Κυριακή 31 Οκτωβρίου 2010

Μόλις 1 στους 5 ρύθμισε τα χρέη του...

Πηγή: ΕΘΝΟΣ
Συναγερμός στο υπουργείο Οικονομικών, καθώς από τα μέχρι στιγμής στοιχεία προκύπτει «μαύρη τρύπα» στα έσοδα από τα ληξιπρόθεσμα χρέη και σωρεία λανθασμένων εκκαθαριστικών για την περαίωση των εκκρεμών υποθέσεων. Οι εμπλοκές στις δύο ρυθμίσεις φέρνουν πιο κοντά το ενδεχόμενο της λήψης έκτακτων μέτρων για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων. Και ενώ η προθεσμία για τη ρύθμιση...
 
των ληξιπρόθεσμων χρεών εξέπνευσε την Παρασκευή 29 Οκτωβρίου, τα αποτελέσματα από τις Eφορίες δείχνουν ότι μόλις ένας στους πέντε οφειλέτες προσήλθε στα γκισέ για να ρυθμίσει τα χρέη του, πράγμα που καθιστά μετέωρο τον στόχο για είσπραξη 350 εκατ. ευρώ φέτος και το 2011.
Πρόβλημα υπάρχει και με τις εκκρεμείς υποθέσεις, από τις οποίες το υπουργείο Οικονομικών προσδοκά έσοδα 700 εκατ. ευρώ φέτος και συνολικά 1,3 δισ. ευρώ μέχρι το 2012. Κι αυτό γιατί τα περισσότερα από τα εκκαθαριστικά σημειώματα που έχουν ήδη αποσταλεί περιέχουν λανθασμένα στοιχεία, με αποτέλεσμα ο φόρος της περαίωσης να είναι φουσκωμένος. Είναι χαρακτηριστικό ότι συνταξιούχος δεν πίστευε στα μάτια του, καθώς με βάση το σημείωμα καλείται να πληρώσει φόρο 5.000 ευρώ, αν και εδώ και πολλά χρόνια έχει κλείσει τα βιβλία του. Το ίδιο συνέβη και με μισθωτό, ο οποίος για εφάπαξ παροχή υπηρεσιών καλείται να καταβάλει φόρο 7.000 ευρώ για να κλείσει τις ανέλεγκτες χρήσεις της προηγούμενης δεκαετίας.
Σύμφωνα με την εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών, αν υπάρχουν σφάλματα στο εκκαθαριστικό, ο φορολογούμενος πρέπει να απευθυνθεί στην Εφορία του για να κάνει τις σχετικές διορθώσεις. Στις Εφορίες θα συγκροτηθεί ειδικό συνεργείο, το οποίο θα έχει την ευθύνη για την υποδοχή των φορολογουμένων που θα προσέρχονται για πληροφορίες ή διορθώσεις στα εκκαθαριστικά τους σημειώματα. Το ειδικό αυτό συνεργείο θα πρέπει το συντομότερο δυνατό να ελέγχει το εκκαθαριστικό και να επανεκδίδει διορθωμένο, έτσι ώστε ο φορολογούμενος να μπορεί να υπαχθεί στην περαίωση εντός των προθεσμιών.
 
ΕΣΟΔΑ 1,5 δισ. μείον το ταμείο
Σε αισθητά χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με τον στόχο κινήθηκαν τα έσοδα του προϋπολογισμού και τον Οκτώβριο. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο δεκάμηνο η μαύρη τρύπα δεν περιορίστηκε και διαμορφώθηκε στο 1,5 δισ. € έναντι του αναθεωρημένου προς τα κάτω στόχου. Σε σχέση με την αρχική πρόβλεψη του μνημονίου, η υστέρηση ξεπερνά τα 3 δισ. €. * 260.000 Με βάση τα στοιχεία, περίπου 260.000 οφειλέτες από 1,3 εκ. ρύθμισαν τα χρέη τους. * ΜΑΥΡΗ ΤΡΥΠΑ Εκφράζονται φόβοι ότι η υστέρηση έναντι του στόχου θα είναι πάνω από 200 εκ. ευρώ. * ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕΙΣ Ταλαιπωρία και καθυστερήσεις στις εισπράξεις φέρνουν τα λανθασμένα εκκαθαριστικά για την περαίωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου