Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2012

Αναβλήθηκε η δίκη Βαξεβάνη


Αναβολή για τη 1η Νοεμβρίου πήρε η δίκη του Κώστα Βαξεβάνη, δημοσιογράφου και εκδότη του περιοδικού Hot Doc...
, ο οποίος συνελήφθη το απόγευμα του Σαββάτου, μετά τη δημοσίευση στο περιοδικό της περιβόητης «λίστας Λαγκάρντ».

Ο κ. Βαξεβάνης έφθασε στο Αυτόφωρο Πλημμελειοδικείο της Αθήνας λίγο πριν τις 12:00 το πρωί της Δευτέρας. Βγαίνοντας από τα δικαστήρια, 100 και πλέον πολίτες που είχαν συγκεντρωθεί ξέσπασαν σε χειροκροτήματα. Ο δημοσιογράφος σε δήλωσή του είπε τα εξής: «Δημοσιογραφία είναι να αποκαλύπτεις την αλήθεια όταν οι άλλοι πάνε να την κρύψουν. Οτιδήποτε άλλο είναι δημόσιες σχέσεις», ενώ κάλεσε την εισαγγελία να δείξει «την ίδια ευαισθησία που δείχνει στο πρόσωπό μου και σε άλλες περιπτώσεις. Για παράδειγμα σήμερα μεγάλη εφημερίδα δημοσιεύει την λίστα Λαγκάρντ αλλά δεν έχει υπάρξει καμία παρέμβαση».

Ο δημοσιογράφος ανέφερε και πάλι το περιστατικό με την εφημερίδα που πριν από λίγες ημέρες δημοσίευσε λίστα με ονοματεπώνυμα καλλιτεχνών που φοροδιαφεύγουν, αλλά δεν κινήθηκε καμία διαδικασία εναντίον της. «Τις προηγούμενες εβδομάδες δημοσιεύθηκαν σε μεγάλη εφημερίδα τα ονόματα καλλιτεχνών και δίπλα τις φορολογικές τους δηλώσεις αλλά και πάλι δεν έγινε τίποτα», είπε και συνέχισε: «Πριν από λίγο καιρό η ίδια η πολιτεία έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφίες και ονόματα οροθετικών γυναικών για να προστατεύσει το δημόσιο συμφέρον και με αυτή την λογική έβγαλα τη λίστα και δεν υπάρχει καμία παραβίαση προσωπικών δεδομένων».

Επί δύο χρόνια η λίστα παρέμενε αναξιοποίητη, επεσήμανε και χαρακτηριστικά ανέφερε ότι «ο κ. Βενιζέλος έχασε στη λεκάνη της τουαλέτας το στικάκι», ενώ αναφορικά με την εισαγγελική παρέμβαση για τη δημοσιοποίηση της λίστας στο περιοδικό Hot Doc, επανέλαβε ότι η Εισαγγελία δεν έδειξε ανάλογα αντανακλαστικά όταν πριν από λίγες ημέρες η εφημερίδα “Τα Νέα” δημοσιοποίησε λίστα με φορολογικά στοιχεία καλλιτεχνών, τα οποία όπως είπε, αποτελούν ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα.

Την αναβολή της εκδίκασης ζήτησε η υπεράσπιση, γνωστοποίησε ο εκ των συνηγόρων του δημοσιογράφου, Χάρης Οικονομόπουλος, καθώς, όπως είπε, πρόσωπα που αναφέρονται στη δημοσιευθείσα λίστα, έχουν δηλώσει πρόθεση να καταθέσουν στο δικαστήριο ως μάρτυρες.

Ο έτερος συνήγορος, Ν. Κωνσταντόπουλος, δήλωσε ότι πρόθεσή τους είναι «να μην εγκλωβιστεί η υπόθεση στα στενά όρια του αυτοφώρου και να αναδειχθεί η πολιτική της διάσταση».

Για το θέμα ρωτήθηκε και ο εκπρόσωπος του Επιτρόπου Ρεν, Σάιμον Ο Κόνορ, ο οποίος στην απάντησή του, αφού σημείωσε πως δεν είναι σε γνώση των λεπτομερειών της υπόθεσης, σχολίασε πως είναι αρμοδιότητα των ελληνικών να δράσουν, με σεβασμό στις αρχές του κράτους δικαίου.

Σε κάθε περίπτωση, τόνισε την ανάγκη εντατικοποίησης των προσπαθειών για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, επισημαίνοντας πως η αποτελεσματική είσπραξη των φορολογικών εσόδων είναι ζήτημα κοινωνικής δικαιοσύνης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου