Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2013

Με “βαριά” ατζέντα συναντιούνται το απόγευμα


σαμαρας-βενιζελος-κουβελης
ΑΝΕΡΓΙΑ, ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ, ΕΣΠΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΒΑΘΟΣ... ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ
Με βαριά ατζέντα θα καθίσουν στο τραπέζι των συζητήσεων οι τρεις αρχηγοί της συγκυβέρνησης, με την ανεργία, τις απολύσεις στο δημόσιο, το ΕΣΠΑ και στο βάθος ανασχηματισμός, να είναι τα φλέγοντα ζητήματα που θα απασχολήσουν την απογευματινή σύσκεψη...  Με τον Αντώνη Σαμαρά να στέλνει μήνυμα περιορισμού των διαφοροποιήσεων και επιτάχυνσης του κυβερνητικού έργου, καθώς δεν θέλει να δει σε καμία περίπτωση μία κυβέρνηση που παραπαίει εν μέσω σεναρίων και υπουργούς που διστάζουν να προχωρήσουν στην υλοποίηση των συμφωνηθέντων.
Αναλυτικά τα θέματα της συζήτησης θα είναι:
-        Κινητικότητα, απολύσεις
Το πρόγραμμα μοιάζει να έχει «κολλήσει», παρά τις διαβεβαιώσεις του Αντ.Μανιτάκη, «επίορκοι» και κοπανατζήδες υπάλληλοι δεν επαρκούν ώστε να ικανοποιηθεί η όρεξη της τρόικας για απολύσεις (σ.σ. άλλωστε τα πειθαρχικά δεν έχουν ακόμη λειτουργήσει, ώστε να τους κρίνουν) ενώ οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί δεν θέλουν να ακούσουν για απολύσεις, γενικευμένες τουλάχιστον, στο Δημόσιο.
-        ΕΣΠΑ
Η απορρόφηση του τρέχοντος προγράμματος και ο προγραμματισμός για το επόμενο κυριαρχούν και οι τρεις αρχηγοί θα θέσουν επί τάπητος τους βασικούς άξονες προτεραιοτήτων για την παρουσίαση, σε λίγους μήνες, του εθνικού σχεδίου ανασυγκρότησης. Η ΔΗΜΑΡ αναμένεται να επαναφέρει την ανάγκη πολιτικών υποστήριξης των ασθενέστερων, και από τα ευρωπαϊκά κονδύλια
-        Αποκρατικοποιήσεις
Το πρόγραμμα προχωρά ασθμαίνοντας ενώ στα φιλέτα του ΟΠΑΠ και των εταιρειών αερίου βρίσκεται σε εξέλιξη ένας πρωτοφανής επιχειρηματικός, πολιτικός και γεωστρατηγικός πόλεμος. Στον ΟΠΑΠ Μελισσανίδης και Κόκκαλης δεν φαίνεται να προσεγγίζουν, παρά τις άτυπες προσπάθειες μεσολάβησης, ενώ στο πεδίο των ΔΕΠΑ – ΔΕΣΦΑ η διάθεση των Αμερικανών, κυρίως, παραμένει αρνητική έναντι της εμπλοκής των Ρώσων στο ελληνικό δίκτυο.
-        Ανασχηματισμός
αλληλένδετη με την διάθεση του Αντ. Σαμαρά να επιταχύνει τους κυβερνητικούς ρυθμούς είναι και η τάση, που μοιάζει κυρίαρχη, για ανασχηματισμό. Το σενάριο, βέβαια, δεν συμμερίζονται όλοι οι συνεργάτες του, ωστόσο ο Πρωθυπουργός φέρεται να καταλήγει σε αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα, με την επιστροφή του από την Τουρκία στις 7 Μαρτίου. Ο Ευ. Βενιζέλος θα έχει τελειώσει (σ.σ. χωρίς να μπορεί κανείς να βάλει και το χέρι του στη φωτιά γι αυτό) με τα εσωκομματικά του ΠΑΣΟΚ ενώ και η ΔΗΜΑΡ δεν αποκλείει πλέον έναν ανασχηματισμό, αναγνωρίζοντας πώς η σχέση πχ του Αντ. Ρουπακιώτη (σ.σ. τον οποίο πάντως εξακολουθεί να στηρίζει) με το Μαξίμου είναι, πλέον, εξαιρετικά επιβαρυμένη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου