφιστές, είμαστε επαναστάτες του καναπέ. Λέμε «έλα μωρέ, εγώ θα βγάλω το φίδι από την τρύπα;». Λέμε πολλά λόγια και όχι μόνο εμείς οι πολίτες, αλλά και οι πολιτικοί και οι δημοσιογράφοι. Τα πάνελ και οι δημοσιογράφοι έχουν το ΝΑ και οι πολιτικοί έχουν το ΘΑ. Δυο μόρια, δηλαδή, κυβερνούν τη ζωή μας.

Το «Ψάξου» τι λέει; ΚΑΝΕ;

Το «Ψάξου» λέει να ξεσηκωθούμε, να ψαχτούμε και να κάνουμε την επανάστασή μας. Εγώ είμαι πρωτεργάτης του κινήματος αυτού, γιατί θεωρώ πως μόνο με επανάσταση θα αλλάξει η κατάσταση και πρέπει να χυθεί αίμα για να συμβεί. Υπάρχουν κάποιοι, οι οποίοι είναι βολεμένοι και είναι απ’ έξω και φωνάζουν. Δυστυχώς, στην Ελλάδα έχουμε πάνω από ένα εκατομμύριο δημοσίους υπαλλήλους. Οι πολιτικοί είναι αυτοί που έκαναν την κατάσταση τραγική και έλεγαν στον κοσμάκη «ψήφισέ με για να σε διορίσω». Οι άνθρωποι, όμως, που διορίστηκαν έχουν υποχρέωση στους πολιτικούς: στους Παπανδρέους, στους Παγκαλέους.

Μιλώντας για τους... Παγκαλέους, πώς σχολιάζετε το «Μαζί τα Φάγαμε»;

Εντάξει τα φάγαμε μαζί, αλλά εμείς τα χέσαμε, αυτός τα κράτησε μέσα του... Οι πολιτικοί κατέστρεψαν τον τόπο και εκείνοι που το δέχτηκαν, φυσικά.

Παρακολουθώντας αυτά που γίνονται στην Κύπρο, κρίνετε ότι και η Μεγαλόνησος ακολουθεί τη δική μας μοίρα;

Χειρότερη μοίρα είναι η δική τους. Τώρα θα μπουν και άλλα κράτη στο ΔΝΤ. Πρόκειται για τον Γ΄ Παγκόσμιο-Οικονομικό Πόλεμο. Ελπίζω να τους νικήσουμε τους Γερμανούς και τους Βόρειους, γιατί αυτό που γίνεται ουσιαστικά είναι ένας πόλεμος μεταξύ Βορείων και Νοτίων.

Εξίσου επίκαιρη είναι και η σειρά στην οποία συμμετέχετε «Με τα παντελόνια κάτω», που μάλιστα έχει σημειώσει επιτυχία από το πρώτο επεισόδιο. Μήπως και εμείς οι πολίτες είμαστε με τα παντελόνια κάτω;

Ε, βέβαια. Στη σειρά παρουσιάζεται μια κοινωνία ανθρώπων που έχουν χάσει τα λεφτά τους, που πήραν δάνεια, τα χρωστάνε και μαζεύονται σε ένα κάμπινγκ και ο καθένας κοιτάει να εκμεταλλευτεί ή να βοηθήσει τους συγκατοίκους του. Πρόκειται για τη μικρογραφία της κοινωνίας μας. Είναι μια σειρά που θα πάει πολύ καλά πιστεύω. Εχουμε, ήδη, κάνει 13 επεισόδια και του χρόνου θα κάνουμε άλλα 13. Εγώ δέχτηκα να συμμετέχω στο σήριαλ όχι τόσο για τα λεφτά, όσο για να βοηθήσω την τηλεόραση, όσο μπορώ ως Βουτσάς.

Είναι, μάλιστα, από τις ελάχιστες σειρές που παίζονται στην ελληνική τηλεόραση, αφού πλέον βλέπουμε κυρίως τούρκικα. Ποια είναι η γνώμη σας για αυτή την κατάσταση;

Ναι, δυστυχώς, παίζονται μόνο τούρκικα. Τι δουλειά έχουμε εμείς με τα τούρκικα; Την έχουν σακατέψει την τηλεόραση με τον Σουλεϊμάν και τον Σκατομάν! Αυτό, βέβαια, δεν μπορείς να το κατηγορήσεις, γιατί ο επιχειρηματίας κοιτάει να κάνει φθηνά τη δουλειά του, να πάρει τα σήριαλ με φθηνό κόστος. Το τραγικό, όμως, είναι ότι δεν γίνεται μεταγλώττιση, πράγμα το οποίο απαγορεύουν οι Τούρκοι. Και τι θέμα έχουν; Γκόμενες, πόρνες, σκοτωμοί. Είναι της μόδας, ενώ το δικό μας σήριαλ είναι ουσιαστικό.

Στην κινηματογραφική σας καριέρα περιλαμβάνονται συμμετοχές σε πολλές ταινίες, μεταξύ των οποίων και στις «Ζητείται τίμιος», «Το πρόσωπο της ημέρας», «Τέντι μπόι αγάπη μου». Ποιες από τις δουλειές σας θεωρείτε «σταθμούς» στην καριέρα σας;

Θα μπορούσα να πω όλες. Ήταν δική μου επιλογή. Εκείνη την εποχή ήμασταν πολύ τυχεροί που δίπλα στον Φίνο κάναμε αυτές τις ταινίες. Ακόμα και τα παιδάκια που τις βλέπουν σήμερα θέλουν να ζήσουν σαν κι εμάς. Δείτε τι γίνεται αυτή την εποχή: Για να παίξει ένα παιδί ποδόσφαιρο, πρέπει να πληρώσει το 5Χ5, για παράδειγμα.
Μια από τις πιο χαρακτηριστικές ταινίες σας είναι «Ο ξυπόλητος πρίγκηψ». Υπάρχουν σήμερα ξυπόλητοι πρίγκιπες;

Μόνο ξυπόλητοι υπάρχουν, δεν συναντάει κανείς παπουτσωμένους.

Τι αναπολείτε από εκείνη την εποχή, στην οποία ζήσατε και δουλέψατε στον κινηματογράφο;

Και τώρα γίνονται καλές ταινίες, αλλά όταν βλέπω τον εαυτό μου λέω: Εντάξει, καλός αυτός ο Βουτσάς, θα κάνει καριέρα. Ηταν άλλες εποχές εκείνες...

Λεφτά παίρνατε εκείνη την εποχή;

Πολλά λεφτά. Ήμασταν πολύ καλά κι αυτό χάρη στην Αλίκη Βουγιουκλάκη, η οποία μας ανέβασε τα κασέ και στα θέατρα μπαίναμε και λέγαμε: «Φτιάξ’ το να έρθω να παίξω». Φυσικά, μιλάω για τους πρωταγωνιστές, γιατί για τους υπόλοιπους ήταν πολύ δύσκολα. Τα θέατρα δούλευαν πάρα πολύ και μας έθρεψαν πάρα πολύ. Εκείνη την εποχή ο βασικός μισθός ήταν 1.400 δραχμές κι εγώ έπαιρνα μεροκάματο 6.000 και, μάλιστα, οι ηθοποιοί πάντα παίρναμε τα λεφτά μας, δεν είχαμε πρόβλημα.

Πώς βλέπετε το μέλλον των νέων; Έχετε κι εσείς παιδιά που έφυγαν στο εξωτερικό, σωστά;

Το μέλλον τους, δυστυχώς, είναι μαύρο. Εγώ έχω τρεις κόρες και έναν γιο που τον μεγάλωσα εγώ. Οι τρεις κόρες μου έχουν φύγει στο εξωτερικό και περνάνε πολύ καλά. Αυτό που τους λέω είναι το εξής: «Καθίστε εκεί να μάθετε ξένες γλώσσες και να προχωρήσετε, γιατί εδώ τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα».

Εσείς πώς μεγαλώσατε;

Η δική μας εποχή ήταν πολύ διαφορετική. Περνάγαμε πολύ ωραία. Κάναμε γλέντια, πηγαίναμε στα μπουζούκια και δεν μας ένοιαζε τίποτα. Εγώ ζητώ συγγνώμη από τους νέους, γιατί η δική μου γενιά είναι η αιτία που φτάσαμε σε αυτό το σημείο.

Τι μήνυμα θα στέλνατε στους Έλληνες πολίτες;

Να σηκωθούν από τον καναπέ και να πάρουν τη ζωή στα χέρια τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου