Παρασκευή 5 Ιουλίου 2013

«Μεταξύ μας»: Ένα βιβλίο-μαρτυρία υπέρ της ελευθερίας…

Της Φωτεινής Παπαδάκη
«Η Λουκία Χουλιάρα είναι ένα παιδί που το κατέστρεψε η δική μου γενιά και της ζητάω συγγνώμη». Αυτά τα λόγια χρησιμοποίησε ο Τέρενς Κουίκ για να μιλήσει για τη συγγραφέα του βιβλίου «Μεταξύ μας», που παρουσιάστηκε από τις εκδόσεις Λευκή Σελίδα στο Polis Art Cafe στη Στοά του Βιβλίου, παρουσία του προέδρου Ελλήνων Λογοτεχνών...

Παρότι, όπως αποκάλυψε ο γνωστός δημοσιογράφος, η συγγραφέας έχει γράψει και άλλα βιβλία, αυτό είναι το πρώτο που εκδίδεται και ανήκει στη συλλογή Λόγια Αττικής Νύχτας. Όπως σημειώνουν άνθρωποι του εκδοτικού οίκου, στόχος είναι η στήριξη στην προσπάθεια μιας γυναίκας συγγραφέως.
Παρουσίαση του βιβλίου «Μεταξύ μας»
Στο πάνελ των ομιλητών εκτός από τον Τέρενς Κουίκ και τη συγγραφέα, κάθισε και ο δημοσιογράφος Γρηγόρης Ρουμπάκης, ο οποίος με τη σειρά του έκανε λόγο για τη φρεσκάδα της κ. Χουλιάρα, την οποία παρομοίασε με ένα καθαρό ρούχο. Σημείωσε δε πως «μέσα από το βιβλίο της έχει να δώσει πείσμα, ελευθερία όπως την περιγράφει ο Σολωμός στα ποιήματά του, ανάσα, απαίτηση στο σεβασμό του ανθρώπου».
Από την πλευρά του, ο Τέρενς Κουίκ μίλησε για τον ατίθασο χαρακτήρα της συγγραφέος. «Για να συνεννοηθώ μαζί της πρέπει να μιλάμε ώρες στο τηλέφωνο», είπε χαρακτηριστικά και προσέθεσε πως «η Λουκία είναι λογοπλάστης, χρησιμοποιεί λέξεις που είτε δεν είχα ακούσει, είτε λίγοι άνθρωποι θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν». Ο κ. Κουίκ, ο οποίος έχει ιδιαίτερη σχέση με τα βιβλία, καθότι η γυναίκα του προέρχεται από ιστορική οικογένεια βιβλιοπωλών, περιέγραψε τον τρόπο με τον οποίο γνωρίστηκε με τη συγγραφέα:
«Μέσα από το twitter μου διάβασα ένα σχόλιο, που ανήκε στη Χουλιάρα και διέκρινα το σπινθηροβόλο βλέμμα της για τα πολιτικά δρώμενα. Θέλησα να έρθω σε επαφή μαζί της γιατί με ενδιέφερε να γνωρίσω έναν κειμενογράφο με χιουμοριστικό χαρακτήρα».
Παρουσίαση του βιβλίου «Μεταξύ μας»
Ο Γρηγόρης Ρουμπάκης με τη σειρά του δήλωσε πως γνώρισε πρόσφατα τη συγγραφέα, αλλά νιώθει λες και την ξέρει από παιδί. «Μου έδωσε τα χειρόγραφα για να της πω τη γνώμη μου και κάναμε μια κουβέντα νοερά. Τα είπαμε σε ένα καφέ και συνεχίσαμε σε ένα ταβερνάκι, όπου καθίσαμε μέχρι το πρωί. Όταν τελειώσαμε το βιβλίο άρχισε να ξημερώνει», είπε ο δημοσιογράφος και τόνισε πως το βιβλίο της κ. Χουλιάρα του έδωσε την αίσθηση ότι «η φλέβα της συγγραφέος χτυπάει δυνατά».
Όπως σημείωσε ο κ. Ρουμπάκης, η Λουκία Χουλιάρα στο βιβλίο της «Μεταξύ μας» ξεδιπλώνει μια απλή ερωτική ιστορία, με πρωταγωνιστές τη Θάλεια και τον Πέτρο. Πρόκειται για δυο ανθρώπους που γνωρίστηκαν σε ένα μπαρ, ονόματι «Αετοφωλιά», στο Μεταξουργείο. Μια σχέση, που όπως περιγράφει η συγγραφέας αποδείχτηκε «τοξική».
Παρουσίαση του βιβλίου «Μεταξύ μας»
«Περιγράφει μια ερωτική περιπέτεια που όμως δεν έχει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Όταν τη ρώτησα γιατί, μου άνοιξε την καρδιά της και με έσπρωξε στα βαθειά των ανθρωπίνων σχέσεων», λέει χαρακτηριστικά ο Γρηγόρης Ρουμπάκης.
Διαβάζοντας μερικές σελίδες από το βιβλίο της κ. Χουλιάρα έντονες είναι οι λαϊκές φράσεις όπως: «Δεν κάνω κέφι», «μου κάνεις τα νεύρα τσατάλια» κλπ, οι οποίες χαρίζουν στο γραπτό της συγγραφέος την αμεσότητα που εκλείπει από άλλα, την οικειότητα και το κουβεντιαστό ύφος που χρειάζεται ένα βιβλίο για να συνδιαλεχθεί ψυχικά με τον αναγνώστη. «Έχει την ευθύτητα να λέει τα πράγματα και να μιλάει τη γλώσσα όπως βγαίνει από το μυαλό της», ανέφερε ο Τέρενς Κουίκ.
Με τη σειρά του ο κ. Ρουμπάκης, μίλησε για το συγγραφικό ύφος της κ. Χουλιάρα. «Η Λουκία περιγράφει με απίστευτα ζωντανό λόγο την ερωτική περιπέτεια της Θάλειας και του Πέτρου. Έτσι, διαλέγεται με τον αναγνώστη όπως με τον φίλο της, τη μητέρα, την αδελφή της. Η ελευθερία πηγάζει μέσα από τον εαυτό μας και η Λουκία βρήκε έναν θαυμάσιο τρόπο να μας το πει», δήλωσε και τόνισε πως η αφήγηση της συγγραφέος είναι στην Ελλάδα του μνημονίου, της ανέχειας και των απατεώνων πολιτικών, για τους οποίους η ίδια στο βιβλίο της «πετάει σφήνες». Δεν είναι τυχαίο το εξώφυλλο του βιβλίου, που παρουσιάζει ένα ζευγάρι που το χωρίζει ένα συρματόπλεγμα!
Παρουσίαση του βιβλίου «Μεταξύ μας»
«Το βιβλίο της μπορεί να διαβαστεί άνετα και από νέους ανθρώπους και από ανθρώπους πιο ώριμης γενιάς, όπως η δική μου», ανέφερε ο Τέρενς Κουίκ, σημειώνοντας πως είναι μια τολμηρή προσπάθεια να εκδώσει κάποιος ένα συγγραφικό έργο, σε μια εποχή που οι περισσότεροι επιλέγουν να πάρουν ψωμί για τα παιδιά τους παρά ένα βιβλίο.
Η κουβέντα επεκτάθηκε και σε πολιτικά θέματα με τον κ. Κουίκ να αναφέρει πως «πολιτική και δημοσιογραφία αγκαζέ χαλάσαμε την Ελλάδα». Ο γνωστός δημοσιογράφος και βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων δήλωσε πως «ο δρόμος της πολιτικής με απωθεί, αλλά τον υπηρετώ για να σπάσω αποστήματα», ενώ δεν παρέλειψε να καυτηριάσει την απόφαση για «μαύρο» στην ΕΡΤ. «Δεν μπορούσα να φανταστώ ότι θα υπήρχαν άνθρωποι που θα κατέβαζαν τους διακόπτες και θα επέβαλαν το μαύρο. Ο εξορθολογισμός σίγουρα θα υπήρχε, αλλά έτερον εκάτερον», τόνισε.
Το λόγο στο τέλος πήρε η συγγραφέας, η οποία εμφανίστηκε ακριβώς όπως την παρουσίασαν οι δυο δημοσιογράφοι: Απλή, ανθρώπινη, οικεία, με χιούμορ και παιδική αφέλεια.
Με εμφανές το άγχος στο πρόσωπό της, καθότι-όπως είπε-ήταν η πρώτη φορά που μιλούσε μπροστά σε κοινό, η Λουκία Χουλιάρα επέλεξε να διαβάσει μερικές σελίδες από το ημερολόγιο που κρατούσε όταν ήταν στο δημοτικό. Για το βιβλίο της «Μεταξύ μας» τόνισε πως πέρασε από την «Ιερά Εξέταση» της μητέρας, της αδελφής και των δυο κολλητών της. «Μην σας τύχει!», είπε αστειευόμενη.
Η ίδια μάλιστα έκλεισε τη βραδιά με έναν ιδιαίτερο τρόπο. Ευχαρίστησε τους δυο ομιλητές της, τους γονείς της και όσους παρευρέθηκαν στην παρουσίαση του βιβλίου της και… παρακάλεσε τον Τέρενς Κουίκ να της γνωρίσει τον Άδωνι Γεωργιάδη. «Θέλω από τον Τέρενς να μου συστήσει τον Άδωνι  για να αναλάβει τις πωλήσεις των βιβλίων μου», είπε με χιούμορ!
Λίγα λόγια για τη συγγραφέα
Η Λουκία Χουλιάρα γεννήθηκε, μεγάλωσε και έζησε στην Αθήνα. Η παρουσία της ταλαιπώρησε 1 Ελληνογαλλικό Σχολείο και 2 δημόσια Ελληνικά Πανεπιστήμια (Πτυχίο στο Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και Μεταπτυχιακό στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς). Έχει εργαστεί ως  Στέλεχος Διαχείρισης Έργων, ως Στέλεχος marketing και έχει ασχοληθεί με τη Συγγραφή και επιμέλεια ραδιοφωνικών διαφημίσεων και πολιτικών άρθρων. Από πιτσιρίκι λάτρευε το διάβασμα και στο δωμάτιο της υπήρχαν περισσότερα βιβλία παρά παιχνίδια.  Διακαής της πόθος, οι φτωχοί να γίνουν πλούσιοι, το άσπρο να μη γίνεται μαύρο και το κρίμα να πέφτει στο λαιμό εκείνου που πραγματικά ευθύνεται!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου