Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2013

Γυμνοί άνδρες στο μουσείο της Βιέννης

γυμνοι ανδρεςΟΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΕΣ ΤΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ
Το γυμνό πάντα προκαλεί θετικά και αρνητικά. Κάποιοι είναι υποστηρικτές και κάποιοι άλλοι το αντίθετο. Το ίδιο έγινε και με την ξεχωριστή έκθεση που φιλοξενεί το μουσείο Λεοπόλδου στη Βιέννη  με τίτλο «Γυμνοί Άνδρες: από το 1800 ως τις μέρες μας»...
Τον τίτλο της έκθεσης ακολούθησαν κατά γράμμα μία ομάδα γυμνιστών,  η οποία εμφανίστηκε στην είσοδο του μουσείου όπως τους γέννησε η μανούλα της.
«Είναι ωραίο να είσαι ελεύθερος. Επισκέπτομαι για δεύτερη φορά την έκθεση, και είναι υπέροχο να βλέπεις ‘Γυμνούς Άνδρες’ ως γυμνός άνδρας» δήλωσε ο Μαξ, ο οποίος πάντως στην προηγούμενη επίσκεψή του ήταν ντυμένος.
Η έκθεση, που θα διαρκέσει έως τις 4 Μαρτίου, αποσκοπεί στην παρουσίαση των αλλαγών του ανδρικού γυμνού σώματος στο πέρασμα των χρόνων.
Προβάλλει την αμφιλεγόμενη αυτοπροσωπογραφία του Έγκον Σιέλ, καθώς και τη φωτογραφία Να ζήσει η Γαλλία, των γάλλων καλλιτεχνών Πιέρ και Ζιλ, που αναπαριστά τρεις άνδρες διαφορετικής φυλής να φορούν μόνο κάλτσες και ποδοσφαιρικές μπότες.
Ωστόσο, η έκθεση ξεσήκωσε κύμα οργής θρησκευτικών οργανώσεων και συλλόγων γονέων. Έτσι, αναγκάστηκε να καλύψει τα επίμαχα σημεία των τριών γυμνών ποδοσφαιριστών, που απεικονίζονταν σε γιγαντοαφίσες στη Βιέννη.
Η επισκεψιμότητα, όμως, του μουσείου αυξήθηκε κατά 17%, ενώ 250 άτομα διαφόρων ηλικιών και εθνικοτήτων, «τίμησαν» τη βραδιά γυμνιστών. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου