Σάββατο 30 Ιουνίου 2012

Μήνυμα Βαρθολομαίου


«ΔΕΝ ΜΑΣ ΠΤΟΟΥΝ ΟΙ ΔΥΣΧΕΡΕΙΕΣ»
Με αισιοδοξία βλέπει το μέλλον της Ελλάδας ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, στέλνοντας μήνυμα από την Κοζάνη ...
ότι ο ελληνικός λαός «θα υπερβεί την παρούσα δυσμενή συγκυρία» και «θα οδηγηθεί και πάλι στο δρόμο των πεπρωμένων της φυλής μας».
Με αφορμή την τελετή ομόφωνης - με την ψήφο όλων των παρατάξεων - απονομής στο πρόσωπο του, της υψηλότερης διάκρισης του περιφερειακού συμβουλίου της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, του θυρεού της, ο κ. Βαρθολομαίος υπογράμμισε τον συμβολισμό της τιμητικής διάκρισης, τονίζοντας ότι αποτελεί «ένα μεγάλο και υψηλό δίδαγμα για όλον τον ελληνικό λαό και για τον απανταχού ελληνισμό», που δείχνει τη διαχρονικά στενή σχέση του λαού με την επί 17 αιώνες δεσπόζουσα «μητέρα εκκλησία» του.
«Σας συγχαίρω για το μήνυμα που δίνετε και έχοντας ο λαός μας τέτοιους ηγέτες είμαι σίγουρος ότι θα υπερβεί την παρούσα δυσμενή συγκυρία και θα οδηγηθεί ο ευσεβής και φίλτατος ελληνικός λαός και πάλι στο δρόμο των πεπρωμένων της φυλής μας, που είναι προορισμός της. Να φωτίζει τον κόσμο την Οικουμένη, όπως το έκανε από αρχαιοτάτων χρόνων, που εδίδαξε τη Δημοκρατία και τόσα άλλα ιδανικά και τόσες υψηλές αξίες, στην Οικουμένη ολόκληρον. Αυτό και εύχομαι να πραγματοποιηθεί το ταχύτερον δυνατόν» τόνισε ο κ. Βαρθολομαίος.
Ο κ. Βαρθολομαίος αναφέρθηκε και στις δυσκολίες που συναντά το Οικουμενικό Πατριαρχείο, υπογραμμίζοντας ότι αυτές δεν μπορούν να το καταβάλλουν.
«Το Ιερόν ημών Κέντρον, το Πατριαρχείον διήνυσε την πορείαν του ανά τους αιώνας δια μέσου πολλαπλών κινδύνων και θλίψεων, διερχόμενον «δια πυρός και ύδατος», κατά το ψαλμικόν λόγιον, ή μάλλον δια πυρός και σιδήρου» τόνισε ο Οικουμενικός Πατριάρχης και πρόσθεσε : «Αι παντοίαι δυσχέρειαι, οσονδήποτε μεγάλαι και αν είναι, δεν δύνανται να καταβάλουν ημάς», εφ' όσον είμαστε συνδεδεμένοι με το Θεό.
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης εξέφρασε τη χαρά του διότι «η θρυλούμενη κρίσις δεν έκαμψε το φρόνημα του φιλοχρίστου πληρώματος», που γνωρίζει να αναζητεί ενίσχυση και παρηγοριά εις την Εκκλησία, προσθέτοντας ότι αυτή «ευρίσκεται, ως πάντοτε, εις ποιμαντικήν εγρήγορσιν» στο πλευρό «των δοκιμαζομένων τέκνων της και κατά τας κρισίμους ταύτας στιγμάς, δια την Ελλάδα και την οικουμένην όλην».
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης επανέλαβε ότι η παγκόσμια κρίση «δεν εντοπίζεται κυρίως στο οικονομικό επίπεδο», αλλά αποτελεί πρωτίστως «πνευματικήν εκτροπήν». Υπογράμμισε ότι η εκκλησία παρέχει τα εφόδια αντιμετώπισης της, αρκεί να τα αξιοποιήσουμε, «μη διστάζοντες να προχωρήσωμεν εις αυτοκριτικήν» και αφού εναρμονίσουμε τη ζωή μας «με τας επιταγάς του Σωτήρος».
«Ας ενστερνισθώμεν και πάλιν τας αρετάς της ολιγαρκείας και της φιλαλληλίας, τουτέστι της γνησίας Ορθοδόξου ασκητικότητος, αποτινάσσοντες τον ζυγόν των ποικίλων επιπλάστων αναγκών που δημιουργεί το καταναλωτικόν πνεύμα της εποχής και ενισχύοντες τους πλησίον μας πρώτον ηθικώς και πνευματικώς, δεύτερον δε, όπου τούτο είναι αναγκαίον και δυνατόν, και υλικώς».
Κατά τη διάρκεια της τελετής μίλησαν οι επικεφαλείς των παρατάξεων του περιφερειακού συμβουλίου και ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Δακής, που υπογράμμισε τη μεγάλη συμβολή του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην πνευματική και ηθική στήριξη του λαού, που δοκιμάζεται από την κρίση.
Νωρίτερα, ο Οικουμενικός Πατριάρχης στο γραφείο του περιφερειάρχη έδωσε απάντηση σε όσους προσπαθούν να μειώσουν την αξία του Πατριαρχείου.
«Υπάρχουν οι χαιρέκακοι που λένε "τι είναι το Πατριαρχείο, έχει τρεις-τέσσερις χιλιάδες κόσμο, αυτό είναι που έμεινε». Δεν είναι μόνον αυτό, είστε όλοι εσείς το Πατριαρχείο. Και για εμάς είστε φωτοστέφανον, είστε καύχημα, είστε υπερηφάνεια».
Πρόσθεσε ότι ο ιερός θεσμός αντλεί «δύναμη να συνεχίζουμε τον καθημερινό μας αγώνα στο Φανάρι, στο Κέντρον», υπό συνθήκες που δεν είναι πάντα «οι καλύτερες, ή οι ευνοϊκότερες», από «το ποίμνιο μας ανά την Οικουμένη», από τις επαρχίες του Θρόνου και «από τους λαϊκούς άρχοντες του ποιμνίου», που το περιβάλλουν με την αφοσίωση τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου