Πέμπτη 30 Αυγούστου 2012

Η τελετή έναρξης των Παραολυμπιακών αγώνων


ΕΝΑ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗ ΓΝΩΣΗ (ΦΩΤΟ)
Με τον τίτλο "Διαφώτιση", αφηγητή τον σπουδαίο επιστήμονα, Στίβεν Χόκινγκ, κεντρικό πρόσωπο την ηρωίδα του Σέξπιρ, Μιράντα, και κεντρικό θέμα τη βροχή του Λονδίνου, η τελετή έναρξης των 14ων Παραολυμπιακών Αγώνων πέρασε στην ιστορία...

Μετά το εισαγωγικό κομμάτι, όπου παρουσιάστηκε η κεντρική ιδέα της τελετής, ακολούθησε η δίωρη παρέλαση των 4.200 αθλητών από 164 χώρες, 19 περισσότερες από το Πεκίνο. Μάλιστα, οι συμμετέχουσες χώρες θα ήταν 166, αλλά απέσυραν την τελευταία στιγμή τη συμμετοχή τους το Μαλάουι και η Μποτσουάνα.
Η Ελλάδα παρέλασε στην 61η θέση, με σημαιοφόρο τον χρυσό Ολυμπιονίκη και παγκόσμιο ρέκορντμαν της κολύμβησης, Χρήστο Ταμπαξή, και αποτελούμενη από 61 αθλητές και αθλήτριες και συνολικά 110 μέλη στην αποστολή.
Εν συνεχεία, αφού μίλησαν ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής των Αγώνων, Σεμπάστιαν Κόε, και ο πρόεδρος της Διεθνούς Παραολυμπιακής Επιτροπής, Φίλιπ Κρέιβεν, η Βασίλισσα Ελισάβετ κήρυξε την έναρξη των Παραολυμπιακών Αγώνων.
Η Παραολυμπιακή Σημαία μεταφέρθηκε μέσα στο στάδιο από 8 μέλη της βρετανικής ομάδας μπάσκετ με αμαξίδιο κάτω των 22 ετών και υψώθηκε στον ιστό της, με τα τρία μισοφέγγαρα που απεικονίζονται σε αυτή να συμβολίζουν την κίνηση των αθλητών.
Το κομμάτι που ακολούθησε ήταν ένα ταξίδι στη γνώση, με τη Μιράντα να μπαίνει σε ένα καράβι-ομπρέλα και να αναζητά ανάμεσα σε γλάρους-βιβλία και φάλαινες ένα νέο θαρραλέο κόσμο. Αμέσως μετά, μήλα διαφόρων μεγεθών κατέκλυσαν την αρένα του σταδίου, συμβολίζοντας το νόμο του Νεύτωνα σχετικά με τη βαρύτητα. Συγκλονιστική ήταν η στιγμή που η Μιράντα δάγκωσε ένα μήλο, την ώρα που το ίδιο ακριβώς έκαναν και 62.000 θεατές που βρίσκονταν στο Ολυμπιακό Στάδιο, καθώς είχε δοθεί ένα μήλο σε κάθε έναν κατά την είσοδό τους.
Η Παραολυμπιακή Φλόγα έφθασε από αέρος στο Ολυμπιακό Στάδιο, με τον -ακρωτηριασμένο λόγω νάρκης στο Αφγανιστάν- πεζοναύτη Τζο Τάουνσεντ να προσγειώνεται με αυτήν. Από τα χέρια του πέρασε σε εκείνα του τυφλού ποδοσφαιριστή Ντέιβιντ Κλαρκ, ο οποίος με έναν συνοδό διέσχισε το στάδιο. Τελευταία λαμπαδηδρόμος ήταν η πρώτη χρυσή Βρετανή Παραολυμπιονίκης στην ιστορία, η Μάργκαρετ Μόχαν, η οποία άναψε το βωμό, όπως ακριβώς είχε ανάψει και στους Ολυμπιακούς Αγώνες, από πέταλο σε πέταλο, για να ενωθούν τελικά όλα μαζί.
Φυσικά το μουσικό στοιχείο δεν έλειψε, αφού με τις φωνές τους "έντυσαν" την τελετή η τυφλή σοπράνο Ντενίζ Λι, η επίσης σοπράνο Έλιν Μάναχαν Τόμας, η 16χρονη τραγουδίστρια Μπέρντι, το συγκρότημα ηλεκτρονικής μουσικής Όρμπιταλ, αλλά και η διάσημη ποπ τραγουδίστρια, Μπέβερλι Νάιτ, που τραγούδησε το συμβολικό "I am what I am".

Πηγή: sport24

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου