Σάββατο 30 Απριλίου 2011

Σπασμωδικές κινήσεις κατά της Συρίας

Σε συμφωνία για την επιβολή κυρώσεων κατά της Συρίας προχώρησαν και οι 27 πρέσβεις των χωρών της ΕΕ, παρουσία της επικεφαλής επί θεμάτων Εξωτερικής Πολιτικής της Ένωσης Κάθριν Άστον...Η απόφαση περιλαμβάνει εμπάργκο στην πώληση όπλων και πολεμικού τεχνολογικού εξοπλισμού στη Συρία, ενώ τις επόμενες ημέρες θα εξετασθεί και το ενδεχόμενο έκδοσης ταξιδιωτικής οδηγίας και η απαγόρευση μετακινήσεων εντός των ευρωπαϊκών συνόρων.

Λίγες ώρες νωρίτερα ο Λευκός Οίκος είχε επίσης αποφασίσει την επιβολή «στοχευμένων» κυρώσεων κατά του καθεστώτος, καλώντας με ανακοίνωση τον πρόεδρο της χώρας Μπασάρ αλ-Άσαντ, «να αλλάξει πορεία τώρα».

Τα μέτρα περιλαμβάνουν προσωρινή δέσμευση των καταθέσεων της προεδρικής οικογένειας αλλά και κρατικών αξιωματούχων.

«Η απαράδεκτη συμπεριφορά της κυβέρνησης της Συρίας εις βάρος του λαού της, δικαιολογεί απόλυτα την ισχυρή διεθνή κινητοποίηση και αντίδραση», αναφέρει η ανακοίνωση.

Οι «στοχευμένες» οικονομικές κυρώσεις έχουν ληφθεί εις βάρος του Μάχερ αλ Άσαντ, του νεότερου αδελφού του προέδρου της Συρίας που διοικεί την 4η Θωρακισμένη Μεραρχία, που θεωρείται υπεύθυνη για την πολιορκία και τις σφαγές των διαδηλωτών στην πόλη Ντεράα., του Αλί Μαμλούκ, επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών και του Άτεφ Νατζίμπ ενός πρώην στελέχους των υπηρεσιών πληροφοριών για τη νότια επαρχία Ντεράα.

Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον ζήτησε από τον πρόεδρο της Συρίας την «άμεση» διακοπή της βίας και των «λυπηρών ενεργειών τις οποίες υιοθετεί η συριακή κυβέρνηση εναντίον του λαού της».

Από την πλευρά του το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ ψήφισε χθες απόφαση που ζητεί την επείγουσα αποστολή στη Συρία ομάδας εμπειρογνωμόνων για να εξετάσει τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ανούσιες οι κυρώσεις

Υπενθυμίζεται ότι οι κυρώσεις κατά της Συρίας, και η επιβολή εμπάργκο διαρκεί εδώ και αρκετά χρόνια.

Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν υιοθετήσει από το 2008 το εμπάργκο των Ηνωμένων Εθνών που σύστηνε τον περιορισμό της πώλησης των λεγόμενων προϊόντων διπλής χρήσης, δηλαδή υλικών που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για στρατιωτικές εφαρμογές. Το εμπάργκο αφορούσε την Συρία και το Ιράν. Ωστόσο, μέχρι σήμερα το μέτρο δεν φαίνεται να επέφερε ικανοποιητικά αποτελέσματα.

Πολλές χώρες είχαν επιβάλλει και «διπλωματικό εμπάργκο» στη Δαμασκό, μετά τη δολοφονία του πρώην πρωθυπουργού του Λιβάνου Ραφίκ Χαρίρι το 2005.

Συνεχίζονται οι συγκρούσεις

Τους 62 έφτασαν οι νεκροί διαδηλωτές, από τα πυρά των δυνάμεων ασφαλείας σε διάφορες πόλεις της Συρίας.

Μόνο στην πόλη Ραστάν στρατιωτικοί, εκπρόσωποι των μυστικών υπηρεσιών και ένοπλοι πιστοί στον πρόεδρο Μπασάρ Αλ Ασαντ άνοιξαν πυρ κατά διαδηλωτών που φώναζαν συνθήματα κατά του προέδρου και σκότωσαν 13 πολίτες και τραυματίζοντας σοβαρά και άλλους 45.

Ανάλογες ήταν οι εικόνες και σε άλλες μεγάλες πόλεις της Συρίας.

Τουλάχιστον 50 μέλη του κυβερνώντος κόμματος Μπάαθ στην πόλη Ραστάν, ένα από τα προπύργια της λαϊκής εξέγερσης, η οποία πολιορκείται από τις δυνάμεις ασφαλείας, παραιτήθηκαν από τα αξιώματά τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, όταν η παραίτηση των 50 στελεχών ανακοινωνόταν δημόσια κατά τη διάρκεια διαδήλωσης στην πόλη, άντρες της μυστικής αστυνομίας και οπλοφόροι πιστοί στον Μπασάρ αλ-Άσαντ, άνοιξαν πυρ κατά του πλήθους σκοτώνοντας 13 από τους συγκεντρωμένους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου