Σάββατο 30 Απριλίου 2011

Λαβράκια έβγαλαν οι έλεγχοι στα νοσοκομεία

"Νέα σοδειά" από απίστευτες απάτες, πλήθος πλαστών συνταγών, υπερκοστολογήσεις αναλώσιμων, με ζημιά κυρίως σε νοσοκομεία και ασφαλιστικά ταμεία εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, φέρνουν στην επιφάνεια νεότερα πορίσματα από τις έρευνες των Ελεγκτών Δημόσιας Υγείας...



Εμπλέκονται προμηθευτές αναλώσιμων και μηχανολογικού εξοπλισμού νοσοκομείων, στελέχη διοικήσεων υγειονομικών μονάδων, γιατροί τόσο του ΕΣΥ όσο και των Ταμείων, όπως και ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα.



Από τον Σεπτέμβριο του 2010 μέχρι σήμερα 61 πορίσματα ελέγχου διαβιβάστηκαν στις εισαγγελικές αρχές και 21 στο Ελεγκτικό Συνέδριο, έπειτα από καταλογισμό από τους επιθεωρητές της ζημιάς του Δημοσίου.
Τα συγκεκριμένα πορίσματα, που παρουσιάζει σήμερα το «Εθνος της Κυριακής», αφορούν μονάχα ένα μέρος των ελέγχων, ενδεικτικά σε 10 νοσοκομεία της χώρας, και το περιεχόμενό τους αναλυτικά και με λεπτομέρειες θα ανακοινωθεί από το υπουργείο Υγείας τις επόμενες ημέρες.
Στη Λάρισα
Οι έλεγχοι στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας, μέχρι στιγμής, εντόπισαν οικονομική ζημιά που κρίθηκε καταλογιστέα και οφείλεται σε υπερβολικές τιμές αγοράς και ποσότητες αγγειοχειρουργικών, νευροχειρουργικών, ορθοπεδικών και άλλων υλικών, ύψους 6.832.404,79 ευρώ.
Συνεχίζεται η έρευνα για την προμήθεια και διαχείριση κυρίως λαπαροσκοπικών υλικών, εργαλείων διεγερτών νεύρων, μοσχευμάτων κ.ά. υλικών για την αντιμετώπιση ανευρυσμάτων αορτής.
Παρόμοια σκάνδαλα εντοπίστηκαν στα νοσοκομεία ΑΧΕΠΑ, Παπαγεωργίου και Παπανικολάου, που αγγίζουν τα 8 εκατ. ευρώ.
Στο Γ.Ν.Θ. Ιπποκράτειο καταλογίστηκε, μέχρι στιγμής, ζημιά 1.500.000 ευρώ και η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη για ανάδειξη, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, μεγαλύτερης οικονομικής ζημιάς.
Στο Πανεπιστημιακό Γ.Ν. Αλεξανδρούπολης εντοπίστηκαν ατασθαλίες 1.087.694 ευρώ. Επίσης, στο Γ.Ν. Λιβαδειάς ζημιά 300.000 ευρώ.
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση ενός γιατρού στο Κέντρο Υγείας Πολυκάστρου, που βρέθηκε να έχει συνταγογραφήσει πλαστές συνταγές (!) αξίας 820.000 ευρώ.
Ξεχωριστή κατηγορία κατάχρησης δημόσιου χρήματος στον χώρο της Υγείας αποτελούν οι υπεξαιρέσεις, όπως π.χ. στο ΚΕΠΕΠ Καρδίτσας υπεξαίρεση 2.278.002,25 ευρώ, στο ΤΕΠ του Γενικού Νοσοκομείου Κοζάνης 210.906,10 ευρώ και στο Γ.Ν. Μυτιλήνης 210.092,98 ευρώ.
Η Siemens...
Ξεχωριστό πεδίο έρευνας αποτέλεσε η συνεργασία της Siemens με νοσοκομεία, για την οποία εκδόθηκαν 72 πορίσματα ελέγχου για 302 συμβάσεις προμήθειας εξοπλισμού και δαπάνες συντήρησης.
Στα 72 πορίσματα για τις συνεργασίες νοσοκομείων με τη Siemens εντοπίστηκαν πλήθος περιπτώσεων με μεγάλες αποκλίσεις στις τιμές μηχανημάτων ενός νοσοκομείου από άλλο, που είχε αγοράσει ακριβώς το ίδιο μηχάνημα από τη συγκεκριμένη εταιρεία.
Ατασθαλίες εντοπίστηκαν και στις τιμές συντήρησης και ανταλλακτικών.
Το κόλπο
Μέσω offshore φούσκωναν τις τιμές
Το «πάρτι» στον χώρο της Υγείας είχε στηριχθεί στα «τρίγωνα της απάτης» που χρησιμοποιούσαν δεκάδες Ελληνες προμηθευτές, που ήδη ελέγχονται για φοροδιαφυγή και ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Εχοντας δημιουργήσει offshore εταιρείες εμπλέκονται σε «τριγωνικές διαδρομές» τιμολογίων μέσω Κύπρου και άλλων χωρών «φορολογικών Παραδείσων», με αποτέλεσμα να εκτοξεύουν στα ύψη τις τιμές των υλικών που διέθεταν στα νοσοκομεία.
Στις δραστηριότητες αυτές έχει καταγραφεί ότι «συνέπρατταν» συγκεκριμένοι Κύπριοι δικηγόροι, όπως και εξειδικευμένα δικηγορικά γραφεία χωρών όπως η Αργεντινή, οι Σεϋχέλλες, η Ιταλία και η Μεγάλη Βρετανία, συμμετέχοντας στην «αλλοίωση» των στοιχείων από τα πρώτα στα δεύτερα και στα τρίτα τιμολόγια!
Και μέσα από τα νοσοκομεία επιτήδειοι γιατροί, η «μαφία με τις άσπρες μπλούζες», επιδόθηκαν για χρόνια με ζήλο στην τεχνητή ζήτηση και κατανάλωση, κυρίως σε χειρουργεία, αχρείαστων πανάκριβων υλικών, ανεβάζοντας στα ύψη και τον τζίρο των προμηθευτών...
ΡΕΚΟΡ ΓΙΑΤΡΟΥ
Συνταγές 2.806, όλες πλαστές!!
Στους ελέγχους των ερευνητών Δημόσιας Υγείας στα ασφαλιστικά ταμεία βρέθηκε νέα περίπτωση γιατρού που από το σύνολο των 2.806 συνταγών που εξέδωσε ήταν πλαστές το... 100%!! Συγκεκριμένα, η εν λόγω γιατρός του ΟΠΑΔ χρησιμοποίησε 59 πλαστές υπογραφές-σφραγίδες γιατρών -μεταξύ των οποίων και 3 συναδέλφων της που έχουν προ πολλού αποβιώσει- για συνταγές που αντιπροσωπεύουν το ποσό των 241.957,53 ευρώ.
Αλλος γιατρός του ίδιου Ταμείου από το σύνολο των 3.059 συνταγών, που αντιπροσωπεύουν ποσό 244.311,10 ευρώ, είχε και 31 γνήσιες. Οι υπόλοιπες 3.028 ήταν πλαστές. Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά την επιθεώρηση των ελεγκτών Δημόσιας Υγείας στον ΟΠΑΔ του Πειραιά διαπιστώθηκε ότι είχε καταστραφεί πλήρως το τμήμα του αρχείου της υπηρεσίας που αφορούσε στη δραστηριότητα τεσσάρων γυναικών ιατρών του Ταμείου. Επίσης βρέθηκαν σκισμένες με αφαιρεμένα φύλλα συγκεντρωτικές καταστάσεις ιατρικών πράξεων από το αρχείο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου