Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2016

Die Welt: Καταστροφική η κατάσταση των προσφύγων στα ελληνικά νησιά

Καταστροφική χαρακτηρίζει σε άρθρο της την κατάσταση των προσφύγων στα ελληνικά νησιά η εφημερίδα Die Welt με αφορμή τους χιλιάδες πρόσφυγες που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στη χώρα μας.

Η γερμανική εφημερίδα παρατηρεί: «Η πυρκαγιά και τα επεισόδια στον προσφυγικό καταυλισμό Μόρια στη Λέσβο δείχνουν ότι η Ευρώπη δεν είναι ακόμα σε θέση να ελέγξει την προσφυγική κρίση και ότι η κατάσταση των προσφύγων στα ελληνικά νησιά είναι καταστροφική. Δείχνει επίσης ότι η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας που τέθηκε σε ισχύ εδώ και έξι μήνες δεν λειτουργεί, όπως είχε σχεδιαστεί αρχικά. (…)»




Όπως προσθέτει η Die Welt, για τους πρόσφυγες η κατάσταση είναι αδιέξοδη, μιας και η διαδικασία επεξεργασίας των αιτημάτων ασύλου προχωρά με καθυστερήσεις. Ακόμα όμως και πρόσφυγες, στους οποίους δεν χορηγείται άσυλο, δεν επαναπροωθούνται στην Τουρκία διότι η ελληνική δικαιοσύνη δεν θεωρεί την Τουρκία ασφαλή τρίτη χώρα. Που σημαίνει με άλλα λόγια ότι ο πυρήνας της συμφωνίας ΕΕ-Τουρεκίας απλά δεν λειτουργεί. (…) Στο μεταξύ συνεχίζεται η ενασχόληση μόνο με τα συμπτώματα της προσφυγική κρίσης. Το κύριο αίτιο ωστόσο παραμένει και είναι η συμφωνία Βρυξελλών-Άγκυρας και τα προβλήματα εφαρμογής της. Εδώ απουσιάζουν μέχρι στιγμής οι ιδέες και η βούληση για μια πραγματική λύση».


Πηγή: http://www.skai.gr/news/greece/article/325884/die-welt-katastrofiki-i-katastasi-ton-prosfugon-sta-ellinika-nisia/#ixzz4LSikkvxH
Follow us: @skaigr on Twitter | skaigr on Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου