Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2011

Aυτόφωρο και ποινές φυλάκισης για τους φοροφυγάδες...

... ΦΕΡΝΕΙ ΤΟ ΝΕΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
Αυστηρό νομοθετικό πλαίσιο για όσους φοροδιαφεύγουν προβλέπει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, που παρουσίασε την Τρίτη στο Υπουργικό Συμβούλιο, ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου. Το νομοσχέδιο έχει προκαλέσει ήδη τις αντιδράσεις της τρόικας, που εκτιμά ότι υπάρχει καθυστέρηση, ενώ διαφορετικές απόψεις για διατάξεις του ακούστηκαν και στο υπουργικό συμβούλιο. Οι περισσότερες αιχμές υπήρξαν για το θέμα του αυτοφώρου σε όσους δεν αποδίδουν ΦΠΑ και άλλους φόρους, με πολλούς υπουργούς να ρωτούν τον κ. Παπακωνσταντίνου αν το ζητούμενο είναι να μαζευτούν οι φόροι ή να κλειστούν σε φυλακές πολίτες. Έτσι η τελική διατύπωση των ρυθμίσεων του νομοσχεδίου, ιδιαίτερα σε ό, τι αφορά τις ποινές για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής θα προκύψει μετά από...
 
στενή συνεργασία με τον υπουργό Δικαιοσύνης.
Μάλιστα ήδη από τη συνεδρίαση του υπουργικού ο κ. Καστανίδης τόνισε ότι δεν μπορεί οι ποινές να επιβάλλονται οριζόντια, καθώς και ότι η διαδικασία του αυτοφώρου θα πρέπει να ισχύει για κάποια ποσά και πάνω.

Τα μέτρα κατά της φοροδιαφυγής
Κατά τα άλλα, το νομοσχέδιο προβλέπει ότι με προσαγωγή στο αυτόφωρο, ακόμα και προφυλάκιση, θα βρίσκονται αντιμέτωποι όσοι δεν αποδίδουν ΦΠΑ και άλλους παρακρατημένους φόρους, καθώς και όσοι έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη κάποιων κατηγοριών. Μάλιστα τα αδικήματα αυτά από στιγμιαία, που ήταν μέχρι σήμερα, μετατρέπονται σε διαρκή.
Αυτόφωρο και ποινές φυλάκισης, ανάλογα με το ύψος της οφειλής, θα αντιμετωπίζουν και όσοι καθυστερούν να πληρώσουν τα χρέη τους προς το Δημόσιο για διάστημα πάνω από 4 μήνες.
Αναλυτικά το νομοσχέδιο προβλέπει ότι η μη καταβολή βεβαιωμένων χρεών προς το δημόσιο, 4 μήνες μετά τη λήξη της προθεσμίας, θα τιμωρείται με ποινή φυλάκισης έως 4 μήνες, αν το συνολικό χρέος υπερβαίνει τα 5.000 ευρώ.
Η ποινή φυλάκισης θα είναι 1 έτος για χρέος από 10.000 μέχρι 50.000 ευρώ και θα φτάνει τα δέκα χρόνια αν το ποσό ξεπερνά τα 150.000 ευρώ. Όλες αυτές οι πράξεις θα μπορούν να κριθούν ατιμώρητη (χωρίς ποινή) αν το ποσό εξοφληθεί μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης.
Στα μέτρα κατά της φοροδιαφυγής περιλαμβάνονται επίσης η απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και η απαγόρευση αναστολής της ποινής ή μετατροπής της σε περίπτωση δικαστικής διαφοράς, αν πρώτα ο φορολογούμενος δεν καταβάλει τις οφειλές του στο Δημόσιο.
Με τις νέες ρυθμίσεις του νομοσχεδίου αυξάνει από 25% στο 50% η προκαταβολή για να υπάρχει η δυνατότητα προσφυγής στα διοικητικά δικαστήρια, ενώ καθιερώνεται η φοροκάρτα για τη συλλογή αποδείξεων. Η φοροκάρτα θα είναι ηλεκτρονική, προαιρετική και ανώνυμη.
Προβλέπεται επίσης ότι θα δημοσιοποιούνται τα ονόματα όσων έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη στο Δημόσιο, άνω των 150.000 ευρώ, και καθυστερούν να τα καταβάλλουν για πάνω από ένα χρόνο, καθώς και όσων εκδίδουν πλαστά και εικονικά τιμολόγια.
Για την καταβολή του ΦΠΑ από τις μεγάλες επιχειρήσεις προβλέπεται ότι θα μπορεί να γίνεται τμηματικά, σε τρεις δόσεις, αλλά με τις ανάλογες προσαυξήσεις. Καμία δόση ωστόσο δεν θα μπορεί να είναι μικρότερη των 300 ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου