Τρίτη, 23 Φεβρουαρίου 2016

Σοκαριστικοί διάλογοι των δημοσιογράφων – εκβιαστών:«Αν δεν βάλεις τα λεφτά μέχρι το μεσημέρι θα σε γ@μ@σ@»

Σοκάρουν οι αποκαλύψεις για το κύκλωμα εκβιαστών με τη συμμετοχή εκδότη και δημοσιογράφων που «χτυπούσαν» επιχειρηματίες, τραπεζίτες και επικεφαλής ΔΕΚΟ. Η έρευνα που έκανε το τμήμα δίωξης εκβιασμών σε συνεργασία με τον «κοριό» της ΕΥΠ, έβγαλε «λαβράκια».


Στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ. έπεσαν χθες και δύο δημοσιογράφοι, οι οποίοι ήταν στενοί συνεργάτες του εκδότη. Πρόκειται για έναν 35χρονο αρθρογράφο σε πολλές ιστοσελίδες, ο οποίος έχει απασχοληθεί στο παρελθόν στο γραφείο Τύπου της Γενικής Γραμματείας Δημόσιων Εσόδων αλλά και σε γραφείο Τύπου γνωστής τράπεζας. Ο δεύτερος είναι ένας 50χρονος, ο οποίος έχει δουλέψει -μεταξύ άλλων- σε δημόσιο ραδιόφωνο, γνωστό τηλεοπτικό σταθμό και στο γραφείο Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών.

Όπως αναφέρει το «Εθνος», κορυφή του παγόβουνου χαρακτηρίζουν τις συλλήψεις του εκδότη Π. Μ. και των δημοσιογράφων Π. Μ. και Χ. Φ. οι αξιωματικοί που χειρίζονται την πρωτοφανή υπόθεση εκβίασης σε βάρος ΔΕΚΟ, τραπεζικών ιδρυμάτων και επιχειρηματιών.

Σύμφωνα με την αστυνομική έρευνα προκύπτουν ενδείξεις για πολυμελές και οργανωμένο κύκλωμα, με συγκεκριμένο τρόπο δράσης, έχοντας πρόσβαση ή στην ιδιοκτησία τους δεκάδες ιστοσελίδες.

Η σύμπτωση της χθεσινής ημέρας ήταν ότι ο 35χρονος συλληφθείς είχε αναρτήσει σε γνωστή ιστοσελίδα, λίγες ώρες πριν από την επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ., μία ανάρτηση με τίτλο «Η Google μπορεί να ρίξει τον Τσίπρα», η οποία έκανε το γύρο του Διαδικτύου. Ο 35χρονος υποστήριζε στο κείμενό του ότι η Google διαμορφώνει εντέχνως, με τα αποτελέσματα που εμφανίζει στις αναρτήσεις της, αρνητικό κλίμα για τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Ο σούπερ κοριός κατέγραψε συνομιλίες από τα τηλεφωνήματα που έκαναν και τα οποία πολλές φορές έφταναν τα 40 την ημέρα προκειμένου να εξασφαλίσουν χρήματα από τα θύματά τους. Ηταν τόσο πιεστικοί που τους έβριζαν και τους ζητούσαν να καταθέσουν μεγάλα ποσά. Κάποιοι λένε ότι τα συγκεκριμένα ποσά ξεπερνούσαν τις 500 χιλ. ευρώ το μήνα.

Η έρευνα, λένε οι πληροφορίες, ξεκίνησε από το 2009. Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Εθνος» είναι ενδεικτικός ο τρόπος που δρούσαν όπως φαίνεται μέσα από ένα από τα δεκάδες τηλεφωνήματα που έχουν καταγραφεί: Ενας εκ των εκβιαστών φέρεται να λέει σε ένα από τα θύματά του:
“Αν δεν βάλεις τα λεφτά μέχρι το μεσημέρι θα σε γα…”

Ο εκδότης και οι δύο δημοσιογράφοι φαίνεται ωστόσο ότι είναι μόνο ένα μέρος του κυκλώματος των εκβιαστών. Το κύκλωμα εκβίαζε τα θύματα με απειλές για οικονομικά και φορολογικά στοιχεία, ενώ έφταναν σε σημείο να απειλούν ακόμη και με αποκάλυψη στην οικογένειά τους ή στον Τύπο των σεξουαλικών τους προτιμήσεων.

Τα χρήματα που έπαιρναν από τα θύματά τους τα εμφάνιζαν ως… διαφήμιση σε χαμηλής κυκλοφορίας εφημερίδες ή σε ενημερωτικές ιστοσελίδες στο διαδίκτυο. Ο εκβιασμός φέρεται να γινόταν με μέσο πίεσης δύο εφημερίδες και τέσσερα ενημερωτικά sites.

Η έρευνα ξεκίνησε μετά από καταγγελία στελέχους δημόσιας επιχείρησης το οποίο εκβίαζαν για να τους δώσει διαφήμιση λέγοντας πως όχι μόνο θα δυσφημήσουν την ίδια και τη δημόσια επιχείρηση, αλλά άφηναν να αιωρούνται απειλές κατά της οικογένειάς της και του παιδιού της.

Σύμφωνα με πληροφορίες αναζητούνται κι άλλοι συνεργοί των τριών συγκεκριμένων ανθρώπων που έχουν ήδη συλληφθεί και μάλιστα αναφέρουν πως πρόκειται για δύο άτομα ακόμα που κινούνται στον ευρύτερο τομέα της δημοσιογραφίας και της διαφήμισης.

Σε αυτή την επιχείρηση, οι αστυνομικές αρχές είχαν ξεκινήσει τις έρευνες πολλούς μήνες και έχουν στη διάθεσή τους, συνομιλίες και άλλο υλικό που τους οδήγησε στις τρεις αυτές συλλήψεις. Σε αυτό το υλικό υπάρχουν τηλεφωνικές συνομιλίες και επιστολές. Στον μεγάλο φάκελο της υπόθεσης υπάρχει και η καταγγελία γνωστού επιχειρηματία ο οποίος δέχθηκε επίσης εκβιασμό. Ανώτατος αξιωματικός της Ασφάλειας δήλωσε στον «Ελεύθερο Τύπο» ότι «είχαν στήσει έναν μηχανισμό λάσπης με ιστοσελίδες -κάποιες γνωστές- και εφημερίδα. Επαιρναν τηλέφωνα σε τράπεζες, ΔΕΚΟ και επιχειρήσεις και ζητούσαν διαφήμιση. Αν δεν έπαιρναν αυτό που ήθελαν, τότε τους απειλούσαν ότι θα ξεκινήσουν να τους λασπολογούν και να δημοσιεύουν αρνητικά σχόλια για εκείνους. Αλλες φορές εξαπέλυαν απειλές και για τη ζωή τους. «Ή μου δίνετε από την πίτα ή καήκατε», συνήθιζαν να λένε. Αυτό το έκαναν χρόνια και κανείς δεν τους ακουμπούσε

Η υπόθεση αυτή ξεκίνησε από τον Μάιο του 2015, όταν σε ένα δημοσίευμα εφημερίδας του συγκεκριμένου εκδότη είχε προκληθεί σάλος και είχε οδηγηθεί σε παραίτηση διευθυντικό στέλεχος μίας ΔΕΚΟ. Οι εκβιασμοί όπως προκύπτει είχαν ξεκινήσει πριν από 9 χρόνια, αλλά μετά την παραίτηση αυτού του στελέχους άρχισαν οι έρευνες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου