Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου 2012

MARC – 81,4%: έρχονται αλλαγές στο πολιτικό σκηνικό


ΝΕΑ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ 
Την έντονη αμφισβήτηση των Ελλήνων πολιτών απέναντι στα πολιτικά κόμματα καθώς και το αίτημά τους για αλλαγή του υπάρχοντος πολιτικού σκηνικού, με την πλειοψηφία να πιστεύει πως το μέλλον της χώρας θα βελτιωθεί...
μόνο αν σχηματιστούν νέες πολιτικές παρατάξεις, καταγράφει η έρευνα της MARC που δημοσιεύει η εφημερίδα “ΕΘΝΟΣ της Κυριακής”.

Ειδικότερα, το 54,5% των συμμετεχόντων στην έρευνα θεωρεί ότι η κατάσταση στη χώρα θα βελτιωθεί αν δημιουργηθούν νέα κόμματα, ενώ το 35,9% αν βελτιωθούν και ανανεωθούν τα υπάρχοντα. Την ίδια στιγμή, ωστόσο, μόλις το 14,7% πιστεύει ότι μπορούν να δημιουργηθούν νέα κόμματα στον χώρο της Κεντροδεξιάς.

Επίσης, μόνο το 20,2% των ερωτηθέντων πιστεύει πως τα πράγματα θα πάνε καλά στη χώρα, ενώ το 64,4% απαντά ότι θα χειροτερέψουν.

Δυσπιστία καταγράφεται ακόμη απέναντι στις κυβερνητικές μεταρρυθμίσεις, καθώς, είναι χαρακτηριστικό ότι το 67,1% θεωρεί ότι οι αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση, δεν μπορούν να οδηγήσουν την χώρα στην ανάπτυξη.

Ακόμη, η συντριπτική πλειοψηφία και συγκεκριμένα το 84,1% δεν είναι ικανοποιημένο από τον τρόπο που λειτουργεί το πολιτικό σύστημα, με το 81,4% να πιστεύει ότι το 2013 θα είναι χρονιά αναδιάταξης του πολιτικού σκηνικού.

Οι απαιτήσεις των συμμετεχόντων από τα κοινοβουλευτικά κόμματα καταγράφονται επίσης στη δημοσκόπηση. Αν και μπορούν να συνοψιστούν όλες στη λέξη «αλλαγή», διατυπώνονται πιο αναλυτικά ως εξής:

Το 44,5% επιθυμεί η ΝΔ να διευρυνθεί προς το Κέντρο

Το 34% ζητά από τον ΣΥΡΙΖΑ να μετατοπιστεί σε πιο κεντρώες θέσεις και το 22,6% να εκφράσει πιο ριζοσπαστικές θέσεις

Το 26,5% θέλει το ΠΑΣΟΚ να συμπράξει με άλλες δυνάμεις της Κεντροαριστεράς και το 16,2% να επιστρέψει στις ρίζες του

Το 33,9% θεωρεί ότι η ΔΗΜΑΡ κινείται σε λάθος κατεύθυνση και το 25,5%
πως είναι υποχωρητική.

Το 28,7% εκτιμά ότι οι Ανεξάρτητοι Έλληνες πρέπει να παραμείνουν στη σημερινή τους θέση, ενώ το 20,4% πιστεύει ότι πρέπει να κινηθούν προς το κέντρο, καθώς και, τέλος,

Το 90,4% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι τα ποσοστά της Χρυσής Αυγής αυξήθηκαν επειδή ήταν ένας τρόπος διαμαρτυρίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου