Πέμπτη 31 Μαΐου 2012

Κάνουν εθνική εορτή την άλωση…


ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΚΑΙ ΠΑΛΙ...
Νέα «κεραμίδα» για την Ελλάδα ετοιμάζει η γειτονική Τουρκία.
 Ο τούρκικος λαός αφού γιόρτασε στις 29 Μαΐου την επέτειο από την άλωση της Κωνσταντινούπολης, (1453 μ.χ.) -με λαμπρότητα και οργάνωση- τώρα ετοιμάζονται να την καθιέρωσουν και σαν εθνική εορτή.
Η βόμβα αυτή σκάει με αφορμή ένα δημοσίευμα της Le Monde με τίτλο  «Η Αλωση της Κωνσταντινούπολης εθνική γιορτή ;»
Χαρακτηριστικά η εφημερίδα αναφέρει ότι ο τούρκος πρωθυπουργός Ερντογάν εγκαινίασε προχθές, στα πλαίσια των εορταστικών εκδηλώσεων, την ανακαίνιση του τεμένους Φατίχ που χτίστηκε μετά την πτώση της Πόλης για να υποβαθμιστεί η αξία της Αγια-Σοφιάς.
Το βράδυ της 29ης Μαίου ο δήμαρχος της Πόλης Kadir Topbas παρέστη σε ένα υπερθέαμα στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης, αναφέρει το ρεπορτάζ της Le Monde. Στη συνέχεια  ο αρθρογράφος αναφέρει ότι στο γήπεδο της Μπεσίκτας πραγματοποιήθηκε μια γιγαντιαία παρέλαση που διοργάνωσε η Ενωση Νέων της Ανατολής ( Anadolu Gençlik Dernegi), μια ισλαμική Μη Κυβερνητική Οργάνωση.
Αυτή η ισλαμική Ενωση Νέων διοργάνωσε μια μαζική προσευχή χιλίων ατόμων μπροστά στην Αγία Σοφία, η οποία αρχικά μετατράπηκε σε τζαμί στη συνέχεια Μουσείο το 1934. «Είμαστε τα παιδιά του Σουλτάνου Μωχάμετ. Το να κρατάμε την Αγία Σοφία απαγορευμένη στην προσευχή είναι προσβολή για τους μουσουλμάνους αυτής της χώρας» δήλωσε στην εφημερίδα ο επικεφαλής της Ενωσης Salih Turhan.
Στο τέλος του δημοσιεύματος η γαλλική εφημερίδα σχολιάζει τη στροφή του Ταγίπ Ερντογάν από τις νίκες της δημοκρατίας προς τις οθωμανικές κατακτήσεις και τις θρησκευτικές γιορτές. Ισχυρίζεται μάλιστα ότι ο Κεμάλ Ατατούρκ αντικαθίσταται σιγά-σιγά από τον Σουλτάνο και ...από τον ίδιο τον εαυτό του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου