Δευτέρα 30 Ιουλίου 2012

Οι προτάσεις του ΣΕΒ στον Μπαρόζο


ΓΙΑ ΕΞΟΔΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ
Επιστολή προς τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο έστειλε  ο πρόεδρος του ΣΕΒΔημήτρης Δασκαλόπουλος, ο οποίος διατύπωσε έξι προτάσεις για την οικονομία με στόχο την έξοδο της Ελλάδας από την κρίση.

Αναλυτικά οι προτάσεις είναι:
-Άμεση απελευθέρωση των 7 δισ. ευρώ για την αποπληρωμή των οφειλών προς τον ιδιωτικό τομέα.
-Παράταση της περιόδου προσαρμογής κατά δύο χρόνια.
-Πώληση των ομολόγων της ΕΚΤ στην τιμή αγοράς συν εύλογο κέρδος και όχι στην ονομαστική τους αξία και επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με τη μέθοδο που χρησιμοποιήθηκε στην Ισπανία.
-Δημιουργία οχήματος ειδικού σκοπού για την επαναγορά ελληνικών ομολόγων.
-Αύξηση της απορρόφησης κοινοτικών κονδυλίων με ανάθεση μέρους των διαδικασιών στις τράπεζες.
-Αξιοποίηση των αδιάθετων κοινοτικών κονδυλίων ως εγγύηση για δάνεια που θα χορηγήσει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων σε επιχειρήσεις.
Σε δηλώσεις του, ο κ. Δασκαλόπουλος ανέφερε χαρακτηριστικά ότι το Μνημόνιο έχει ξεπεραστεί, αποτελεί παρελθόν και πρέπει να αντικατασταθεί από ένα ευρύτερο εθνικό σχέδιο ανόρθωσης, ευρωπαϊκών προδιαγραφών.
Για τις αποκρατικοποιήσεις, ο πρόεδρος του ΣΕΒ είπε μεν ότι είναι αναγκαίες, αλλά υποστήριξε ότι στη σημερινή συγκυρία κανένας ξένος επενδυτής δεν θα διανοηθεί να έρθει στην Ελλάδα όσο οι αγορές αποτιμούν τους κινδύνους μιας επένδυσης στη χώρα στα σημερινά επίπεδα.
Στη συνέχεια, ο κ. Δασκαλόπουλος άσκησε κριτική στους Ευρωπαίους εταίρους, αλλά και στις ελληνικές κυβερνήσεις, κάνοντας λόγο για λάθος προτεραιότητες και αποτυχία προβλέψεων από την πλευρά της τρόικας και έλλειμμα πολιτικής βούλησης από την ελληνική πλευρά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου