Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου 2011

«Ημέρες... Καραμανλή ζούνε στο Μαξίμου»!

Του ΣΠΥΡΟΥ ΝΑΝΝΟΥ
Όπως είχε γράψει το «Π», στο ΠΑΣΟΚ επέστρεψε για τα καλά η γκρίνια και η εσωστρέφεια, παρά τις... προσπάθειες του Γιώργου Παπανδρέου να τις «υποβαθμίσει» στην τελευταία συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. Οι κόντρες είναι πολλές η κατάσταση δείχνει να ξεφεύγει και, όπως δήλωσε ανώτατο στέλεχος της κυβέρνησης –που δεν ανήκει στην πρωθυπουργική αυλή– στην εφημερίδα, όλα θυμίζουν στο Μαξίμου τις τελευταίες ημέρες του Καραμανλή στην εξουσία...

Πιο συγκεκριμένα, ο Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, προσπάθησε να βάλει φραγμούς στις κόντρες των υπουργών, ζητώντας από όλους να συνεργαστούν και να μη δημιουργούν προβλήματα στη λειτουργία της κυβέρνησης.

Όπως είπε «...να τελειώνουν τα σενάρια (σ.σ. εκλογών και συγκυβέρνησης), γιατί επανέρχονται συνεχώς και δημιουργούν ένα κλίμα που, χωρίς λόγο, δημιουργεί πρόβλημα και στη δουλειά μας. Γιατί έχουμε πολύ δουλειά μπροστά μας. Θα είναι και εγκληματικό να μπούμε εμείς σε μια τέτοια ανυπόστατη σεναριολογία, είτε περί εκλογών, είτε περί συγκυβερνήσεων».

Όμως, τα κρούσματα εσωστρέφειας και γκρίνιας αυξάνονται σαν το... χρέος και δεν είναι τυχαίο πως μέσα σε λίγες ημέρες το Μέγαρο μετράει ήδη 6... πληγές απειθαρχίας και ασυνεννοησίας...

Και αυτό γιατί συγκεκριμένοι υπουργοί προσπαθούν να διαφοροποιηθούν και μάλιστα ανοιχτά από συναδέλφους τους, αδιαφορώντας για τις οδηγίες του Μεγάρου Μαξίμου και του πρωθυπουργού προσωπικά.

Πιο συγκεκριμένα, τις τελευταίες ημέρες έχουν συμβεί τα εξής:

1. Ο Χάρης Παμπούκης πήδηξε από το καράβι και μίλησε για... καρέκλες.

2. Οι Δημήτρης Ρέππας και Γιάννης Ραγκούσης συνεχίζουν τον πόλεμο που έχουν ανοίξει με τα ταξί και κανείς δεν γνωρίζει ποιος από τους δύο θα οδηγηθεί σε... ηρωική έξοδο.

3. Ο Θόδωρος Πάγκαλος, απομονωμένος, περίμενε τον Γιώργο Παπανδρέου να επιστήσει την προσοχή στους υπουργούς για να του... κάνουν χάρη και να του στείλουν σημειώματα για τις καταργήσεις - συγχωνεύσεις οργανισμών.

4. Μάχες δίνονται και στην Υγεία, με τον Ανδρέα Λοβέρδο να λέει σε έντονο ύφος στο υπουργικό συμβούλιο πως αυτός είναι που αποφασίζει για τα θέματα του υπουργείου του, απαντώντας στην κριτική που δέχτηκε από τη Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου για το ΕΣΥ.

5. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος έβγαλε ανακοίνωση όπου «καρφώνει» τον Φίλιππο Πετσάλνικο, λέγοντας πως δεν είναι «έγκυρο» το Γραφείο Προϋπολογισμού που εκτόξευε το χρέος...

6. Ο Χάρης Καστανίδης παρενέβη στο θέμα με τις ΜΚΟ και τα έβαλε με τον Γιάννη Κουτρουμάνη, επισημαίνοντας πως οι οργανώσεις αυτές δεν είναι για προσλήψεις είναι για άλλη δουλειά.

Μουρμούρες στην Κ.Ο.

Το «Π» μίλησε με πολλούς βουλευτές για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στην κυβέρνηση, με τους περισσότερους να επισημαίνουν πως το κυβερνητικό καράβι είναι σε μπόρα και φταίνε οι... αξιωματικοί και όχι οι κωπηλάτες!

Τόνιζαν ακόμη τα εξής:

Ο Γιώργος Παπανδρέου έχει μείνει πολιτικά μόνος, την ίδια ώρα που οι συνεργάτες του είτε απομακρύνθηκαν, είτε έφυγαν από το καράβι, είτε μεταπήδησαν σε άλλα στρατόπεδα δελφίνων, που το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουν αποκτήσει δυναμική (π.χ. Άννα Διαμαντοπούλου).

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός, που έχει πέσει σε «τροϊκανικό» λήθαργο, παρουσιάζει «διαλυτικά» φαινόμενα και κανείς δεν μπορεί να τον «επαναφέρει» για να βάλει μια τάξη στα του οίκου του, αυτά που δημιούργησε ο ίδιος από το 2007 και μετά τη μάχη με τον Ευάγγελο Βενιζέλο.

Δεν είναι τυχαίο πως π.χ. σιωπά σε αλλεπάλληλα επεισόδια υπουργών που τον εκθέτουν στην κοινή γνώμη ανεπανόρθωτα και το χειρότερο είναι πως γίνεται «καραμέλα» και στα τηλεπαράθυρα κάθε βράδυ.

Και το πιο σημαντικό: Υπουργοί, έχουν ήδη αρχίσει να προβάρουν... δακτυλίδια...

Το ΠΑΣΟΚ ανοίγει πόλεμο και με τα... κανάλια

Με τίτλο «Οι κήρυκες της μιζέριας» το ΠΑΣΟΚ την Πέμπτη αργά το βράδυ και με στόχο να «περάσουν» την είδηση και στα κυριακάτικα έντυπα, έβγαλε non paper ασκώντας δριμεία κριτική σε όσα λέγονται για την κυβέρνηση στον τομέα της Οικονομίας. Παράλληλα, στο κίνημα βάζουν «ταφόπλακα» και στη συναίνεση με τη Νέα Δημοκρατία, κατηγορώντας στελέχη της που έχουν ταυτιστεί με τον Κώστα Καραμανλή, λέγοντας πως θα έπρεπε να είχαν εξαφανιστεί από προσώπου γης!

Χαρακτηριστικό είναι το απόσπασμα: «Νάτοι πάλι. Οι κήρυκες της μιζέριας. Το τροπάρι γνωστό: ''Απέτυχε το πρόγραμμα'', ''απέτυχε η κυβέρνηση'', ''απέτυχε η χώρα'', ''όλα στον βρόντο''. Οι λύσεις πάντα στο τσεπάκι τους: ''Χρειάζεται νέο μίγμα πολιτικής'', ''χρειάζεται ανάπτυξη'', ''χρειάζεται αύξηση της απασχόλησης'' και άλλα τέτοια ωραία και καθόλου, μα καθόλου τετριμμένα λόγια. Οι βασικοί κήρυκες της μιζέριας είναι η κατηγορία των ''πρώην κυβερνητικών''. Πρόκειται για στελέχη της προηγούμενης κυβέρνησης, που κανονικά θα είχαν εξαφανιστεί από προσώπου γης μετά από αυτά που έκαναν στη χώρα, αν δεν υπήρχε η σημερινή κυβέρνηση μαζί με τους πολίτες να σηκώσουν τον σταυρό και να μην αφήσουν τη χώρα να χρεοκοπήσει. Εδώ και μήνες, επαναλαμβάνουν τη λέξη ''αποτυχία'' στις 9 από τις 10 φράσεις που εκστομίζουν. Αν φυσικά είχαμε όντως αποτύχει, η χώρα θα είχε ήδη χρεοκοπήσει και δεν θα είχαν καν την ευκαιρία σήμερα να μιλάνε για αποτυχία. Αλλά αυτά είναι ψιλά γράμματα για αυτούς».

Και στη συνέχεια παραθέτουν τις δικές τους... αλήθειες, όταν επισημαίνουν το εξής:

Το χρέος δεν ήταν μόνο ανεξέλεγκτο, αλλά αποτελούσε και άμεση θανάσιμη απειλή για τη χώρα, όταν το έλλειμμα της χώρας είχε φτάσει τα 36 δισ. (2009).

Αν συνεχιζόταν η πολιτική της προηγούμενης κυβέρνησης, σήμερα δεν θα ανησυχούσαμε για το χρέος. Θα είχε ήδη γονατίσει οριστικά και προ πολλού τη χώρα με τραγικές συνέπειες για την ελληνική οικογένεια.

Με τις δύσκολες αποφάσεις που πήραμε το 2010 και τις θυσίες του ελληνικού λαού, μειώθηκε σε πρωτόγνωρο βαθμό το έλλειμμα (μείωση 5%), εξασφαλίσαμε 110 δισ. για να συνεχίσει να λειτουργεί το κράτος, μείναμε ζωντανοί ως χώρα και επιβραδύνθηκε η διόγκωση του χρέους.

Το χρέος θα συνεχίσει να μεγεθύνεται όσο υπάρχουν ελλείμματα. Για αυτό και είναι πρωταρχικής σημασίας το πέρασμα σε πρωτογενή πλεονάσματα.

Με τις αποφάσεις του Μαρτίου (χαμηλότερο επιτόκιο και επιμήκυνση για τα 110 δισ.) και, κυρίως, με τις ιστορικές αποφάσεις της 21ης Ιουλίου για την ελάφρυνση της συνολικής επιβάρυνσης της χώρας, το χρέος καθίσταται για πρώτη φορά διαχειρίσιμο. Αυτό λένε όλοι οι επίσημοι διεθνείς οργανισμοί.

Το ζήτημα τώρα είναι η ταχεία υλοποίηση των ιστορικών αποφάσεων της 21ης Ιουλίου. Με σκληρή διαπραγμάτευση θα πετύχουμε και αυτόν τον στόχο.

Και το non paper καταλήγει ως εξής: «Ο δρόμος δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα. Περνάμε την πιο δύσκολη περίοδο της σύγχρονης Ιστορίας μας, λάθη γίνονται, προβλήματα υπήρξαν και θα υπάρξουν. Είμαστε όμως ζωντανοί, όρθιοι ως χώρα και συνεχίζουμε. Συνεχίζουμε στον δρόμο των μεγάλων, δίκαιων ανατροπών για τη ριζική αλλαγή της χώρας. Ο μόνος δρόμος που θα μας απαλλάξει από την εξάρτηση από δάνειες δυνάμεις. Ο μόνος δρόμος που θα μας επιτρέψει να αποκαταστήσουμε τις όποιες αδικίες δημιούργησε ο επείγων χαρακτήρας κάποιων αποφάσεών μας. Ο μόνος δρόμος που θα οδηγήσει σε μια Ελλάδα που στηρίζεται στις δικές της δυνάμεις, στα δικά της πόδια».

Σκληρό ροκ και... παραιτήσεις!

Με φόντο τον... φόβο των παραιτήσεων, στο Μέγαρο Μαξίμου ανησυχούν ιδιαίτερα τα τελευταία 24ωρα, καθώς οι κόντρες στο υπουργικό συμβούλιο μετά τη «φυγή» του Χάρη Παμπούκη έχουν αυξηθεί. Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν ήδη στοχοποιημένοι υπουργοί για να πουν αντίο, βλέποντας και την κατάσταση στην Οικονομία...

Ειδικότερα, στην κυβέρνηση πονοκεφαλιάζουν να μην υπάρξει η κατάλληλη συνέχεια, δηλαδή ακόμη ένα άλλο μέλος του υπουργικού συμβουλίου που θα ανοίξει την πόρτα και θα αναχωρήσει για άλλες πολιτείες. Ιδιαίτερα, την Τρίτη, ο πονοκέφαλος ήταν έντονος μετά τη νέα κόντρα του Δημήτρη Ρέππα και του Γιάννη Ραγκούση για το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, παρά το γεγονός πως κύκλοι από τους δύο υπουργούς έλεγαν πως δεν υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο. Ωστόσο, όλα παραμένουν ρευστά και αυτό το έδειξε ο Ηλίας Μόσιαλος που με εντολή του Γιώργου Παπανδρέου βγήκε και σε ρόλο πυροσβέστη έσβησε τη φωτιά, δείχνοντας και τον πανικό στο Μέγαρο Μαξίμου...

Ειδικότερα, η νέα κόντρα του Δημήτρη Ρέππα με τον Γιάννη Ραγκούση, έχει δημιουργήσει τριγμούς στο κυβερνών κόμμα και κανείς δεν μπορεί να μιλήσει εάν κάτι ανάλογο με το επεισόδιο επαναληφθεί και τις επόμενες εβδομάδες, ειδικά π.χ. όταν οι οδηγοί ταξί θα κορυφώσουν τις αντιδράσεις του όταν θα έρθει στη Βουλή προς ψήφιση το σχέδιο νόμου για το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων.

Η κόντρα είναι από τα... παλιά και δη μετά τον ανασχηματισμό, όταν ο Ρέππας αναβαθμίστηκε και είναι ο «ισχυρός» πλέον του υπουργικού συμβουλίου και ο Ραγκούσης υποβαθμίστηκε, φεύγοντας παράλληλα και από την προεδρική αυλή. Κυβερνητικά στελέχη έλεγαν στο «Π» πως αυτή η κόντρα θα έχει... παρενέργειες και συνέχεια, επισημαίνοντας πως κάποιος από τους δύο ίσως ακολουθήσει τον δρόμο που χάραξε ο Χάρης Παμπούκης. Γιατί με τα σημερινά δεδομένα, ο ένας δεν μπορεί απλά να συμβαδίσει πολιτικά με τον άλλον.

Ωστόσο, επισήμαναν πως επικοινωνιακά το θέμα χειρίστηκε από... ερασιτέχνες και αυτό «πληρώνει» σήμερα ο Γιώργος Παπανδρέου.

Παρενέργειες και... κατασκοπεία

Η κόντρα, όμως, έχει «περάσει» και στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ με βουλευτή από την περιφέρεια να επισημαίνει πως «αν δεν μπορούν να τα βρουν οι ίδιοι, πώς περιμένουν από εμάς να ψηφίσουμε το νομοσχέδιο».

Το ίδιο κλίμα υπάρχει και στη βάση του ΠΑΣΟΚ που ρωτούν καθημερινά την Ιπποκράτους ποια είναι τα νέα... δεδομένα, όχι μόνο για τους Ραγκούση και Ρέππα αλλά και για άλλους υπουργούς που βρίσκονται στα... κάγκελα!

Η ανησυχία τους μεγαλώνει από το γεγονός πως δεν παίρνουν «καθαρές» απαντήσεις, δείχνοντας πως κάτι συμβαίνει ή ετοιμάζεται να σκάσει νέα βόμβα τις επόμενες εβδομάδες, ίσως και ημέρες.

Το βαρύ κλίμα υπάρχει και στα υπουργεία, όπου ο πρόσφατος ανασχηματισμός έφερε τριγμούς και κατήφεια, καθώς άλλα στελέχη είτε αναβαθμίστηκαν είτε υποβαθμίστηκαν, επειδή «ταιριάζουν» ή όχι με τον νέο υπουργό.

Και ειδικά στην κόντρα Ρέππα - Ραγκούση, η...κατασκοπεία είχε την τιμητικής της, με ό,τι αυτό σημαίνει όχι μόνο για τους δύο υπουργούς αλλά για τη σύνθεση του υπουργικού συμβουλίου...

Με τα σημερινά δεδομένα, όλη η κυβέρνηση –αν και λείπει ο... στιχουργός Κώστας Λαλιώτης– χορεύει σε ρυθμούς σκληρού ροκ και κανείς δεν γνωρίζει εάν αυτός ο «πολιτικός» χορός φέρει και άλλες συγκρούσεις στο κυβερνητικό στρατόπεδο.

Πάντως, αποδεικνύεται μέρα με την ημέρα πως το Μεσοπρόθεσμο είναι πλέον κακός... οιωνός! Όπως και η έλευση της τρόικας που δημιουργεί άγχος και περισσότερα νεύρα στο υπουργικό συμβούλιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου