Δευτέρα 8 Απριλίου 2013

Επίθεση της Τουρκίας στα ενεργειακά αποθέματα


ενεργειακά-αποθέματαΤου Χρήστου Καπούτση
ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ                                      Το «Μεγάλο Παιχνίδι»  στην Ανατολική Μεσόγειο, μόλις άρχισε… Στο επίκεντρο η εκμετάλλευση του υποθαλάσσιου ορυκτού πλούτου , αλλά και η ασφάλεια των θαλασσίων οδών και των αγωγών μεταφοράς της ενέργειας...

Η Ελλάδα και η Κύπρος, θα πρέπει να συγκροτήσουν μια πολύ-πρισματική και ταυτόχρονα συνεκτική ενεργειακή πολιτική, ώστε να αξιολογηθούν ως σοβαροί παίχτες στην «ενεργειακή σκακιέρα».  Αν αυτό δεν συμβεί,  τότε,  ελλοχεύει ο κίνδυνος δραματικής υποβάθμισης του γεωπολιτικού ρόλου τους Ελληνισμού (Ελλάδα- Κύπρος),  με συνέπεια αναπόφευκτη τη μη αναστρέψιμη συρρίκνωση Εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων μας.
Ελλάδα και Κύπρος,  αποδεδειγμένα διαθέτουν εντός των ορίων της ΑΟΖ , πλούσια κοιτάσματα υδρογονανθράκων, που η  αξιοποίησή τους, θα αναβαθμίσει τον γεωπολιτικό τους ρόλο και θα τους προσδώσει πολιτική ισχύ και πλούτο.
Όμως,  αυτή την ευνοϊκή προοπτική για τον Ελληνισμό, επιχειρούν να υπονομεύσουν, για διαφορετικούς λόγους, οι μεγάλοι «παίχτες» της περιοχής, η Γερμανία, οι ΗΠΑ και κυρίως η Τουρκία.
Η «μνημονιακή» Ελλάδα και η μετατροπή της Κυπριακής Δημοκρατίας σε αποικία χρέους, εκλαμβάνεται από την ισλαμική Κυβέρνηση Τ.Ερντογάν, ως η «χρυσή ευκαιρία»,  για την προώθηση των διαχρονικών επεκτατικών  σχεδίων της τουρκικής εξαναγκαστικής διπλωματίας   σε Θράκη, Αιγαίο και Κύπρο. Η Τουρκία, αξιώνει συνεκμετάλλευση στο Αιγαίο και τη «μερίδα του Λέοντος»,  από το φυσικό αέριο της Κυπριακής ΑΟΖ.
Σημαντικός παράγοντας των γεωπολιτικών  εξελίξεων θα είναι και η πλήρης ανατροπή της σχετικής στρατιωτικής ισορροπίας Ελλάδος και Τουρκίας. Η ΤΡΟΙΚΑ επέβαλε δραστικές περικοπές στις δαπάνες για την Άμυνα, με αποτέλεσμα οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις να μην βρίσκονται στο «ζενίθ»  της μαχητικής τους ισχύος. Η Τουρκία,  την ίδια ώρα, υλοποιεί ένα από τα μεγαλύτερα και δαπανηρότερα εξοπλιστικά της  προγράμματα, αναβαθμίζοντας πολύ σημαντικά την στρατιωτική της ισχύ.
Επίσης,  είναι πλέον κοινό μυστικό,  ότι μετά την κατάρρευση του χρηματοπιστωτικού-τραπεζικού συστήματος της Κύπρου, σειρά έχει και η «λύση» του Κυπριακού. Μεθοδεύεται ως  λύση , μια παραλλαγή, επί τα χείρω, του σχεδίου  Ανάν, ώστε η «Ενωμένη Κύπρος» , δηλαδή η Τουρκία, να διαχειριστεί τον ενεργειακό πλούτο της Μεγαλονήσου.
Με όλα αυτά που γίνονται σε Ελλάδα και Κύπρο, εύλογα μπορεί κάποιος να αναρωτηθεί, αν αποτελούν την υλοποίηση ενός σχεδίου, που έχει πολύ προσεχτικά διαμορφωθεί,  από ισχυρούς πολιτικό-οικονομικούς παράγοντες, με στόχο την βέλτιστη αξιοποίηση του ενεργειακού πλούτου της Ανατολικής Μεσογείου.  Αναμφίβολα, στην ενεργειακή Κοσμογονία  της Ανατ. Μεσογείου οι  συμμαχίες και οι αντιπαλότητες  διαμορφώνονται  στη βάση οικονομικών συμφερόντων και γεωστρατηγικών στοχεύσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου