Πέμπτη 1 Νοεμβρίου 2012

«Βρώμικα κόλπα» στο Studio Κυψέλης

ΕΝΑ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΟ ΘΡΙΛΕΡ ΓΕΜΑΤΟ ΣΑΣΠΕΝΣ, ΙΝΤΡΙΓΚΕΣ ΚΑΙ ΑΝΑΤΡΟΠΕΣ

Της Φωτεινής Παπαδάκη
«Ερωτική, ενοχική, σε μια ολάκερη ζωή. Το μυστικό θα ζει για να χαθεί...
Και κλαίει η ενοχή;»*
Ένοχα μυστικά, απρόβλεπτη τροπή, ερωτικά συμπλέγματα, λάθη, πάθη και… βρώμικα κόλπα.
Το έργο «Βρώμικα κόλπα» του David Foley, που έχει χαρακτηριστεί από κριτικούς ως ένα από τα καλύτερα ψυχολογικά θρίλερ, ισοδύναμο του «Σλουθ» και της «Παγίδας θανάτου» παρουσιάζουν για δεύτερη συνεχή χρονιά το Studio Κυψέλης και οι Θεατρίνων θεατές.
Πρόκειται για ένα τρομακτικά γρήγορο σε εξέλιξη και δράση, θρίλερ γεμάτο επικίνδυνες ανατροπές, ίντριγκες και αγωνία.
Είναι η ιστορία της Καμίλ Ντάργκους, μιας φιλόδοξη γυναίκας, διάσημης σχεδιάστριας κοσμημάτων, που έχτισε τη ζωή και την επιτυχία της πάνω σε ένοχα μυστικά. Μυστικά που δεν θάφτηκαν στο παρελθόν και θα έρθουν για να τη στοιχειώσουν.
Η πλοκή του έργου στήνεται γύρω από ένα παράξενο σμαράγδι που κρατάει καλά κρυμμένο η Καμίλ (Μαρία Αλιφέρη) στο διαμέρισμά της. Ένας νεαρότερος άντρας, ο Μπιλ (Χρήστος Λιακόπουλος), θα μπει στη ζωή της έχοντας κάποιο καλά οργανωμένο σχέδιο. Στόχος του είναι το σμαράγδι. ή μήπως όχι; Μήπως θέλει να πλησιάσει την Καμίλ για να την αποδυναμώσει; Τι ρόλο παίζει αυτός ο μυστηριώδης άντρας και πώς καταφέρνει να μπλέξει στο παιχνίδι του τον προσωπικό φύλακα της Καμίλ Ντάργκους, Τεντ (Μάριο Ντερντέ);
Μην βιάζεστε να κάνετε προβλέψεις, γιατί ο Ντέιβιντ Φόλεϊ, όπως και ο Μπιλ στο έργο, έχει πάντα ένα. δεύτερο σχέδιο και ξέρει πώς να αιφνιδιάζει τον θεατή.
Ο Ντέιβιντ Φόλεϊ κατάφερε με αριστοτεχνικό τρόπο να ενσωματώσει την αρχαία ελληνική τραγωδία μέσα στο κείμενό του με την έννοια της τραγωδίας στις ανθρώπινες σχέσεις, της τραγωδίας ανάμεσα σε τρεις διαφορετικούς κόσμους που συναντώνται και αλληλοσυγκρούονται.
Ο σκηνοθέτης και παραγωγός του έργου, Γιώργος Λιβανός με ευφυές τρόπο «υψώνει τείχη» ανάμεσα στους πρωταγωνιστές και τους θεατές, αφήνοντας τους τελευταίους να νομίζουν πως παρακολουθούν το έργο από την κλειδαρότρυπα, γι΄αυτό άλλωστε στην αρχή του έργου δίνονται οι πληροφορίες στους θεατές να κάνουν ησυχία για να μην. γίνει αισθητή η παρουσία τους, ενώ ο Σωτήρης Αντωνίου στο πιάνο, έρχεται να προσθέσει τη μουσική πινελιά του στο αριστουργηματικό έργο.
Από την πλευρά της, η Μαρία Αλιφέρη δίνει πνοή στη «σκοτεινή» Καμίλ Ντάργκους και ενσαρκώνει με ευρηματικό τρόπο έναν ρόλο «πολύπλευρο», όπως τον χαρακτηρίζει και η ίδια. Το «κορίτσι με τον προβολέα», όπως πολύ εύστοχα την είχε χαρακτηρίσει ο Διονύσης Φωτόπουλος, σκηνογράφος της τηλεοπτικής επιτυχίας «Στησιχόρου 73», έδωσε φως στους θεατές και τους εξίσου ταλαντούχους ηθοποιούς που ολοκληρώνουν το «βρώμικο» τρίγωνο: Χρήστο Λιακόπουλο και Μάριο Ντερντέ.
Μάλιστα, αναφέρεται με τα καλύτερα λόγια στον παραγωγό και σκηνοθέτη του έργου Γιώργο Λιβανό, για τον οποίο λέει πως «είναι ένας άνθρωπος που αγωνίζεται πολύ με τις δυνάμεις του. Έχει στήσει ένα θέατρο, το αγαπάει πραγματικά, το σέβεται, προσπαθεί για το καλύτερο, έχει κάνει μια εμπνευσμένη σκηνοθεσία και το εκπληκτικό είναι ότι χαίρεται πριν από εμάς την απήχηση που έχει στον κόσμο», ενώ δεν παραλείπει να αναφερθεί και στους συμπρωταγωνιστές της Χρήστο Λιακόπουλο και Μάριο Ντερντέ. «Είναι ταλαντούχοι και εύχομαι αυτό το πάθος που βλέπω ότι έχουν στην ψυχή τους να το έχουν για πάντα».
Τρεις αξιόλογοι ηθοποιοί, τρία μυστηριώδη πρόσωπα, αποκαλύπτουν τα πιο ένοχα μυστικά τους μέσα σε τρεις ώρες. Όλα αυτά σε μια νύχτα, σε ένα δωμάτιο, σε μια παράσταση που οδηγεί τον θεατή σε υπόγειες, υποχθόνιες, υπόκωφες καταστάσεις με πολλά άνισα, απρόβλεπτα και ανατριχιαστικά παιχνίδια του μυαλού και της ψυχής.
*Στίχοι από το τραγούδι που ακούγεται στην έναρξη και στο τέλος του έργου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου