Πέμπτη 27 Δεκεμβρίου 2012

Μια «χριστουγεννιάτικη ιστορία» άρχισε στην Τεχνόπολη


Ρεπορτάζ ΦΩΤΕΙΝΗ ΠΑΠΑΔΑΚΗ
Φωτογραφίες: ΚΩΣΤΑΣ ΓΟΝΙΔΗΣ
Μια φορά κι έναν καιρό ήταν μια όμορφη πόλη, με πολλά παιχνίδια, παραμύθια που ζωντανεύουν μπροστά στα μάτια σου, πάγκους με ζαχαρωτά και γλυκά και κυρίως πολλά παιδικά χαμόγελα...

Η «χριστουγεννιάτικη ιστορία στην Τεχνόπολη» στο Γκάζι μόλις άρχισε για να ταξιδέψει τους μικρούς και μεγάλους της φίλους σε έναν κόσμο μαγικό-χριστουγεννιάτικο, όπου όλα τα γνωστά παραμύθια παρελαύνουν μπροστά στα μάτια τους.
Και επειδή όλοι κρύβουμε ένα παιδί μέσα μας, επισκεφτήκαμε τον μικρό κόσμο, που στήθηκε στην Τεχνόπολη και διαπιστώσαμε ιδίοις όμμασι ότι πρόκειται για μια πραγματική Παραμυθούπολη. Η Μαίρη Εξάρχου, υπεύθυνη παραγωγής στη «χριστουγεννιάτικη ιστορία στην Τεχνόπολη», μας ξανάγησε στους χώρους και μας μίλησε για τις δραστηριότητες που μπορεί να απολαύσει ένα παιδί, αλλά και ένας γονιός, για τα προϊόντα που μπορεί να βρει στους χριστουγεννιάτικους πάγκους και για τα παιδικά χαμόγελα, που όπως είπε μετράνε περισσότερο από καθετί.
Πώς γεννήθηκε η ιδέα της δημιουργίας της Χριστουγεννιάτικης ιστορίας στην Τεχνόπολη;
Κοιτάξτε, είναι στο κέντρο της Αθήνας, ήταν κάτι που σκεφτόμασταν από καιρό να κάνουμε. Το Γκάζι είναι ένα εύκολο σημείο γιατί έχει το μετρό. Είναι προσβάσιμο με οποιοδήποτε  μέσο μεταφοράς, ακόμα και με αυτοκίνητο. Δημιουργήσαμε τη «Χριστουγεννιάτικη ιστορία» με τη σκέψη ότι θα μπορεί ένα παιδί και η οικογένειά του να περάσουν δημιουργικά το χρόνο τους. Δηλαδή, πέρα από το παγοδρόμιο που βρίσκεται σε κλειστό χώρο, τα καρουζέλ, το τρενάκι, την Παραμυθούπολη και το τραμπολίνο θα μπορεί να φτιάξει το στολίδι του, είτε με χαρτί είτε με πλαστικό, είτε με νερομπογιές, είτε με μπογιές για βιτρό.
Και κάθε ημέρα έχετε και διαφορετικά πράγματα για το κοινό;
Ακριβώς, κάθε μέρα προσθέτουμε και νέα πράγματα. Δηλαδή καλούμε διάφορες οργανώσεις, χορωδίες ή και τσίρκο. Θα έχουμε ταχυδακτυλουργούς, ξυλοπόδαρους και περιμένουμε να έρθουν πάρα πολλές παιδικές χορωδίες. Θα έχουμε παραδοσιακά κάλαντα από όλο τον κόσμο. Θα είναι κοντά μας η φιλαρμονική του δήμου Αθηναίων η Big Band, που συνεργαζόμαστε κάθε φορά που κάνουμε κάτι εδώ στην Τεχνόπολη και στις πλατείες που κάνουμε πολιτιστικές εκδηλώσεις. Γενικά προσπαθούμε να ικανοποιήσουμε μεγάλους και μικρούς.
Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι η Τεχνόπολη παλαιότερα ήταν εργοστάσιο φωταερίου…
Ναι και να πούμε ότι θα γίνει και μουσείο φωταερίου το 2013. Εμείς προσπαθούμε να εκμεταλλευτούμε όλους τους χώρους και να κρατήσουμε το στοιχείο που θα δώσει το μουσείο και το εργοστάσιο που ήταν παλαιότερα
Η είσοδος είναι ελεύθερη. Δηλαδή μια οικογένεια μπορεί να μπει και να κάνει βόλτα στο χώρο ελεύθερα…
Η είσοδος είναι ελεύθερη για όλους, οπότε μπορεί μια οικογένεια να έρθει για βόλτα στη χριστουγεννιάτικη αγορά, απλώς και μόνο για να δει πράγματα. Υπάρχουν και δραστηριότητες δωρεάν για τα παιδιά, όπως το να δουν τον Άγιο Βασίλη και να βγάλουν φωτογραφία μαζί του. Δεν χρειάζεται να βάλουν το χέρι στην τσέπη απαραίτητα. Από εκεί και πέρα τα παιχνίδια είναι στα δυο ευρώ, είναι συμβολικό το ποσό αυτό. Μια οικογένεια μπορεί να περάσει οικονομικά μια υπέροχη ημέρα ή απόγευμα.
Ποιες είναι οι ώρες λειτουργίας της Χριστουγεννιάτικης ιστορίας στην Τεχνόπολη;
Σαββατοκύριακα και αργίες είμαστε ανοιχτά από τις 10 το πρωί μέχρι τις 12 το βράδυ και τις καθημερινές από τις 12 το μεσημέρι μέχρι τις 10 το βράδυ.
Δεν είναι η πρώτη φορά που η Παραμυθούπολη ανοίγει τις πύλες της στο κοινό, αλλά είναι η πρώτη φορά που δίνει την εντύπωση μιας πραγματικής πόλης, καθότι είναι πολύ πιο μεγάλη από πέρυσι.
Πράγματι, είναι η πρώτη φορά που πιάνουμε κάθε γωνία και κάθε πλευρά εδώ και την εκμεταλλευόμαστε. Η Χριστουγεννιάτικη ιστορία και όχι μόνο η Παραμυθούπολη που είναι ένα μέρος της, εκτείνεται σε όλους τους χώρους της Τεχνόπολης, σε όλες τις αίθουσες είτε εσωτερικές είτε εξωτερικές.
Μέχρι τις 7 Ιανουαρίου θα είναι ανοιχτή η Χριστουγεννιάτικη ιστορία;
Μέχρι τις 7 Ιανουαρίου περιμένουμε τον κόσμο να έρθει για να ξενοιάσει και να μπει στο χριστουγεννιάτικο κλίμα
Ποιες άλλες δραστηριότητες υπάρχουν για το παιδί; Στους εσωτερικούς χώρους είδαμε παιδάκια να ζωγραφίζουν…
Πέρα από τα καρουζέλ, τρία σε αριθμό και την Παραμυθούπολη έχουμε face painting, παιχνίδια με ξυλοπόδαρους και μηχανήματα που θα βγάζουν φούσκες. Ακόμα, με την καθοδήγηση κάποιων ανθρώπων, το παιδί μπορεί να φτιάξει το δικό του χριστουγεννιάτικο στολίδι, με μπογιές βιτρώ.
Η Χριστουγεννιάτικη αγορά τι προϊόντα περιλαμβάνει;
Αν και δεν έχουν ανοίξει όλοι οι πάγκοι, γιατί είχαμε κάποιες καθυστερήσεις στις τροφοδοσίες και στο υλικό τους∙ όπως καταλαβαίνετε προσπαθούμε να έχει μια ποιότητα το όλο εγχείρημα, στους πάγκους μας θα βρει κάποιος χριστουγεννιάτικα γλυκά, κουραμπιέδες, μελομακάρονα και άλλα πράγματα όπως κρέπες, λουκουμάδες με μέλι και βιβλία, σημειωτέων ότι πολλοί εκδοτικοί οίκοι ενδιαφέρθηκαν. Από εκεί και πέρα υπάρχουν γούρια, δωράκια, παιχνίδια που μπορεί να βρεις και έξω στα μαγαζιά να αγοράσεις, αλλά τα συγκεκριμένα σου κεντρίζουν περισσότερο το ενδιαφέρον και είναι σε πιο προσιτές τιμές.
Τι σχόλια ακούτε από τις οικογένειες που επισκέπτονται τη «Χριστουγεννιάτικη ιστορία»;
Έχουν έρθει πάρα πολλά παιδιά που δεν θέλουν να φύγουν, αυτό από μόνο του λέει πολλά. Από την άλλη, καταλαβαίνουμε ότι οι γονείς και λόγω οικονομικής κρίσης δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των παιδιών, τα οποία θέλουν να κάνουν όλα τα παιχνίδια και να αγοράσουν ότι βλέπουν. Παρόλα αυτά και οι γονείς και τα παιδιά που θα έρθουν θα περάσουν πολύ όμορφα και μάλιστα μπορούν να κάνουν ένα διάλειμμα στην καφετέρια που λειτουργεί για να πιουν ή να φάνε κάτι. Το υπέροχο είναι ότι μπορούν να φύγουν και να έρθουν πάλι όποτε θέλουν χωρίς να πρέπει να πληρώσουν για είσοδο. Είναι πολύ ικανοποιητικά τα σχόλια και αυτό που βλέπω εγώ στα πρόσωπα των παιδιών είναι χαμόγελα, αυτό για μένα είναι αρκετό.
Και είστε μόνο στην αρχή, έτσι; Από τις 21 του μηνός έχετε ανοίξει…
Ναι, στις 20 ήταν να ανοίξουμε, αλλά λόγω του βροχερού καιρού ανοίξαμε στις 21. Είναι το πρώτο Σαββατοκύριακο που λειτουργούμε και επιφυλασσόμαστε για πολλές εκπλήξεις.
Λέτε ότι σας τα χάλασε η κακοκαιρία. Πάντως έχετε και εσωτερικούς χώρους και είναι ζεστοί για τα παιδάκια, δηλαδή δεν θα πρέπει ο κόσμος να πτοηθεί από το κρύο…
Για αυτό όπως είπατε έχουμε και εσωτερικού χώρου δραστηριότητες για τις οικογένειες και όχι μόνο, προκειμένου να μην αποθαρρυνθεί ο γονιός στο να φέρει το παιδί του και οι αίθουσες μέσα είναι ζεστές, δεν υπάρχει υγρασία. Ενθαρρύνουμε λοιπόν τα παιδιά, τις οικογένειες ακόμα και μεγαλύτερους ανθρώπους να έρθουν έστω και για μια βόλτα, μετά δεν θα θέλουν να φύγουν…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου