Τρίτη 29 Ιουνίου 2010

Ειδική δασμολόγηση στις γερμανικές τράπεζες

Την επιβολή ειδικού φόρου στις γερμανικές τράπεζες, ο οποίος θα υπολογίζεται με βάση τους ισολογισμούς τους και ο οποίος δεν θα ξεπερνά το 15% των ετήσιων εσόδων τους, προβλέπει σχετικό νομοσχέδιο που επεξεργάσθηκε το υπουργείο Οικονομικών...



Το νομοσχέδιο που θα αποτελέσει αντικείμενο διαβούλευσης με τα άλλα συναρμόδια υπουργεία μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα εξετασθεί στα τέλη Αυγούστου από το υπουργικό συμβούλιο και θα τεθεί σε ισχύ από τις 31 Δεκεμβρίου 2010.



Η επιβολή του δασμού αυτού, του οποίου η Γερμανία υπήρξε ένθερμος υποστηρικτής κατά τη Σύνοδο της G20 στον Καναδά, θα είναι σταδιακή και θα μεταβάλλεται ανάλογα με το φορολογητέο σύνολο, ήτοι το σύνολο του προϋπολογισμού των ιδρυμάτων μείον τις καταθέσεις των πελατών και το μετοχικό κεφάλαιο.



Για ποσό που ανέρχεται έως τα 10 δισ. ευρώ ο φόρος θα είναι 0,02%. Ο φόρος θα ανέρχεται στο 0,03% για ποσά από 10 έως 100 δισ. ευρώ και για τα μεγάλα ιδρύματα, για τα οποία η βάση υπολογισμού θα ξεπερνά τα 100 δισ., ο ειδικός δασμός θα ανέρχεται στο 0,04%. Επιπλέον, θα φορολογείται ο όγκος των παράγωγων προϊόντων χαρτοφυλακίου έως 0,00015%.



Σύμφωνα με το κείμενο του νομοσχεδίου που εξασφάλισε το Γαλλικό Πρακτορείο, το ύψος της φορολογίας δεν θα μπορεί να ξεπερνά το 15% των τελευταίων δημοσιευμένων καθαρών ετησίων κερδών των ιδρυμάτων αυτών. Ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκαγνκ Σόιμπλε είχε ανακοινώσει ενδεικτικά έσοδα 1,2 δισ. ευρώ καθ’ έτος από την εφαρμογή αυτής της ειδικής δασμολόγησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου