Πέμπτη 28 Μαρτίου 2013

Το “ταμπού” που έσπασε ο νέος Πάπας

πάπας-Φραγκίσκος-ΆΚΑΙ ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ...
Η επιλογή του νέου Πάπα, Φραγκίσκου Α’, κατά την Τελετή του Ιερού Νιπτήρος, να πλύνει τα πόδια γυναικών, αποτελεί την πρώτη φορά στην ιστορία που Πάπας προέβη σε αντίστοιχη πράξη...

Η τελετή έλαβε χώρα στις φυλακές ανηλίκων του Καζάλ ντελ Μάρμο και ανάμεσα στους 12 νεαρούς κρατούμενους, των οποίων τα πόδια έπλυνε ο ποντίφικας, καθώς αναπαρέστησαν τους 12 αποστόλους, βρέθηκαν για πρώτη φορά δύο κορίτσια.
Μάλιστα η μία ήταν μια σέρβικης καταγωγής μουσουλμάνα, ενώ η άλλη μια καθολική Ιταλίδα. Οι άλλοι δέκα νεαροί των οποίων τα πόδια έπλυνε ο Πάπας επελέγησαν για να εκπροσωπήσουν τις διαφορετικές εθνικότητες και θρησκείες των κρατουμένων στη φυλακή. Ανάμεσά τους βρίσκονταν χριστιανοί ορθόδοξοι και μουσουλμάνοι.
Το πλύσιμο των ποδιών από τον Πάπα, η αναπαράσταση της χειρονομίας του Ιησού προς τους μαθητές του, συμβολίζει «τη στοργή του Χριστού», είπε ο Πάπας Φραγκίσκος, ο οποίος στη συνέχεια ρώτησε τους παρευρισκόμενους: «Ο Ιησούς ήρθε για να μας υπηρετήσει, για να μας βοηθήσει. Ας το σκεφτούμε καλά: είμαστε πραγματικά διατεθειμένοι να υπηρετήσουμε τους άλλους;»
Η τελετή συνοδεύτηκε από τραγούδια. Δεν μεταδόθηκαν εικόνες, δεδομένου ότι οι νεαροί κρατούμενοι είναι ανήλικοι, αλλά το ραδιόφωνο του Βατικανού αναμετάδοσε την ομιλία του Πάπα. Χιλιάδες πιστοί και τουρίστες φθάνουν στη Ρώμη για να παραστούν στις λειτουργίες της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα των καθολικών.
Να σημειωθεί ότι ο νέος Πάπας είχε ήδη συμπεριλάβει γυναίκες στο αναπαράσταση του Ιερού Νιπτήρος όντας καρδινάλιος του Μπουένος Άιρες. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου