Τρίτη 9 Απριλίου 2013

Left.gr: «Ο Τράγκας και τα κοινοβουλευτικά στρουμφάκια»


τραγκας-στρουμφακιαΟ ΜΗΔΕΝ-ΜΗΔΕΝ ΞΑΝΑΧΤΥΠΑ! Είναι κανείς να απορεί με το θάρρος αυτού του μεγάλου, έγκριτου δημοσιογράφου με το κώδικο όνομα Μηδέν-Μηδέν-Τράγκας, να αναρωτιέται πού το βρήκε και έβαλε με ανοιχτές αγκάλες στο στούντιο του περίεργους τύπους που κατουράνε στον δρόμο, γράφει το σάιτ του ΣΥΡΙΖΑ left.gr...

To σάιτ επικαλείται ως πηγή το lubentv και γράφει:
Φαίνεται εμπνέεται από τον νέο του αφέντη Αλαφούζο, την ατρόμητη κεφαλή του Σκάι, τη σιδερένια γροθιά που ζήταγε τη φυλάκιση του προέδρου της ΕΣΗΕΑ επειδή κήρυξε απεργία, και ο οποίος είχε τη φαεινή ιδέα να φέρει στο κανάλι του αυτό το μουσειακό είδος του φωνακλά προπαγανδιστή και να τον χρίσει "Ελεύθερο Σκοπευτή".
Ο "Ελεύθερος Σκοπευτής" Τράγκας λοιπόν, ένα ωραίο βράδυ Κυριακής, αποφάσισε να καλέσει στο πλατό του τέσσερα ελληνορθόδοξα προσκοπάκια της Χρυσής Αυγής, καλοντυμένα με τα κουστουμάκια τους, κοινοβουλευτικά στρουμφάκια που δεν σταματάνε ούτε στιγμή να γρυλίζουν ότι θα τα στρουμφίσουν όλα. Θα στρουμφίσουν την Ευρωπαϊκή Ένωση, θα στρουμφίσουν τη Βουλή, θα στρουμφίσουν το Σύνταγμα, θα στρουμφίσουν τα τσοντοκάναλα (στα οποία είναι και οι πρώτοι πορνοστάρ), θα στρουμφίσουν τους μετανάστες, θα στρουμφίσουν τους Τούρκους, θα στρουμφίσουν τους ανάπηρους, τους ομοφυλόφιλους, τους αριστερούς, τους όχι-και-τόσο-δεξιούς και γενικά κάθε υποκείμενο του κόσμου είναι στα ναπολεόντεια συμπλεγματικά τους μάτια μία θεσπέσια ευκαιρία να υποσχεθούν στρούμφισμα.
Βέβαια, τελευταία είθισται να βγαίνουν στρουμφισμένοι, όπως συνέβη στα Χανιά που τους πέταξαν στη θάλασσα, αλλά αυτή είναι μία άλλη ιστορία.
Ο λόγος του Τράγκα γι' αυτήν την πρόσκληση, όπως εξήγησε πολλάκις ο ίδιος, πιστεύοντας ότι έτσι δικαιολογείται, ήταν ότι η καημένη η Χρυσή Αυγή είναι αδικημένη από τα υπόλοιπα κανάλια. Κάθε φορά, δε, που έθετε την ερώτηση αν τα στρουμφ είναι φασίστες ή ναζί  έπαιρνε την κασσέτα "οίμασται έλλιναις αιθνηκηστές" για απάντηση και έσπευδε να φωνάξει ο ίδιος ότι "ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΝΑΖΙΣΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΓΚΕΛΑΡΙΑ" – άρα, συμπερασματικά, η Χρυσή Αυγή δεν μπορεί να είναι τόοοοσο κακή. Τη φωναχτή δήλωσή του αυτή τη συμπλήρωνε και με την έκκληση να ενωθεί η Ελλάδα σ' αυτές τις κρίσιμες ώρες που βάλλεται από τον κατακτητή, αγνοώντας περήφανα και τη σημασία της κατασκευής ενός "κατακτητή" για τον εθνικισμό, αλλά και τη φυσική αλλεργία που έχουμε πολλοί στους χρυσαυγίτες.
Όλοι θα θυμούνται τις αντιδράσεις που υπήρχαν κοντά στις εκλογές του Ιουνίου, όταν η Χρυσή Αυγή άρχισε να βγαίνει στα κανάλια: φόβος κάθε μορφής και αιτίας. Σχεδόν ένα χρόνο μετά, η κατάσταση έχει αλλάξει ριζικά και οι χρυσαυγίτες είναι πλέον τηλε-μαϊντανοί, ξεφτισμένη παλιατζούρα στα παράθυρα που κάθε εμφάνισή της θυμίζει το Ερωτοδικείο, αφού έχουν καταφέρει να συμμαχήσουν με όλο το μεταμεσονύχτιο σκουπιδαριό της χώρας. Στο πολιτιστικό επίπεδο εκπροσωπούνται από τα μεγάλα ταλέντα του Σφακιανάκη, του Γονίδη και της Χρύσπας (αυτών που ξέρασε το μουσικό είδος του σκυλάδικου δηλαδή), στο πολιτικό ασκούν εκλογική έλξη σε σημαντικό τμήμα των ξεμωραμένων οπαδών της Σπίθας του Μίκη Θεοδωράκη, στο δημοσιογραφικό έχουν τις αβάντες τιτάνων ακεραιότητας όπως ο Θέμος Αναστασιάδης και ο Τράγκας, καταλήγοντας στο σύνολό τους πιο γραφικοί κι απ' τον Βασίλη Λεβέντη.
Έτσι, όταν ο Τράγκας τους χαρακτήρισε "σταρ της εβδομάδας", και με τα παράγωγα της λέξης "έθνος" να πετιούνται ανά τρία δευτερόλεπτα, οι παραλληλισμοί με τον Ανδρέα Ευαγγελόπουλο του "είμαι ο εθνικός σας σταρ" δεν μπορούσαν να μη γίνουν.
Ήδη από την ώρα που προβαλλόταν η εκπομπή, το διαδίκτυο γέμισε σχόλια έκπληξης για την επιλογή του Τράγκα, πιθανώς από ανθρώπους που αδυνατούν να συνδέσουν το όνομα του με τη λέξη"Τραγκαουνάκης", τον όρο που προέκυψε από την ηχηρή τακτική συνύπαρξη του στα τηλεοπτικά παράθυρα με τον νεκρό πλέον Κακουνάκη. Μάλλον οι διάφοροι έκπληκτοι ανά τα social media, δεν έχει τύχει ποτέ να ακούσουν τον δυναμικό δημοσιογράφο να τονώνει το εθνικό φρόνημα εξαπολύοντας ασυνάρτητους μύδρους σύμφωνα με τις ορέξεις του, να ομολογεί κατ' επανάληψιν εν είδει κάποιου ανίερου μάντρα τα δεξιά του φρονήματα και να μετατρέπει απτά πολιτικά ζητήματα και γεγονότα σε απότοκα μίας υποτιθέμενης μετα-χιτλερικής γερμανικής συνωμοσίας.
Οι περισσότεροι φαίνεται να έχασαν το σύνολο της εκπομπής, καθώς είπαν μόνο για τους χρυσαυγίτες που έπαιζαν πάλι το γνωστό προηχογραφημένο μήνυμα, ιδανικό για βαριεστημένο ζάπινγκ. Το ενδιαφέρον της εκπομπής, όμως, ήταν στο υλικό που πλαισίωνε το τόσο καλό παρεάκι που είχαν στήσει στο στούντιο, όπου ο Τράγκας άγγιξε τα ζητήματα της "αυτό-οργάνωσης των πολιτών για ασφάλεια", παίρνοντας απ' την αρχή το χρυσαυγίτικο παραμύθι των κατεχόμενων γειτονιών. Είναι ευρέως γνωστό πια πως όλη η διαδικασία στρατολόγησης των στρουμφ πέρναγε μέσα από μία ρητορεία για την γκετοποίηση των πόλεων και από θεαματικά κιτς καλέσματα για συγκρότηση πολιτοφυλακών.
Η εκπομπή μετέφερε εικόνες από τα "εργατικά" Μέγαρα, όπου μπροστά από ένα πολυτελέστατο σπίτι, βρισκόταν συγκεντρωμένο ένα τσούρμο οπλισμένου κόσμου που τραμπούκιζε διερχόμενους με εμφανώς αυθαίρετες κατηγορίες, και μόνος επώνυμος θεσμικός εκπρόσωπος εκεί ήταν ένας κάποιος Γιώργος Στρατούρης με λεζάντα "Δημοτικός Σύμβουλος". Μία γρήγορη αναζήτηση του ονόματος στον σατανικό μηχανισμό του Google, αποκαλύπτει ότι ο Στρατούρης είναι αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού και υποψήφιος με μία Ένωση Πολιτών, της οποίας το μπλογκ λινκάρει στον Τομέα Μεγάρων της Σπίθας. Κοινώς, για άλλη μία φορά, το παραμύθι της ασφάλειας στήνεται με την ευγενική συνδρομή της τρομολαγνείας που φωλιάζει σε κάθε απόχρωση της εθνικιστικής ιδεολογίας.
Μετά τα Μέγαρα, το παραμύθι μεταφέρθηκε στη Νεμέα, όπου κάτοικος παραδέχθηκε ανοιχτά τη μαζική οπλοκατοχή των περίοικων, και όταν ρωτήθηκε από τον δαιμόνιο Τράγκα αν υπάρχουν άδειες για τα όπλα αυτά, αρκέστηκε να δηλώσει χαμογελαστός "δεν μπορώ να σας απαντήσω σ' αυτό". Εκεί που ο εν λόγω πήγε να αντικρούσει τη λέξη "υποανάπτυκτος", την οποία είχε χρησιμοποιήσει προηγούμενος ομιλητής για τις περιοχές με "πρωτοβουλίες κατοίκων", επενέβη ξανά ο αμερόληπτος Τράγκας για να τον διορθώσει, λέγοντας ότι η Νεμέα είναι "πολεοδομικά υποανάπτυκτη"(!) και ότι σίγουρα οι κάτοικοί της θα έχουν χαμηλά εισοδήματα. Αφού το παραμύθι της δεξιάς πολιτοφυλακής ταιριάζει γάντι με κάποια υποτιθέμενη "φτωχολογιά", οι οινοπαραγωγοί της Νεμέας, έγιναν με μεγάλη χαρά και για τους δύο λαϊκά στρώματα στη βιοπάλη.
Αντίστοιχες πρακτικές ακολούθησε ο Τράγκας και για την υπόθεση της απόδρασης των 11 από τις τρικαλινές φυλακές. Ανάμεσα σε έναν Αραβαντινό (που χτυπιόταν ανελέητα) και έναν Μαντούβαλο (που έλεγε ότι υπάρχει μία κοπέλα νεκρή και λίγα δευτερόλεπτα μετά είχε ένα χαμόγελο ως τα αυτιά), ο Τράγκας αφομοίωνε πληροφορίες για το ελληνικό σωφρονιστικό σύστημα τις οποίες μετέστρεφε με τη σειρά του σε κραυγές ότι "χτίζουν φυλακές για να βάλουν μέσα Έλληνες". Στη συζήτηση που ακολούθησε με τα στρούμφ, έδωσε εξαιρετικές αβάντες να διαφημίσουν τις γνώσεις τους για τους "UCKάδες", τον οπλισμό και την ικανότητά τους να συμβουλέψουν τα διάφορα σώματα ασφαλείας να "γαζώσουν όλους τους Αλβανούς". Όταν πάλι τα στρουμφ έλεγαν ότι ο αριθμός των μεταναστών έχει φτάσει τα 2,5 εκατομμύρια, ο Τράγκας επικροτούσε το εγχείρημά τους να τους φακελλώσουν όλους και βρήκε ευκαιρία να φωνάξει ενάντια στον Σημίτη και το Δουβλίνο 2. Η ιεράρχηση των ζητημάτων απ' την πλευρά του Τράγκα, μαζί με την προπαγανδιστική του δεινότητα, είναι αρκετά πιθανό να του χαρίσουν τη θέση του Θέμου, όταν ο τελευταίος μπει φυλακή.
Έτσι, για άλλη μία φορά, με λίγες μαγικές κινήσεις, το τριτοκλασάτο σκουπιδαριό της εγχώριας δημοσιογραφίας έφτασε να σιγοντάρει τα προσκοπάκια. Ακόμα κι αυτό ωστόσο, υπήρξε βαρέως μπανάλ, καθώς η χρήση της συσσωρευμένης σαβούρας των αποθηκών της Τέταρτης Εξουσίας για την προώθηση κάποιας μικροαστικής ακροδεξιάς χαβούζας δεν είναι καινούριο φαινόμενο. Το είδαμε σ' όλους τους άξιους προγόνους του Τράγκα: τη δυναστεία των Κουρήδων και την Αυριανή τους, που χρειάστηκαν 50 χρόνια κιτρινισμού και σκανδάλων προτού ξεβραστούν επιτέλους στην ψειρού· τον ύστερο Βούλτεψη, που από τον καταλυτικό του ρόλο στην εξιχνίαση της υπόθεσης Λαμπράκη, έφτασε να κουρνιάζει στη ζεστή φτερούγα της μητσοτακικής δεξιάς και να τρίβεται στους δημοσιογραφικούς προβολείς, συκοφαντώντας όποιον έβρισκε μπροστά του για συμμετοχή στη 17 Νοέμβρη· τον Καρατζαφέρη του "Η Λιάνη Στηρίζει την Αλλαγή"· και πολλά άλλα πολιτικοειδή κακέκτυπα της Πάνια που πάντα είχαν – και όπως φαίνεται πάντα θα έχουν – θέση στην καρδιά των μίντια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου