Τετάρτη 17 Αυγούστου 2016

Έρχεται «καυτό» φθινόπωρο για τα εργασιακά – Τι ζητούν οι Θεσμοί

Έτοιμη για ένα καυτό φθινόπωρο πρέπει να είναι η κυβέρνηση καθώς σε τελική ευθεία μπαίνουν τα εργασιακά.

Στις αρχές Σεπτεμβρίου αναμένεται η επανέναρξη των εργασιών στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων με τον αρμόδιο υπουργό, Γιώργο Κατρούγκαλο, να δηλώνει πως στόχος της κυβέρνησης είναι η αναστροφή της γενικευμένης απορρύθμισης που επικρατεί σήμερα στην αγορά εργασίας.




Μάλιστα επιχειρώντας να διαμορφώσει κλίμα πριν την έναρξη των συζητήσεων ο υπουργός Εργασίας τονίζει ότι στην επικείμενη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς η ελληνική στάση δεν θα είναι αμυντική, αλλά θετική και επιθετική.

Ανοίγοντας νέο μέτωπο μεταξύ Ελλάδας και ΔΝΤ σημειώνει: «υπάρχει ένας ευρωπαϊκός δρόμος για τα εργασιακά και αυτός είναι ο δρόμος που προτείνουμε εμείς, και όχι ο δρόμος που προτείνει το ΔΝΤ. Εμείς ζητάμε να αναστραφεί η απορρύθμιση, να επιστρέψουν οι συλλογικές διαπραγματεύσεις. Ο κατώτατος μισθός να είναι αντικείμενο διαπραγμάτευσης μεταξύ των κοινωνικών εταίρων. Ακριβώς επ΄αυτού του προγράμματος -που δεν είναι αμυντικό, είναι επιθετικό- ζήτησα τη σύμφωνη γνώμη των κοινωνικών εταίρων, αυτών που υπογράφουν την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, και την έλαβα. Έχουμε επομένως κοινωνικό μέτωπο».

Τι ζητούν οι δανειστές

Από πλευράς δανειστών στις τελικές διαπραγματεύσεις που θα ξεκινήσουν στην Αθήνα στα μέσα Σεπτέμβρη αναμένεται να τεθούν όλα τα ανοιχτά θέματα.

Ομαδικές απολύσεις, συνδικαλιστικός νόμος, συλλογικές συμβάσεις και μοντέλο διαμόρφωσης του κατώτατου μισθού, θα πέσουν στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης.

Η σύγκρουση θα είναι σφοδρή δεδομένης της διαφοράς θέσεων που υπάρχει στην αντιμετώπιση των ζητημάτων αυτών μεταξύ κυβέρνησης και Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ).

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει στείλει μήνυμα ότι θα τηρήσει ουδέτερη στάση, αλλά διά της αρμόδιας επιτρόπου Απασχόλησης Μαριάν Τίσεν συντάσσεται με την άποψη ότι «θα πρέπει να γίνουν μεγάλες μεταρρυθμίσεις στο εργασιακό πλαίσιο».

Επικρατέστερο σενάριο είναι η Κομισιόν στο τέλος να ασκήσει πίεση στην Αθήνα για αλλαγές που πιθανόν να μη θέλει η κυβέρνηση να κάνει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου