Πέμπτη 31 Μαΐου 2012

Μπάχαλο με τις εκλογικές λίστες


ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΑΚΑΤΑΝΟΜΕΣ ΕΔΡΩΝ;
Προς διάλυση κινδυνεύουν να πάνε οι εκλογές της 17ης Ιουνίου , λόγω διαδικαστικών προβλημάτων.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Ιωάννη Αδαμόπουλου η μη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων της τελευταίας απογραφής με βάση την οποία, όπως καταγράφεται στο Σύνταγμα, θα έπρεπε να κατανεμηθούν οι 288 έδρες της επόμενης Βουλής μπορεί να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα, διότι σε περίπτωση που προσφύγει κανείς στο Εκλογοδικείο τότε θα δημιουργηθούν αλλεπάλληλες «καραμπόλες» με πολλές ανακατανομές εδρών. Ουσιαστικά στην περίπτωση αυτή, ο αριθμός των εδρών που κερδίζει το κάθε κόμμα δεν αλλάζει, αλλά τα μόνον τα πρόσωπα.
Όπως δήλωσε ο ίδιος λίγες ημέρες πριν στο iefimerida.gr, σύμφωνα με το άρθρο 54 παρ. 2 του Συντάγματος, «ο αριθμός των βουλευτών κάθε εκλογικής περιφέρειας ορίζεται με προεδρικό διάταγμα, με βάση το νόμιμο πληθυσμό της περιφέρειας που προκύπτει, σύμφωνα με την τελευταία απογραφή, από τους εγγεγραμμένους στα οικεία δημοτολόγια, όπως νόμος ορίζει. Τα αποτελέσματα της απογραφής θεωρείται ότι έχουν δημοσιευθεί με βάση τα στοιχεία της αρμόδιας υπηρεσίας μετά την πάροδο ενός έτους από την τελευταία ημέρα διεξαγωγής της.»
Η τελευταία απογραφή ολοκληρώθηκε από την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛ.ΣΤΑΤ.) την 24η Μαΐου 2011 – ημερομηνία η οποία επιβεβαιώνεται επίσημα από σχετικό Δελτίο Τύπου της ίδιας της Αρχής και αφού έχει ήδη περάσει το έτος από την τελευταία ημέρα διεξαγωγής της τελευταίας, τα αποτελέσματα της θεωρείται ότι έχουν ήδη δημοσιευθεί. Κατά συνέπεια, ο αριθμός των βουλευτικών εδρών κάθε εκλογικής περιφέρειας θα έπρεπε να καθοριστεί με βάση το νόμιμο πληθυσμό των εκλογικών περιφερειών, όπως προέκυψε, σύμφωνα με την απογραφή αυτή, κάτι όμως που δεν συνέβη ποτέ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου