Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2014

Ο ΓΑΠ δηλώνει «παρών» και μάχιμος! (ΦΩΤΟ)

Αναζωπύρωσε τα σενάρια περί επιστροφής του στην πολιτική σκηνή

«Λένε εξαφανίστηκα, έφυγα. Είμαι πάντα εδώ». Το μήνυμα που έστειλε ο Γιώργος Παπανδρέου χθες μιλώντας σε εκδήλωση των αποφοίτων του Χάρβαρντ στην Αίγλη, ήταν σαφές...

Αναζοπυρώνοντας σενάρια περί επιστροφής του στην κεντρική πολιτική σκηνή, ο πρώην πρωθυπουργός έσπευσε να απαντήσει με νόημα ακόμη και στην ερώτηση… αν θα αποδεχόταν πρόταση του Αντώνη Σαμαρά και του Αλέξη Τσίπρα να είναι υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας! Προφανώς πρόκειται για ένα ανύπαρκτο ενδεχόμενο, ωστόσο, ο Γιώργος Παπανδρέου είπε: «Δεν είμαι και πολύ «του πρωτοκόλλου». Θέλω να αισθάνομαι μαχητής και αυτό θα συνεχίσω να είμαι».
 Για τις ΜΚΟ
Ο Γιώργος Παπανδρέου υπεραμύνθηκε των κινήσεων του ως υπουργός Εξωτερικών σχετικά με τις ΜΚΟ μετά το σκάνδαλο με την οργάνωση για τις αποναρκοθετήσεις. Μάλιστα έσπευσε να επισημάνει ότι παρόμοια προβλήματα με απάτες των ΜΚΟ, εμφανίζονται σε όλες τις χώρες και υπογράμμισε ότι αυτό που έχει σημασία είναι να αντιμετωπίζονται όταν εμφανίζονται.
Ο πρώην Πρωθυπουργός τόνισε ότι επί δικής του κυβέρνησης δημιουργήθηκε το νομικό πλαίσιο, ώστε να μπορεί να κινείται η Δικαιοσύνη και να διερευνά παρόμοιες υποθέσεις, όπως ζήτησε και τη διερεύνηση της υπόθεσης ΜΚΟ που αναλάμβανε προγράμματα αποναρκοθέτησης.
Ακόμη, ανέφερε ότι ως υπουργός Εξωτερικών, αποφάσισε να φτιάξει ένα πλαίσιο λειτουργίας, με το μητρώο, τον έλεγχο από τη Βουλή των πεπραγμένων των ΜΚΟ κ.λπ., ενώ ανέφερε ότι ενδεχομένως το πλαίσιο να έπρεπε να είναι πιο αυστηρό.
Επιπλέον, σημείωσε ότι η δαιμονοποίηση των όλων των ΜΚΟ, μπορεί να είναι καταστροφική για τη χώρα. Όπως υποστήριξε, οι ΜΚΟ έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στις σχέσεις της Ελλάδας και ανέφερε μάλιστα το παράδειγμα της «διπλωματίας των πολιτών» που βοήθησε στην εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων και στη δημιουργία προσβάσεων της χώρας στα Βαλκάνια και τη Μέση Ανατολή. Καταλήγοντας υπογράμμισε πως όταν υπάρχουν ατασθαλίες, η Δικαιοσύνη πρέπει να ενεργεί, όπως κάνει στη συγκεκριμένη περίπτωση.
Δεν γνώριζα το πραγματικό πρόβλημα με το έλλειμμα
Ο Παπανδρέου ρωτήθηκε ακόμη γιατί δεν κινήθηκε γρηγορότερα, ως Πρωθυπουργός, αφού γνώριζε το πρόβλημα με το έλλειμμα. «Μακάρι να γνώριζα το πραγματικό πρόβλημα» απάντησε και επανέλαβε ότι προεκλογικά, το 2009, ο Προβόπουλος τού είχε πει ότι μπορεί να φθάσει το 10%, ότι είχε ρωτήσει τον Κ. Καραμανλή στο προεκλογικό ντιμπέιτ για το ύψος του ελλείμματος χωρίς να πάρει απάντηση και ότι η κυβέρνηση Καραμανλή ενημέρωσε επίσημα τις Βρυξέλλες, δύο μέρες πριν τις εκλογές, ότι θα ήταν 6,5%.
Αναρωτήθηκε δε αν την ευθύνη για τη μη ενημέρωση του ελληνικού λαού είχε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ή η τότε κυβέρνηση, όπως και το ΔΝΤ και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή που γνώριζαν.
Απαντώντας σε άλλη ερώτηση υποστήριξε ότι θα μπορούσε να αποσοβηθεί το πρόβλημα της Ελλάδας ή να μειωθεί η ένταση της κρίσης, αν η ΕΚΤ δεχόταν να εγγυηθεί τα ελληνικά ομόλογα, αλλά δεν το ήθελε ούτε εκείνη ούτε η Γερμανία.
Ο πρώην Πρωθυπουργός ρωτήθηκε ακόμη γιατί δεν ζήτησε αυξημένη πλειοψηφία 180 ψήφων στη Βουλή και ανέλαβε μόνος του την ευθύνη να ψηφίσει το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής - ένα θέμα που θέτει συχνά στις κομματικές του ομιλίες και ο νυν πρόεδρος του ΠΑΣΟΚΕυάγγελος Βενιζέλος. Ο Παπανδρέου είπε ότι είχε επαφές με τη Ν.Δ. η οποία δεν ήθελε να ψηφίσει και αναφέρθηκε στο ρίσκο που θα αναλάμβανε. Σε αυτή την περίπτωση, ανέφερε, η Ν.Δ. θα μπορούσε να πει ότι το πρόγραμμα δεν ψηφίστηκε, διότι δεν υπήρξε η αυξημένη πλειοψηφία που ζητήθηκε από τη Βουλή. Σε μια τέτοια εξέλιξη, σύμφωνα με τον Παπανδρέου, και η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα το αναγνώριζε ως νομίμως ψηφισθέν.
Υποστήριξε ότι τα περιθώρια ήταν ασφυκτικά, καθώς το πρόγραμμα έπρεπε να ψηφιστεί Παρασκευή και τη Δευτέρα να γίνει εκταμίευση για την πληρωμή ομολόγων 8 δισ. ευρώ. Κάλεσε ακόμη τους παρισταμένους να σκεφτούν οι ίδιοι τι θα έκαναν αν βρίσκονταν στη θέση του, ενώ, όπως, επίσης, αντί να ρωτούν τον ίδιο γιατί δεν ζήτησε αυξημένη πλειοψηφία, να ρωτήσουν τη Ν.Δ. γιατί η ίδια, από μόνη της, δεν προσφέρθηκε να ψηφίσει το πρόγραμμα.
«Το λάθος που έκανα; Έπρεπε να προχωρήσω στο δημοψήφισμα»
Ο πρώην Πρωθυπουργός επέμεινε τέλος στην επιλογή του δημοψηφίσματος. Ερωτηθείς τέλος ποιο ήταν το λάθος του που θα ήθελε να διορθώσει, απάντησε αν θα ήθελε κάτι να είχε γίνει διαφορετικά, θα ήταν να μπορούσε να περάσει το δημοψήφισμα, εκφράζοντας την πίστη ότι ο ελληνικός λαός θα ψήφιζε «ΝΑΙ». Έτσι, τόνισε, θα είχε κοπεί και η μακρά συζήτηση για το αν η Ελλάδα μένει στο ευρώ ή φεύγει, που τόσο ταλαιπώρησε τη χώρα.
παπανδρέου
παπανδρέου
παπανδρέου
Πηγή: fosphotos.com/Angeliki Panagiotou

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου