Δευτέρα 25 Μαρτίου 2013

«Μπλόκο» στην εξαγορά κυπριακών τραπεζών


τράπεζα-Κύπρου
Η ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΕΠΙΜΕΝΕΙ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΕΧΝΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ Δραματικές είναι οι εξελίξεις και στον τραπεζικό τομέα της Κύπρου, αφού παρά το ότι η Τράπεζα Πειραιώς το είχε διαψεύσει, εν τούτοις αληθεύει ότι οι διοικήσεις των Κυπριακών τραπεζών αρνούνται να συνάψουν τη συμφωνία για εξαγορά των υποκαταστημάτων των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα...
Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες κάνουν λόγο για πάγωμα των καταθέσεων στα υποκατάστηματα.
Όπως αναφέρουν τα κυπριακά μέσα, με εντολή Αναστασιάδη, μετά την άτεγκτη στάση της τρόικας στις διαπραγματεύσεις «παγώνει» την όλη διαδικασία, και αναβάλει τις τελικές υπογραφές για μετά την κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup.
Σύμφωνα με το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο λόγος που μπήκαν στον «πάγο» οι διαπραγματεύσεις, είναι το γεγονός ότι το θέμα των υποκαταστημάτων των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα θα αποτελέσει μέρος μιας ενδεχόμενης συνολικής συμφωνίας επί της δανειακής σύμβασης της Κύπρου απόψε στο Eurogroup.
Η κίνηση της κυβέρνησης έχει προφανή σκοπό να πιέσει για συνολικό πακέτο διάσωσης της χώρας και να μην κόψει τη διασύνδεση του τραπεζικού της συστήματος με άλλη χώρα, ''δωρίζοντας'' στην τρόικα τον όποιο συστημικό χαρακτήρα έχει.
Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται ο τηλεοπτικός σταθμός MEGA, η τράπεζα Πειραιώς δεν επιβεβαιώνει την εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις, απλώς αναφέρει μικρά τεχνικά προβλήματα, τα οποία σίγουρα θα διευθετηθούν.
Την ίδια ώρα, έστω και τη υστάτη, τίθεται θέμα για τον ELA, που απορρόφησε η Μαρφίν- Εγνατία μέσω της Λαϊκής Τράπεζας, που υπολογίζεται στα 5 δισ. ευρώ και οι τροϊκάνοι ζητούν να "φορτωθεί" η Τράπεζα Κύπρου, κάτι το οποίο, αν συμβεί, σημαίνει και την αυτόματη κατάρρευσή της.
Στο πακέτο εξαγοράς και η Ελληνική Τράπεζα
Εν τω μεταξύ όπως έγινε γνωστό και η Ελληνική Τράπεζα θα συμμετάσχει σε ενδεχόμενη απορρόφηση των υποκαταστημάτων των Κυπριακών Τραπεζών από την Πειραιώς.
Να σημειωθεί πως η Ελληνική Τράπεζα δεν ήταν στο αρχικό σχέδιο της συμφωνίας, ωστόσο πρόκειται για προσθήκη της τελευταίας στιγμής. Η εν λόγω τράπεζα διαθέτει 29 υποκαταστήματα στην Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου