Σύμφωνα μ΄ αυτές η αμυντική συνεργασία των δύο χωρών ήταν από τα κυρίαρχα ζητήματα της συνάντησης Πούτιν-Ερντογάν και ανάμεσα στα θέματα που συζητήθηκαν ήταν και η προμήθεια ρωσικών αντιπυραυλικών συστημάτων S-400!
Δεν είναι η πρώτη φορά που η Τουρκία κινείται “παράδοξα” σε σχέση με ότι πιστεύει το ΝΑΤΟ,για την επιλογή του αντιπυραυλικού της συστήματος.Ως γνωστόν στον διαγωνισμό που είχαν κάνει η επιλογή ήταν υπέρ του κινεζικού συστήματος,αλλά απόφαση οριστική δεν ελήφθη ποτέ.
Η συνεργασία της Τουρκίας με τη Ρωσία στην αμυντική βιομηχανία ήταν ένα από τα κύρια σημεία της ημερήσιας διάταξης στη συνάντηση της Αγίας Πετρούπολης,γράφουν οι Τούρκοι δημοσιογράφοι.
“Πρέπει να συνεργαστούμε με άλλους εταίρους για την αγορά και την πώληση οπλικών συστημάτων, επειδή υπάρχουν σύμμαχοι του ΝΑΤΟ που αρνούνται να μας πουλήσουν συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας ή να μοιράζονται πληροφορίες μαζί μας. Θα ενεργήσουμε σύμφωνα με την εθνική μας ασφάλεια», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Mevlüt Çavuşoğlu στις 15 Αυγούστου στο συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Bild, υπογραμμίζοντας ότι η Τουρκία είναι ένας από τους μεγαλύτερους υποστηρικτές του ΝΑΤΟ και η χώρα δεν έχει καμία πρόθεση να φύγει από τη Συμμαχία.
Την ίδια ημέρα όμως η Akşam ανέφερε ότι οι τουρκικές αντιπροσωπείες συζήτησαν τις λεπτομέρειες της αγοράς και της μεταφοράς τεχνολογίας και συμπαραγωγής του συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας μεγάλου βεληνεκούς S-400!
“Η συμπαραγωγή του συστήματος S-400 μπορεί να διαρκέσει χρόνια, και οι πηγές μου επιβεβαίωσαν ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να στείλει μια συστοιχία πυραύλων στην Τουρκία μόλις φτάσουμε σε συμφωνία,” γράφει ο δημοσιογράφος Μ.Gurer στην εφημερίδα Sabah.
Ακαδημαϊκοί και εμπειρογνώμονες της αμυντικής βιομηχανίας πιστεύουν ότι μια τέτοια απόφαση θα μπορούσε να δημιουργήσει νέα ένταση με το ΝΑΤΟ. Απαντώντας σε ερώτηση για το αν η αγορά του ρωσικού συστήματος επηρεάζει τις σχέσεις Τουρκίας-ΝΑΤΟ , ο καθηγητής Δρ Μουσταφά Kibaroğlu από το Πανεπιστήμιο στην Κωνσταντινούπολη, δήλωσε ότι αν η Τουρκία αποφασίσει να αγοράσει το ρωσικό σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας, η αντίδραση από το ΝΑΤΟ κατά πάσα πιθανότητα θα είναι παρόμοια με τις αντιδράσεις στις διαπραγματεύσεις της Τουρκίας με την κινεζική εταιρεία πριν από μερικά χρόνια.
Πηγή: militaire.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου