Τετάρτη, 24 Φεβρουαρίου 2016

Το σχέδιο Μαζιώτη για απόδραση από τον Κορυδαλλό


Δυο κομμένα κάγκελα σε παράρτημα της ΣΤ΄ πτέρυγας των φυλακών Κορυδαλλού, που κρατείται ο Νίκος Μαζιώτης, εντοπίστηκαν από σωφρονιστικούς υπαλλήλους, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες πως επιχειρήθηκε σχέδιο απόδρασης από τις φυλακές με τη βοήθεια της Πόλας Ρούπα.

Η είδηση όμως επιβεβαιώνει και τα σενάρια για εκ των έσω βοήθεια προς τον Μαζίωτη, αφού τα κάγκελα κόπηκαν σε κοινόχρηστο κουζινάκι στο πλάι της πτέρυγας, στο οποίο είχε πρόσβαση ο Μαζιωτης.

Από εκεί θα έβγαινε, προφανώς σε ένα κλειστό προαύλιο. Στη συνέχεια, όπως εκτιμάται, θα επιχειρείτο να κρατηθούν όμηροι σωφρονιστικοί υπάλληλοι και να φύγουν οι κρατούμενοι από τις φυλακές.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης ανακοίνωσε:

Σε έρευνα που έγινε από σωφρονιστικούς υπαλλήλους σε χώρο του παραρτήματος της πτέρυγας ΣΤ΄ του Καταστήματος Κράτησης Κορυδαλλού βρέθηκαν κομμένα και επιμελώς καλυμμένα δύο κάθετα σίδερα κάγκελου.

Ήδη διατάχθηκε κατεπείγουσα πειθαρχική έρευνα από Εισαγγελέα για τη διερεύνηση του συμβάντος και την απόδοση πειθαρχικών ευθυνών σε τυχόν εμπλεκόμενους.

Επιθεωρητές και ο επικεφαλής της εξωτερικής φρούρησης του υπουργείου βρίσκονται ήδη στο σημείο και εξετάζουν επί τόπου τα δεδομένα.

Παράλληλα, ενισχύονται τα μέτρα ασφαλείας και προετοιμάζεται επιχειρησιακό σχέδιο για την αντιμετώπιση εναέριων προσβολών των φυλακών.

Σε σχέση με όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας, τα οποία δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα, σημειώνονται τα εξής:

–  Στο προαύλιο του συγκεκριμένου παραρτήματος υπάρχουν

υπερυψωμένα συρματόσκοινα για την αποτροπή προσέγγισης εναέριων μέσων.

– Κανένα πλέγμα δεν αφαιρέθηκε, τα τελευταία χρόνια, από το συγκεκριμένο προαύλιο.

– Κανένα προαύλιο δεν άλλαξε μέγεθος, τα τελευταία χρόνια.

– Η παραμονή στο Κ.Κ. Κορυδαλλού συγκεκριμένων κρατουμένων δεν είναι επιλογή του Υπουργείου αλλά νομική υποχρέωση λόγω της εκδίκασης των υποθέσεών τους σε δικαστήρια της Αθήνας.

Σταθερή θέση του Υπουργείου Δικαιοσύνης παραμένει ότι στη φυλακή πρέπει να υπάρχει ισόρροπα αφενός υψηλό επίπεδο ασφάλειας και αφετέρου σεβασμός στα ανθρώπινα δικαιώματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου