Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2011

Στον ανακριτή ο ηγούμενος της Μονής Βατοπεδίου Εφραίμ

ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΑΝΑΚΡΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΒΑΤΟΠΕΔΙΟΥ ( αναδημοσίευση από paraskhnio.gr )
Ενώπιον της Εφέτη Ειδικής Ανακρίτριας Ειρήνης Καλού ξεκίνησε η απολογία του ηγούμενου της Μονής Βατοπεδίου Εφραίμ για την υπόθεση του Βατοπεδίου...

Στον κατηγορούμενο μοναχό αποδίδεται κεντρικός πρωταγωνιστικός ρόλος στις «ιερές ανταλλαγές» με επίκεντρο το ιδιοκτησιακό καθεστώς της λίμνης Βιστωνίδας και των παραλιμνίων εκτάσεων.
Της απολογίας Εφραίμ προηγήθηκε αυτή του μοναχού Αρσένιου, ο οποίος με τη σύμφωνη γνώμη ανακρίτριας και εισαγγελέα αφέθηκε ελεύθερος με την επιβολή χρηματικής εγγύησης 200 χιλιάδων ευρώ και υπό τον όρο εμφάνισης δύο φορές τον μήνα σε αστυνομικό τμήμα.
Τους δύο ιερωμένους βαρύνουν κατηγορίες που αφορούν ηθική αυτουργία σε ψευδείς βεβαιώσεις, σε απάτη αλλά και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.
Η Μονή Βατοπεδίου ισχυρίζεται πως η λίμνη Βιστωνίδα είναι ιδιοκτησίας της, καθώς όπως υποστηρίζει, διαθέτει τίτλους από την Οθωμανική Αυτοκρατορία. Η υπαγωγή της λίμνης και των παραλιμνίων εκτάσεων στην κυριότητα του Δημοσίου είχε ως αποτέλεσμα την παροχή, ως αντάλλαγμα, στη Μονή άλλων εκτάσεων του Δημοσίου.
Οι δύο αγιορείτες αρνούνται τις κατηγορίες και υποστηρίζουν πως οι ενέργειές τους δεν ήταν ιδιοτελείς. Οπως υποστηρίζουν, στόχος των ενεργειών τους ήταν η ενίσχυση των οικονομικών της Μονής, ώστε να μπορεί να εξασφαλίζει την διαβίωση των μοναχών, τη συντήρησή της, αλλά και τη δυνατότητα φιλοξενίας και παραμονής των περίπου 25 χιλιάδων πιστών που την επισκέπτονται ετησίως.
Η ολοκλήρωση της απολογίας του ηγούμενου Εφραίμ θα σημάνει το πέρας της ανάκρισης για τις ευθύνες των μη πολιτικών προσώπων στην υπόθεση.
Έχουν ήδη προηγηθεί οι απολογίες των κατηγορουμένων μελών γνωμοδοτικών συμβουλίων, της ΚΕΔ, τοπογράφων, μηχανικών, συμβολαιογράφων και δικηγόρων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου