Πέμπτη 29 Μαρτίου 2012

Πετρέλαιο μετά τις εκλογές

ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΚΙΕΣ ΣΤΙΣ ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ
Μετά τις εκλογές θα κατακυρωθεί ο διαγωνισμός για την ανάθεση των σεισμικών ερευνών, για ανακάλυψη κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στο Ιόνιο και τη θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης, ανακοίνωσε ο υφυπουργός Ενέργειας, Γιάννης Μανιάτης, μιλώντας την Πέμπτη στο ενεργειακό συνέδριο του Economist που πραγματοποιείται στην Αθήνα.

Ο κ. Μανιάτης δήλωσε επίσης ότι υπάρχει σημαντικό ενδιαφέρον από πολύ μεγάλες και μεσαίες επιχειρήσεις για τις έρευνες στην Ελλάδα, έκανε λόγο για ενεργειακό δόγμα Ελλάδας-Κύπρου και έδωσε απαντήσεις στις ενστάσεις που διατυπώνονται από επιστήμονες του χώρου για την πολιτική στον τομέα των ερευνών.

Ο υφυπουργός ΠΕΚΑ τόνισε ότι αποτελεί θέμα ηθικής τάξης να μην ληφθούν αποφάσεις για τα σεισμικά, δύο με τρεις μέρες πριν κλείσει η Βουλή για τις εκλογές. Το ίδιο, όπως είπε, θα γίνει με τη στελέχωση του κρατικού φορέα διαχείρισης των δικαιωμάτων έρευνας για υδρογονάνθρακες.

Ο υφυπουργός αποκάλυψε ότι μεγάλες και μεσαίες εταιρίες έχουν έλθει σε επαφή με το υπουργείο και έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για το σύνολο των πρωτοβουλιών που έχει αναλάβει η κυβέρνηση, δηλαδή, για τις σεισμικές έρευνες σε Ιόνιο- Κρήτη και τους διαγωνισμούς για έρευνες υδρογονανθράκων σε Ιωάννινα, Πατραϊκό Κόλπο και Κατάκολο.

Ανέφερε δε ότι το κράτος θα εισπράξει, τους επόμενους δύο με τρεις μήνες, το πρώτο εκατομμύριο ευρώ από τους ελληνικούς υδρογονάνθρακες, από την πώληση των δεδομένων στις εταιρίες που θα προσέλθουν στο διαγωνισμό για τις τρεις περιοχές.

Αναφερόμενος στις εξελίξεις όσον αφορά τους αγωγούς, ο κ. Μανιάτης μίλησε για ενεργειακό δόγμα Ελλάδας-Κύπρου με στόχο τη δημιουργία νέου διαδρόμου τροφοδοσίας της ΝΑ Ευρώπης και όχι μόνο, με φυσικό αέριο από τα κοιτάσματα της Ανατολικής Μεσογείου.

«Το στοίχημα για την Ελλάδα, την Κύπρο και το Ισραήλ είναι αν θα γίνουμε Νορβηγία ή Νιγηρία», πρόσθεσε και έκανε λόγο για ιστορική ευκαιρία που δημιουργούν οι ανακαλύψεις κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην περιοχή.

Απαντώντας σε ενστάσεις που έχουν διατυπωθεί κατά καιρούς για την επιλογή των θαλάσσιων περιοχών στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης, στις οποίες θα γίνουν οι σεισμικές έρευνες, ο κ. Μανιάτης τόνισε ότι ο χάρτης διαμορφώθηκε σε συνεργασία με τα υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας καθώς και με την ομάδα εμπειρογνωμόνων του ΥΠΕΞ που διαπραγματεύεται τη χάραξη των ορόφων της ελληνικής ΑΟΖ.

Επανέλαβε, εξάλλου, ότι δεν θα μείνει ανεξερεύνητη καμία σπιθαμή ελληνικού εδάφους ή θαλάσσιας περιοχής όπου η χώρα ασκεί κυριαρχικά δικαιώματα, καθώς και ότι, σε βάθος δεκαπενταετίας, η Ελλάδα μπορεί να καλύπτει έως και το 30% των αναγκών της σε υδρογονάνθρακες από εγχώριες πηγές.

Ο βουλευτής της ΝΔ και αρμόδιος τομεάρχης Κ. Χατζηδάκης επισήμανε, από την πλευρά του, ότι η ενέργεια και ο τουρισμός είναι οι δύο τομείς στους οποίους πρέπει να δοθεί ιδιαίτερο βάρος, προκειμένου να υπάρξει ανάπτυξη.

Άσκησε, επίσης, κριτική στην κυβερνητική πολιτική για τα θέματα ενέργειας, λέγοντας ότι υπήρξε χαλάρωση στην ενεργειακή διπλωματία, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν με ματαίωση ο ελληνοτουρκικός αγωγός φυσικού αερίου και ο πετρελαιαγωγός Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη, ενώ καθυστερεί ο νότιος κλάδος του South Stream.

Επιπλέον, ο κ. Χατζηδάκης έκανε λόγο για διαχειριστική σύγχυση στη ΔΕΗ, με αποτέλεσμα να υπάρχει οικονομικό πρόβλημα στη μεγαλύτερη επιχείρηση των Βαλκανίων.

Αναγνώρισε, ωστόσο, ότι υπήρξε πρόοδος στον τομέα των ερευνών για υδρογονάνθρακες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου