Τρίτη 21 Δεκεμβρίου 2010

2010: Η φονικότερη χρονιά μιας ολόκληρης γενιάς!

... ΑΠΟ ΠΛΕΥΡΑΣ ΦΥΣΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΩΝ
Με κύριο χαρακτηριστικό τους σεισμούς, το 2010 αναμφίβολα ήταν η πιο φονική χρονιά από πλευράς φυσικών καταστροφών εδώ και μια ολόκληρη γενιά. Η φύση σκότωσε φέτος 250.000 ανθρώπους συνολικά, περισσότερους απ΄ ότι οι τρομοκράτες τα τελευταία 40 χρόνια. Είκοσι σεισμοί μεγαλύτεροι των 7 Ρίχτερ έγιναν φέτος τη στιγμή που ο μέσος αριθμός τους ετησίως δεν ξεπερνά τους 16. Η χειρότερη φυσική καταστροφή του έτους ήταν ο καταστροφικός σεισμός στην Αϊτή τον περασμένο Ιανουάριο, εξαιτίας του οποίου έχασαν τη ζωή τους...

220.000 άνθρωποι.
Ακολούθησε η Χιλή μόλις ένα μήνα αργότερα με ένα σεισμό ισχυρότερο έως και 500 φορές. Ωστόσο τα θύματα δεν ξεπερνούσαν τους 1.000 νεκρούς αφού η χώρα διαθέτει συγκριτικά καλύτερες υποδομές. Το καλοκαίρι ο ρωσικός καύσωνας και οι πλημμύρες στο Πακιστάν που απλώθηκαν σε έκταση 161.000 τετ. χιλ. σκότωσαν συνολικά 17.000 άτομα- όσα δηλαδή είναι τα θύματα των αεροπορικών δυστυχημάτων τα τελευταία 15 χρόνια.
Στα ακραία και φονικά φαινόμενα που σημάδεψαν το 2010 πρέπει να συμπεριλάβουμε και τις πρωτοφανείς χιονοπτώσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Ρωσία και την Κίνα, το ρεκόρ υψηλής θερμοκρασίας (54 βαθμοί Κελσίου) στο Πακιστάν το Μάιο, την έκρηξη του ηφαιστείου στην Ισλανδία που σκόρπισε τέφρα στο βόρειο ημισφαίριο, αλλά και το πέρασμα ενός ανεμοστρόβιλου από τη Νέα Υόρκη, κάτι που είναι εξαιρετικά σπάνιο για την αμερικανική μητρόπολη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου