Δευτέρα 30 Απριλίου 2012

Ποιοι θα ματώσουν!


ΑΥΤΟΙ ΕΠΗΡΕΑΖΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ
Η μονιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων, οι αμοιβές των εκπαιδευτικών, τα επιδόματα ανεργίας, οι παροχές πρόνοιας και οι νόμιμες διπλές συντάξεις είναι τα πρώτα εν δυνάμει «θύματα» των μέτρων 11,6 δισ. ευρώ (5,5% του ΑΕΠ) που θα έρθουν μετά τις εκλογές και για την επόμενη διετία κατ’ απαίτηση της τρόικας στο πλαίσιο του δεύτερου Μνημονίου.



Ήδη, υγεία, παιδεία, άμυνα και οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης περιλαμβάνονται στο προσχέδιο που επεξεργάζεται ο υπουργός Οικονομικών, Φίλιππος Σαχινίδης προς εξοικονόμηση 1,5% του ΑΕΠ (3,3 δισ. ευρώ).
Συγκεκριμένα, αυτό προβλέπει μεταξύ άλλων «οικονομίες» από περικοπή των κοινωνικών επιδομάτων, 1% του ΑΕΠ (περίπου 2,1 δισ. ευρώ) από τη Διοικητική Μεταρρύθμιση και 3% του ΑΕΠ (6,3 δισ. ευρώ) από τη Γενική Κυβέρνηση, συμπεριλαμβανομένων των ασφαλιστικών ταμείων.

Σε έκθεση του Κέντρου Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ), που συντάχθηκε με εντολή της κυβέρνησης αναφέρεται ότι ««τα τελευταία 10 χρόνια ο Προϋπολογισμός διέθεσε 150 δισ. ευρώ για την επιδότηση των συντάξεων» (τα χρήματα αυτά δόθηκαν στα ταμεία, στο πλαίσιο της νομοθετημένης υποχρέωσης του Κράτους να συμμετέχει στην τριμερή χρηματοδότηση) και ότι ««υπάρχει τεράστια σπατάλη πόρων, εξαιτίας του μικρού αριθμού ωρών διδασκαλίας νηπιαγωγών, δασκάλων, καθηγητών μέσης εκπαίδευσης, καθώς και πανεπιστημιακών».

Ο συνδυασμός των υποδείξεων του ΚΕΠΕ και των κατευθυντήριων γραμμών που δίνουν τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικα και η ομάδα δράσης του Χορστ Ράιχενμπαχ, δείχνει ξεκάθαρα ποιοι είναι οι τομείς που θα υποστούν το μεγαλύτερο «μαχαίρι»:

-    Οι περίπου 150.000 περιπτώσεις διπλών συντάξεων –απολύτως νομίμων, αφού έχουν καταβληθεί οι σχετικές εισφορές- γιατρών του ΕΣΥ που έχουν και ιδιωτική ασφάλιση, μηχανικών ΤΣΜΕΔΕ και Δημοσίου, δικηγόρων Ταμείου Νομικών και άλλων για την απασχόλησή τους ως νομικών συμβούλων και αρκετών πολιτικών που καταβάλλουν εισφορές σε δύο συνταξιοδοτικούς φορείς.
Στις περιπτώσεις αυτές είτε θα τεθεί πλαφόν στο ύψος των συντάξεων, είτε θα ζητηθεί από τους δικαιούχους να διαλέξουν μία από τις δύο.


-    Δημόσιοι υπάλληλοι: Οι 715.000 εργαζόμενοι του Δημοσίου πρέπει να μειωθούν μέχρι το 2015 κατά 150.000 σύμφωνα με τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η κυβέρνηση, ενώ η τρόικα ζητά να απολυθούν 50.000 εντός του τρέχοντος έτους.
Αυτή τη στιγμή εργάζονται στο Δημόσιο 49.546 υπάλληλοι ως έκτακτοι και 20.242 με ποικίλες εργασιακές σχέσεις. Όπως φαίνεται, αυτές οι συμβάσεις δε θα να ανανεωθούν.

Παρ’ όλα αυτά,  ακόμα και με μεγαλύτερη περικοπή της τάξεως του 15%, οι δαπάνες θα μειωθούν κατά 300-400 εκατ. ευρώ και έτσι… οι αριθμοί δεν βγαίνουν.

Γι’ αυτό το ΚΕΠΕ εισηγείται να περάσουν πρόσθετα μέτρα όπως αξιολόγηση των υπαλλήλων, άρση της μονιμότητας και πρόωρη συνταξιοδότηση, μέσω της συνταγματικής αναθεώρησης.

-  Πολλοί φορείς του Δημοσίου και οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης θα κλείσουν και το προσωπικό τους θα απολυθεί, ενώ θα καταργηθούν νοσοκομειακές μονάδες της περιφέρειας.

-    Υγεία: Συζητούνται πολύ οι προτάσεις να τεθούν εισοδηματικά κριτήρια στην παροχή της ιατροφαρμακευτικής και νοσοκομειακής περίθαλψης.

-    Φοροαπαλλαγές: Ενδέχεται να περικοπούν περαιτέρω ή να καταργηθούν ολικά.

-    Κοινωνικά επιδόματα: ΚΕΠΕ και τρόικα κινούνται προς μείωση ή κατάργηση περίπου 90 κοινωνικών επιδομάτων (αναπηρίας, πολύτεκνων, παραμεθόριου, τοκετού, ΕΚΑΣ, ασθένειας, εργατικών ατυχημάτων, για βαριές χρόνιες παθήσεις κ.λπ.), τα οποία παίρνουν σήμερα περίπου 240.000 δικαιούχοι.

Από το σύνολο των 7 δισ. ευρώ που δίνονται μέσω του Προϋπολογισμού, θα κοπούν 3,3-3,5 δισ. ευρώ για την επόμενη διετία.

Η κατάργηση των κοινωνικών επιδομάτων θα γίνει μέσω επιβολής αυστηρών κριτηρίων, για οικογενειακό εισόδημα έως 6.000 ευρώ ετησίως και απουσία ακινήτων και καταθέσεων για τους δικαιούχους.

-    Επιδόματα ανεργίας: Θα μειωθούν τόσο το ύψος τους, όσο και ο αριθμός των δικαιούχων.
Οι σχετικές προτάσεις αφορούν εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, όπως τυχόν εισοδήματα από ενοίκια, έσοδα από αγροτικές δραστηριότητες και η αξία των ακινήτων που έχει ο άνεργος.

-    Αμυντικές δαπάνες: Γίνεται λόγος για περικοπές, αλλά το εύρος τους μάλλον δεν θα είναι τόσο μεγάλο, όσο θα ανέμενε κάποιος από μία χώρα όπου τα συσσίτια για απόρους αυξάνονται τόσο ραγδαία.

http://www.sofokleousin.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου