Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2013

Παραιτήθηκε η κυβέρνηση της Βουλγαρίας


Μπόικο-Μπορίσοφ«ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ ΣΤΟ ΛΑΟ»                                                  "Η εξουσία μας δόθηκε από τον λαό. Σήμερα, τού την επιστρέφουμε". Με αυτή τη δήλωση ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ ανακοίνωσε την παραίτηση της κυβέρνησης, ύστερα από 10 μέρες αντικυβερνητικών διαδηλώσεων...

Ο Μπορίσοφ είχε προσπαθήσει να κατευνάσει τα πνεύματα παύοντας τον υπουργό Οικονομικών, υποσχόμενος μείωση της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας και τιμωρώντας τις ξένες εταιρείες, ωστόσο τα μέτρα αυτά δεν κατάφεραν να εκτονώσουν τη δυσαρέσκεια των πολιτών.
Από τις χθεσινές διαδηλώσεις στη Σόφια, 25 άνθρωποι μεταφέρθηκαν στα νοσοκομεία με τραύματα ύστερα από συγκρούσεις με την αστυνομία.
"'Έχουμε αξιοπρέπεια και τιμή. Είναι ο λαός αυτός που μάς εμπιστεύτηκε την εξουσία και σήμερα τού την παραδίδουμε. Δε θα συμμετάσχω σε μια κυβέρνηση επί των ημερών της οποίας οι πολίτες υφίστανται ξυλοδαρμό από την αστυνομία και οι απειλές για διαδηλώσεις αντικαθιστούν την πολιτική συζήτηση", τόνισε απευθυνόμενος στο Κοινοβούλιο ο Βούλγαρος πρωθυπουργός.
Ο πρωθυπουργός δε διευκρίνισε εάν θα επισπευσθούν οι βουλευτικές εκλογές, οι οποίες έχουν προγραμματιστεί για τον Ιούλιο. Η παραίτηση της κυβέρνησης θα υποβληθεί επισήμως το μεσημέρι μετά την τελευταία συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.
"Δεν μπορώ να μείνω και να κοιτώ τη ματωμένη Γέφυρα του Αετού" είπε χαρακτηριστικά, αναφερόμενος στην πολυσύχναστη διασταύρωση στο κέντρο της Σόφιας, που έγινε χθες το θεάτρο αιματηρών συγκρούσεων μεταξύ της αστυνομίας και διαδηλωτών.
"Κάθε ρανίδα αίματος είναι ντροπή για εμάς" είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μπορίσοφ και πρόσθεσε: "Κάναμε ό,τι καλύτερο μπορούσαμε σε αυτά τα τέσσερα χρόνια".
"Η παραίτηση του πρωθυπουργού αποτελεί αποσκίρτηση του κυβερνώντος κόμματος GERB από τα καθήκοντα και τις ευθύνες του" δήλωσε ο ηγέτης της βουλγαρικής κεντροδεξιάς Ιβάν Κόστοφ.
Ο Κόστοφ κατηγόρησε το GERB ότι εγκαταλείπει την εξουσία σε μία στιγμή που ζητήματα - κλειδιά, όπως η φτώχεια, που έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις στη Βουλγαρία, οι υψηλές τιμές ρεύματος, η καταπολέμηση των διαφόρων καρτέλ και η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας θα πρέπει να επιλυθούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου