Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2011

Βγήκαν μαχαίρια για την εφεδρεία στο υπουργικό

Ο ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ΣΕ ΡΟΛΟ "ΕΙΡΗΝΟΠΟΙΟΥ"
Για περίπου 2μιση ώρες συνεδρίασε απόψε το υπουργικό συμβούλιο υπό τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο, όπου υπήρξαν αρκετές διαφωνίες σχετικά με το θέμα της εργασιακής εφεδρείας...

Την συνεδρίαση "άνοιξαν" ο κ. Παπαδήμος με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο να ενημερώνουν τα υπόλοιπα μέλη του υπουργικού συμβουλίου τόσο για τα θέματα που συζητήθηκαν στη συνάντησή τους με τους αντιπροσώπους της Τρόικα, όσο και για τα αποτελέσματα που έχουν προκύψει και στο οικονομικό μέτωπο, μετά και τη Σύνοδο Κορυφής.

Ο κ. Βενιζέλος τόνισε πως είναι επιβεβλημένη, εκ των συνθηκών, η απόφαση να περάσουν με πράξη νομοθετικού περιεχομένου οι διατάξεις που θα συμπεριληφθούν σε επόμενη φάση στο πολυνομοσχέδιο, το οποίο θα επικυρώσει στη συνέχεια η Βουλή. Σε αυτήν την πράξη νομοθετικού περιεχομένου θα περιληφθούν μία σειρά εκκρεμότητες της προηγούμενης κυβέρνησης, όπως οι διορθωτικές παρεμβάσεις για το ενιαίο τέοος ακινήτων και την είσπραξη του μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, κ.α.

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις αποφάσεις που πάρθηκαν στις Βρυξέλλες, ζητώντας από τους υπουργούς του να φέρει εις πέρας η κυβέρνηση το έργο της.

Το λόγο πήρε, ύστερα, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Δημήτρης Ρέππας, ο οποίος μίλησε για την εργασιακή εφεδρεία, τονίζοντας πως ο μέγιστος αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων που μπορούν να μπουν στην εφεδρεία είναι 10.000 και συμπλήρωσε ότι θα πρέπει να γίνει συζήτηση με την τρόικα, προκειμένου να βρεθεί τρόπος ώστε ο αριθμός των υπαλλήλων που θα αποχωρήσουν από το Δημόσιο, να φτάσει τις 30.000.

Τότε "άναψαν" τα αίματα, αφού ο ένας μετά τον άλλο, οι υπουργοί, άρχισαν να εκφράζουν τις αντιρρήσεις τους για το μέτρο. Συγκεκριμένα, ο υπουργός Μεταφορών Μάκης Βορίδης σημείωσε πως η οριζόντια εφαρμογή του μέτρου προκαλεί προβλήματα στις συγκοινωνίες, ο υπουργός Εξωτερικών Σταύρος Δήμας και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος ζήτησαν να εξεταστούν πιο ευέλικτες ρυθμίσεις για τα δικά τους υπουργεία, ενώ η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου υπερασπίστηκε τις εξαιρέσεις του εκπαιδευτικού προσωπικού από το μέτρο.

Αυτές οι αντιδράσεις προκάλεσαν την παρέμβαση του κ. Βενιζέλου, ο οποίος απέρριψε τη λογική των εξαιρέσεων τη στιγμή που από πολλούς υπουργούς ασκείται κριτική ως προς την αποτελεσματικότητα του μέτρου, ενώ επέκρινε ανοιχτά τους πρώην υπουργούς Οικονομικών και Εσωτερικών κκ. Παπακωνσταντίνου και Ραγκούση για την πρώτη απογραφή των δημοσιίων υπαλλήλων που είχε γίνει επί των ημερών τους, την οποία ούτε λίγο ούτε πολύ απέρριψε ως μη ουσιαστική.

Από τον πρωθυπουργό πάντως δεν υπήρξε η οποιαδήποτε παρέμβαση. Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να προγραμματιστούν δυο νέες συνεδριάσεις του υπουργικού συμβουλίου, προκειμένου να συζητήσουν και άλλα θέματα, όπως τα εργασιακά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου