ΤΟ ΔΡΟΜΟ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΠΑΙΡΝΕΙ ΤΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ
Στην Ολομέλεια της Βουλής θα παρουσιαστεί το νέο φορολογικό νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, καθώς τα κόμματα της συγκυβέρνησης το υπερψήφισαν επί της αρχής...
Κριτική επί του νομοθετήματος άσκησε η Ντόρα Μπακογιάννη χαρακτηρίζοντάς «άτολμο» το πόνημα του υπουργείου Οικονομικών και με μεγάλα κενά, ενώ πρόσθεσε ότι «δεν υπάρχει ισότητα επιβαρύνσεων ανά κατηγορία».
Από την πλευρά τους, οι εκπρόσωποι των κοινωνικών φορέων εμφανίστηκαν έντονα επικριτικοί απέναντι στις νέες φορολογκές ρυθμίσεις.
Ο επιστημονικός διευθυντής του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ, Σάββας Ρομπόλης, εκτίμησε πως το νομοσχέδιο έχει καθαρά φοροεισπρακτικό χαρακτήρα και, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για το δημογραφικό πρόβλημα της χώρας, ζήτησε να υπάρξουν στοχευμένες φοροαπαλλαγές σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας που το αντιμετωπίζουν με οξύτητα.
«Σε όλες τις κατηγορίες εργαζομένων – και στους ελεύθερους επαγγελματίες – το νομοσχέδιο πιάνει εκείνους που έχουν ήδη εξαντληθεί να πληρώνουν» παρατήρησε η εκπρόσωπος της ΑΔΕΔΥ, Δέσποινα Σπανού.
Στο ίδιο κλίμα και ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος τόνισε ότι το Επιμελητήριο είναι ενάντια στις οριζόντιες λύσεις με τον πρόεδρο της ΓΣΕΒΕΕ, Δημήτρη Ασημακόπουλο να είναι πιο επιθετικός.
Ο κ. Ασημακόπουλος υποστήριξε ότι «τα τελευταία μέτρα θυμίζουν τη μεγάλη απόβαση στη Νορμανδία: Επίθεση στις μικρές επιχειρήσεις και τα μικρά εισοδήματα. Πάλι αποτυχία στόχων. Όλες οι τελευταίες παρεμβάσεις, έχουν πρόσημο μπροστά τους – πρόσημο εξυπηρέτησης απόψεων και επιχειρηματικών τάξεων».
Κληθείς από την ΝΔ και τη ΔΗΜΑΡ να προτείνει ισοδύναμα φορολογικά μέτρα, ο κος Ασημακόπουλος παρατήρησε πως «η θεωρία των ισοδυνάμων είναι λογική τρόικας. Δεν ρωτάτε ποτέ, για τις off-shore εταιρείες, τις ενδοομιλικές συναλλαγές. Μία μεγάλη εταιρεία γερμανικών συμφερόντων πόσα έχει πληρώσει σε πρόστιμα; Το 5% που δεν φοροδιαφεύγει, πληρώνει εκατοντάδες εκατομμύρια πρόστιμα, γιατί δεν έχει προσβάσεις να σπρώξει...» παρατήρησε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ.
«Τίποτε το θετικό δεν βρήκα στο νομοσχέδιο αυτό, εκτός του ότι δεν έχει αναδρομική ισχύ όπως τα προηγούμενα» παρατήρησε ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου, Βασίλης Κορκίδης.
Αντίθετα, ο Χρύσανθος Λαζαρίδης υπερασπίστηκε το νομοσχέδιο απέναντι στις βολές που δέχθηκε από τους εκπροσώπους των κοινωνικών φορέων, επισημαίνοντας πως το φορολογικό σύστημα έχει γίνει πιο απλό – «και όσο απλούστερο είναι, τόσο πιο δύσκολα φοροδιαφεύγει κανείς».
«Είναι ψέμα το ότι η συνολική επιβάρυνση με το νέο σύστημα, οδηγεί στο να φορολογούνται οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι, περισσότερο απ’ ό,τι πριν. 100 εκ. ευρώ λιγότερα θα πληρώσουν οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι» παρατήρησε ο κος Λαζαρίδης. «Ξεβολεύουμε το 15% των ανώτερων εισοδημάτων, των πάνω από 23000 ευρώ – αλλά το υπόλοιπο 85% θα πληρώσει λιγότερο. Είναι ντροπή να λέμε πως γίνονται τεκμήριο τα παιδιά. Απ’ την κατάργηση των φοροαπαλλαγών χάνουν όλοι, αλλά εισέρχεται το σύστημα επιδότησης του παιδιού. Όσοι έχουν τρία παιδιά και άνω, παίρνουν επιπρόσθετη επιδότηση, αλλά με εισοδηματικά κριτήρια».
Αναγνωρίζοντας τέλος, πως «δεν είναι παράλογος ο φόβος ότι οι φόροι δεν θα πληρωθούν» ο κος Λαζαρίδης υπογράμμισε πως «απ’ τα χρήματα που θα μπουν στην οικονομία, θα πάνε και σε αποπληρωμή φόρων. Εξαλείφεται το φαινόμενο της παύσης πληρωμών από πλευράς κράτους – και οι τράπεζες ανακεφαλαιοποιούμενες, θα μπορούν να χορηγούν δάνεια, ενώ υπάρχει και πρόβλεψη για έκτακτο εργαλείο ρευστότητας».
Η συζήτηση του φορολογικού νομοσχεδίου, θα συνεχιστεί το πρωί της παρασκευής επί των άρθρων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου