Πέμπτη 29 Μαρτίου 2012

Αντε πάλι από την αρχή

ΘΥΜΗΘΗΚΑΝ ΤΟ ΕΥΡΩΟΜΟΛΟΓΟ
Εντονότατες αμφιβολίες και προβληματισμό για την πιθανότητα η Eλλάδα να καταφέρει να ορθοποδήσει χωρίς περαιτέρω στήριξη ή νέα «διάσωση» εκφράζουν εκ νέου αρκετοί αναλυτές που δεν πιστεύουν πως η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους και η νέα δανειακή σύμβαση που υπέγραψε η χώρα μας με τους εταίρους και πιστωτές της είναι ικανές να επιλύσουν το πρόβλημα «επιβίωσής» της.
Ενίοτε δε οι αμφιβολίες αυτές κοινοποιούνται ενώπιον «ειδικών» ακροατηρίων, όπως στην περίπτωση συνεδρίου στο φημισμένο London School of Economics (LSE) όπου και μίλησε ο επικεφαλής του οίκου S&P για τις αξιολογήσεις κρατών στην Ευρώπη, κ. Moritz Kraemer. Ο οποίος δήλωσε ευθέως ότι η Ελλάδα «πιθανότατα θα αναγκαστεί να αναδιαρθρώσει και τα νέα ομόλογά της»!!! Για του λόγου το αληθές, ο κύριος Kraemer έφερε ως παράδειγμα την αξιολόγηση που έχει δώσει η αγορά και στα νέα ελληνικά ομολόγα, αυτά που προέκυψαν από την περιβόητη αναδιάρθρωση του χρέους, το PSI+, λέγοντας πως η αξιολόγηση στη βαθμίδα "CCC" είναι … «υπερβολικά χαμηλή», καθώς η αγορά «υπολογίζεται το μεγάλο ρίσκο μιας νέας ελληνικής αναδιάρθρωσης».

Την ίδια ώρα ο γνωστός οίκος Boston Consulting Group, σε ενημερωτικό της σημείωμα, τονίζει πως η Ευρωζώνη δεν έχει ξεπεράσει τον κίνδυνο χρέους και εκτιμά πως η μόνη λύση είναι η «συγκέντρωση» χρέους και η έκδοση ευρωομολόγου για να αντιμετωπισθούν συνολικά τα χρέη.

Η Boston Consulting Group υπολόγισε στα 5,1 τρισ. ευρώ το συνολικό ποσό που ενδεχομένως θα χρειαστεί για να «καθαρίσει» η κρίση στην Ευρωζώνη.

Αναλυτικότερα, στο report η εταιρεία επισημαίνει ότι το ποσό του χρέους που πρέπει να αναδιαρθρωθεί σε ΟΛΑ τα ευρωπαϊκά κράτη ανέρχεται έως και στα 5,1 τρισ. ευρώ, δηλαδή σε ύψος περίπου επτά φορές μεγαλύτερο από το μέγεθος της τελευταίας πρότασης της Γερμανίδας Καγκελαρίου Μέρκελ για τη διεύρυνση του ταμείου διάσωσης (ESM).

Oι ειδικοί της Boston Consulting Group αναγνωρίζουν βέβαια πως μια τέτοια πρόταση «συνολικής αντιμετώπισης του ευρωχρέους» είναι … δύσκολο να το δεχθούν καλά η κυρία Μέρκελ και οι ηγέτες των μεγάλων πιστωτριών χωρών, ωστόσο, επισημαίνει η εταιρεία παροχής συμβουλών, «η ενδεχόμενη εναλλακτική λύση από την από κοινού αναδιάρθρωση του υπερβολικού κρατικού και ιδιωτικού χρέους είναι χειρότερη: μια χαοτική διάσπαση της ευρωζώνης με καταστροφικές συνέπειες».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου