ΠΟΙΚΙΛΑ ΣΧΟΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΠΡΩΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Οι συνεργάτες μου έκαναν αυτό που τους ζήτησε ο υπουργός». Ποικίλα σχόλια προκάλεσε η συνέντευξη του Γιώργου Παπακωνσταντίνου στη ΝΕΤ. Ο πρώην υπουργός Οικονομικών επέμεινε πως δεν έκανε εκείνος την αλλοίωση, θέτοντας το ερώτημα πως «αν είχα κάνει τη λαθροχειρία, δεν θα έβγαζα τα ονόματα και αμέσως μετά θα έδινα τη λίστα;»
Ο κ. Παπακωνσταντίνου ξεκαθάρισε πως το όνομα του συνεργάτη του, στον οποίο έδωσε το αρχικό CD για να εξετάσει τη λίστα θα το πει όταν θα πάει στα θεσμικά όργανα στη Βουλή, ενώ ανέλαβε την ευθύνη σημειώνοντας ότι «η όποια ευθύνη υπάρχει βαρύνει μόνο εμένα...
Επισήμανε ότι ενημέρωσε για την ύπαρξη της λίστας τον πρώην πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου («Ο Πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου ενημερώθηκε ότι έφθασε η λίστα και ότι δόθηκε στον ΣΔΟΕ για έλεγχο»), άλλα όχι και τον διάδοχό του στο υπουργείο Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο, λέγοντας ότι «ήταν αυτό το μείζον ζήτημα; Ο κ. Διώτης έπρεπε να τον ενημερώσει».
«Είναι πολύ βολικό να πέσει όλο αυτό πάνω μου» είπε σε άλλο σημείο της συνέντευξης, αναφέροντας ότι «μου κάνει εντύπωση η σπουδή να χρεωθεί όλο το θέμα πάνω μου. Ούτε εγώ θέλω να πέσει η κυβέρνηση… αλλά όχι όμως και να πάω φυλακή για να μην πέσει».
Για το θέμα των συγγενικών του προσώπων σημείωσε ότι δεν γνώριζε πως υπήρχαν στη λίστα και πως «αν το γνώριζα θα μπορούσα να δημοσιοποιήσω τη λίστα, χωρίς τα ονόματα και να καθαρίσω το ζήτημα ή με τα ονόματα (των συγγενών) και να γινόμουν ήρωας…». «Ποτέ δεν είχα συζητήσει με τις ξαδέλφες μου για λογαριασμούς στην Ελβετία… Έχω καλές σχέσεις, φιλικές και συγγενικές. Δεν έχω καμία επαγγελματική και οικονομική σχέση…» είπε ακόμα, ενώ σημείωσε ότι έστειλε τη λίστα με τα ονόματα των 20 μεγαλύτερων καταθετών «χωρίς να εξετάσω τη λίστα».
Ο πρώην υπουργός ανέφερε, επίσης, μεταξύ άλλων ότι παρέλαβε το CD στις αρχές Οκτωβρίου 2010 και δεν το πρωτοκόλλησε, γιατί θα καταργούσε την έννοια του απορρήτου, όπως το είχαν χαρακτηρίσει οι Γάλλοι.
Επεσήμανε ότι το συνολικό ποσό ήταν 2 δισ. δολάρια και περίπου τα μισά από αυτά τα χρήματα, κάπου 1 εκατ., ανήκαν στα πρώτα είκοσι ονόματα της λίστας, ενώ, για την αντιγραφή σε USB, ότι έγινε επειδή είναι πιο ασφαλές μέσο αποθήκευσης.
Τόνισε ότι ως υπουργός Οικονομικών του Μνημονίου «είχε και άλλες δουλειές να κάνει από το να ασχολείται με τη λίστα» και πως η πρώτη πληροφόρηση που είχε από τον κ. Καπελέρη, για τα πρώτα είκοσι ονόματα, ήταν πως υπήρχαν ενδείξεις φοροδιαφυγής και γι’ αυτό του είπε «προχώρησε».
Ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε πως θα ζητήσει από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος να ελέγξει αν «πείραξε» κανείς το USB, ώστε να βρεθεί ο υπαίτιος των αλλοιώσεων και τα κίνητρά του. Σημείωσε πως έχει κάποιες υποψίες για το ποιος μπορεί να έκανε την αλλοίωση, αλλά δεν σκοπεύει να «κάνει ότι του έκαναν» και θα περιμένει την επίσημη έρευνα. Πάντως, είπε, «αν το είχα κάνει εγώ, δεν θα έβγαζα κι άλλους δέκα, για “ξεκάρφωμα”;»
Ο πρώην υπουργός, ερωτώμενος καταληκτικά εάν θεωρεί πως έχει «τελειώσει» πολιτικά, απάντησε πως εκείνο που τώρα τον ενδιαφέρει είναι να «καθαρίσει» το όνομά του και ότι δεν έχει «καμία σκέψη περί πολιτικής, είναι το τελευταίο που με απασχολεί».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου