Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2016

Το «βέτο» του Καραμανλή και η απόστασή του από τα «γαλάζια» πράγματα

Από απόσταση παρακολουθεί ο Κώστας Καραμανλής τις διεργασίες στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας για το επικείμενο συνέδριο, το πρώτο με αρχηγό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, λέγοντας σε κάθε ενδιαφερόμενο ότι δεν πρόκειται να αναμειχθεί ή να παρέμβει για οποιονδήποτε λόγο.
Εξάλλου, σε συζητήσεις του το τελευταίο διάστημα ξεκαθαρίζει πως δεν τον αφορά καμία εμπλοκή του στη Ν.Δ., ούτε ακόμα και συζήτηση. Μάλιστα, ορισμένοι από τους τακτικούς συνομιλητές του το πάνε και ένα βήμα παραπάνω, επισημαίνοντας ότι σκέφτεται να μην είναι υποψήφιος στις επόμενες εκλογές. Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόθεσή του να ανοίξει κουβέντα με επίκεντρο τους ανταγωνισμούς και τις διαμάχες που υπάρχουν πάντα σε ένα κόμμα είναι μηδαμινή έως ανύπαρκτη. Το ίδιο ισχύει και για το περιβόητο πλέον «περιβάλλον» του.

Ο πρώην πρωθυπουργός γνωρίζει καλά πως ουκ ολίγοι μιλούν όλα αυτά τα χρόνια της σιωπής του εξ ονόματός του, χωρίς όμως να εκφράζουν τις απόψεις του. Ωστόσο, υπάρχει ένα ζήτημα για το οποίο η στάση του αλλάζει και γίνεται αυστηρή. Ο λόγος για το ενδεχόμενο η ηγεσία του κ. Μητσοτάκη να ανοίξει κατά τη διάρκεια του συνεδρίου θέμα για το ιδεολογικό στίγμα της Ν.Δ. Ορισμένοι από το «καραμανλικό» μπλοκ της Κοινοβουλευτικής Ομάδας αναφέρουν σε συζητήσεις τους ότι, σε περίπτωση που επιχειρηθεί να αλλάξει η ιδεολογική φυσιογνωμία της παράταξης, μέσω διορθώσεων στο καταστατικό, ώστε να τονισθεί ο καθαρά φιλελεύθερος χαρακτήρας της, θα υπάρξει έντονη αντίδραση. Από τη Συγγρού, πάντως, ξεκαθαρίζουν ότι δεν υπάρχουν τέτοιες προθέσεις και θυμίζουν μια πρόσφατη δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη. «Η Νέα Δημοκρατία εδραιώθηκε στις αρχές του ριζοσπαστικού φιλελευθερισμού από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή το 1974. Στη βάση αυτή σήμερα μιλώ για “ελευθερία με αλληλεγγύη”. Αυτές είναι οι βασικές αξίες που θέλω να πρεσβεύει η Νέα Δημοκρατία. Αυτές που μας ξεχωρίζουν από την Αριστερά. Αυτές που θα μας ενώσουν σε μια μεγάλη κεντροδεξιά παράταξη», είχε πει κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου για τις εσωκομματικές κάλπες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου