Σάββατο 28 Απριλίου 2012

Η Ελλάδα του Βενιζέλου


ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ
Με κεντρικό σύνθημα «δεσμευόμαστε, εγγυόμαστε, μπορούμε» και ενώπιον πολυπληθούς κοινού υποψήφιων βουλευτών και στελεχών του ΠΑΣΟΚ ο Ευάγγελος Βενιζέλος  παρουσίασε το μεσημέρι του Σαββάτου τις προγραμματικές δεσμεύσεις του κόμματός του, θέτοντας ως βασικό στόχο να εξέλθει η χώρα του μνημονίου έως το 2015.



Ταυτόχρονα δεσμεύτηκε ότι δεν πρόκειται να μπουν νέοι φόροι τον Ιούνιο και πολύ περισσότερο να μην υπάρξουν οριζόντιες περικοπές, ενώ εξήγγειλε σταδιακή ανάκληση φόρων, που έχουν ήδη επιβληθεί, καθώς και σταδιακή μείωση των φορολογικών συντελεστών.

«Το σχέδιο μας προτείνει σταδιακή και ασφαλή αποδέσμευση από το μνημόνιο» σημείωσε και τόνισε ότι «στόχος είναι να γίνει η Ελλάδα ένα δημοσιονομικά αυτάρκες και θεσμικά ισοδύναμο μέλος της Ευρώπης και γι' αυτό απαιτείται το εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης να υιοθετηθεί από τον ελληνικό λαό και να υπάρξει εθνικός, πολιτικός, κοινωνικός συναγερμός, μια μεγάλη εθνική συμμαχία φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων.

Πιο συγκεκριμένα δεσμεύθηκε να μην θιγούν χαμηλόμισθοι και χαμηλοσυνταξιούχοι, να μην υπάρξουν οριζόντιες μειώσεις μισθών και συντάξεων και έκανε λόγο για μικρότερο κράτος, άνοιγμα επαγγελμάτων και αγορών και σταθερό Εθνικό Φορολογικό Σύστημα για 10 χρόνια.

Έθεσε ως βασικές προτεραιότητες την πάταξη της φοροδιαφυγής, τη μείωση της παραοικονομίας και την πάταξη του λαθρεμπορίου. Αναγνώρισε ότι οι πολίτες δυσπιστούν όταν ακούν για πάταξη της φοροδιαφυγής, ωστόσο, αναφέρθηκε αναλυτικά στα όσα έχουν επιτευχθεί από το 2011, ιδιαίτερα στον τομέα των ηλεκτρονικών διασταυρώσεων.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεσμεύθηκε για σταδιακή μείωση της φορολογίας και του μη μισθολογικού κόστους και υποσχέθηκε να υπάρξουν κατά σειρά οι εξής παρεμβάσεις:

Πρώτον, ανάκληση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης που καταβάλλεται από τους μισθωτούς
Δεύτερον, σταδιακή μείωση του μη μισθολογικού κόστους (-5% έως – 10% στις ασφαλιστικές εισφορές).
Τρίτον, μετάβαση από το ειδικό τέλος για τα ακίνητα και τους άλλους φόρους για τα ακίνητα σε έναν νέο ενιαίο φόρο
Τέταρτον, η σταδιακή μείωση του ΦΠΑ σε τουρισμό, αγροτικά εφόδια, εστίαση.

Το σχέδιο αυτό, σημείωσε ο κ. Βενιζέλος, είναι προϊόν βαθιάς επίγνωσης των προβλημάτων και του διεθνούς περιβάλλοντος, είναι προϊόν εμπειρίας, δράσης και σύγκρουσης με τα προβλήματα.

Βασική προϋπόθεση για το σχέδιο είναι «να δείξει ο ελληνικός λαός την κατεύθυνση στην οποία θέλει να πάμε» και να διαμορφωθεί μια ισχυρή συμμαχία των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων, είπε, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα επιδιωχθεί συνεργασία με τη ΝΔ. Διαμήνυσε ωστόσο ότι το ΠΑΣΟΚ δεν είναι δεδομένο και ότι σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να συμμετάσχει σε «οποιαδήποτε κυβέρνηση».

Τέλος πρότεινε αναθεώρηση του Συντάγματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου