Σάββατο 31 Ιουλίου 2010

Μια χώρα σε «μπάντζι τζάμπινγκ»

αναδημοσίευση άρθρου
από την εφημερίδα: FINANCIAL TIMES

ΟΙ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ κυβέρνησης «θυμίζουν «μπάντζι τζάμπινγκ». Αισθάνεσαι ωραία αλλά έρχεται η στιγμή που δεν ξέρεις αν θα χτυπήσεις στο έδαφος ή θα ξανασηκωθείς στον αέρα». Η γλαφυρή διατύπωση Ελληνα αξιωματούχου, που επιχειρεί να δείξει ότι κάθε βήμα της κυβέρνησης γίνεται πάνω σε τεντωμένο σχοινί, περιλαμβάνεται σε ολοσέλιδο δημοσίευμα των Financial Times με το οποίο επιχειρείται η ανατομία της Ελλάδας σήμερα.

ΟΙ F.Τ. ΠΕΡΙΓΡΑΦΟΥΝ ΤΟΝ αγώνα που δίνει η κυβέρνηση για τη δρομολόγηση των μεταρρυθμίσεων και όλων των αλλαγών που απαιτούνται για τον εκσυγχρονισμό του κράτους, ως «μαραθώνιο ταχύτητας». Η εφημερίδα παρουσιάζει εξαντλητικά όλα τα μέτρα τα οποία έχουν ληφθεί από την ελληνική κυβέρνηση -κυρίως κατ' απαίτηση της τρόικας- και μέσα από συνεντεύξεις και πλούσιο ρεπορτάζ (απεργίες, φορτηγατζήδες, καύσιμα κ.ά.) δίνει στο διεθνές κοινό μια σαφή εικόνα των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η σημερινή Ελλάδα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΑΝΑΔΕΙΚΝΥΕΙ ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ότι με τους ανθρώπους της τρόικας «να μπαινοβγαίνουν για εποπτεία», δεν αποκλείεται να δημιουργηθεί η αίσθηση ότι η Ελλάδα είναι «ημι-προτεκτοράτο». Ομως στο βάθος, παρά το γεγονός ότι τα τεστ «που θα δοκιμάσουν την πολιτική βούληση είναι μπροστά» και δεν θα είναι εύκολα, «υπάρχουν ψήγματα πίστης ότι... η χώρα ίσως μόλις αρχίζει να γίνεται διαφορετική». Προς το καλύτερο.

«ΧΑΟΣ» ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΤΩΝ ΑΠΕΡΓΙΩΝ
, με αφορμή τώρα αυτήν των ιδιοκτητών φορτηγών, περιγράφει σε δημοσίευμά της και η εφημερίδα Guardian, δίνοντας βάρος ειδικά στην ταλαιπωρία χιλιάδων Βρετανών τουριστών. Θυμίζει ειδικότερα ότι κάθε χρόνο επισκέπτονται την Ελλάδα περίπου 3 εκατ. Βρετανοί, η πολυπληθέστερη ομάδα τουριστών μαζί με τους Γερμανούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου