Σάββατο, 20 Οκτωβρίου 2012

Πετρέλαιο θέρμανσης από σήμερα στα σπίτια μας


ΑΡΧΙΣΕ Η ΔΙΑΝΟΜΗ
Πετρέλαιο θέρμανσης θα έχουμε από το Σάββατο στα σπίτια μας καθώς άρχισε η διανομή με απόφαση των ομοσπονδιών Βενζινοπωλών, Πρατηριούχων και μεταπωλητών πετρελαίου θέρμανσης..., λαμβάνοντας υπόψιν τις ανάγκες των καταναλωτών και των ευπαθών ομάδων.
Οι επαγγελματίες είχαν αποφασίσει να μη διανέμουν πετρέλαιο από την περασμένη Δευτέρα, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την αύξηση του φόρου λόγω της εξίσωσης με το πετρέλαιο κίνησης.
Η ζήτηση πετρελαίου θέρμανσης παραμένει πάντως υποτονική λόγω κρίσης αλλά και υψηλών σχετικά θερμοκρασιών σε μεγάλο μέρος της χώρας. Η μέση τιμή του πετρελαίου θέρμανσης είχε διαμορφωθεί την Πέμπτη σε 1,37 ευρώ το λίτρο. Οι τιμές ξεκινούν από 1,31 ευρώ και κλιμακώνονται μέχρι 1,5 ευρώ το λίτρο.
Εν τω μεταξύ, σε πτωτική πορεία βρίσκεται η τιμή του πετρελαίου κίνησης, ωστόσο, από τα 10 λεπτά περίπου που είναι η μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης – η οποία ισχύει από την περασμένη Δευτέρα, ταυτόχρονα με την αύξηση του ντίζελ κίνησης – μέχρι στιγμής έχουν περάσει στην κατανάλωση μόνο τα 4 λεπτά.
Συγκεκριμένα, η τιμή διυλιστηρίου για το ντήζελ κίνησης από 1,181 ευρώ το περασμένο Σάββατο, διαμορφώθηκε χθες στο 1,084 ευρώ ενώ η μέση τιμή λιανικής από 1,572 ευρω έπεσε στο 1,532 ευρώ το λίτρο.
Οι οργανώσεις της λιανικής αγοράς καυσίμων επισημαίνουν ακόμη ότι η «η εξομοίωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και τα κριτήρια επιδότησης δεν έχουν καμία σχέση με το λαθρεμπόριο καυσίμων παρά μόνο για την υλοποίηση των απαιτήσεων του μνημονίου» και ότι το λαθρεμπόριο καυσίμων πατάσσεται μόνο με την εγκατάσταση των ηλεκτρονικών συστημάτων ελέγχου εισροών – εκροών σε όλα τα στάδια διακίνησης των καυσίμων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου